Nemokama linija 8 800 50005

0

0,00 €

Prekių krepšelis tuščias

Laktozės netoleravimas - aktuali problema kas trečiam lietuviui

Laktozės netoleravimas -  aktuali problema kas trečiam lietuviui

Pienas ir jo gaminiai yra būtini subalansuotos mitybos produktai. Tačiau kai kuriems žmonėms, pavartojus tokių produktų, pasireiškia virškinimo sutrikimo simptomai. Taip gali nutikti dėl  laktazės – fermento, skaidančio pieno cukrų – trūkumo plonajame žarnyne, arba, kitaip tariant, laktozės netoleravimo. Tyrimų duomenimis, laktozės netoleravimas būdingas 32 % Lietuvos gyventojų[1].

Laktozės netoleravimo simptomai

Esant laktozės netoleravimui, praėjus 1-2 val. po pieno, jo produktų ar produktų su laktoze pavartojimo, dažniausiai pasireiškia tokie sutrikusio virškinimo simptomai:  

·        pilvo pūtimas

·        gurguliavimas pilve

·        viduriavimas

·        pilvo  spazmai

·        pagausėjęs dujų išsiskyrimas

·        pykinimas

Kokiuose produktuose laktozės yra daugiausiai?

Simptomų intensyvumas priklauso ne tik nuo to, kiek laktazės gamina plonosios žarnos gleivinė, bet ir nuo laktozės kiekio, esančio vartojamuose produktuose. Todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, pravartu žinoti, kokiuose produktuose jos yra daugiausia.

Maisto produktai

Laktozės kiekis (%)

Kavos grietinėlė

35-55

Kondensuotas pienas

10-16

Natūralus pienas (karvės, ožkos)

4-5

Grietinė

4

Kefyras

2-4

Jogurtas

4

Varškės sūris

1-3

Fermentiniai sūriai

0,1-1

Sviestas

0,5-1

Laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., pyraguose, saldumynuose.

Kas sukelia laktozės netoleravimą?

Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas (pasitaiko retai) arba įgytas. Pastarasis paprastai atsiranda sergant virškinamojo trakto ligomis (pvz., rotavirusu)  arba po jų. Laktazės trūkumą taip pat sąlygoja alkoholizmas, baltymų trūkumas maiste, fermento aktyvumas sumažėja ir vyresniems žmonėms.

Ką daryti, jei netoleruojate laktozės?

Laktozės netoleruojatiems žmonėms patariama arba atsisakyti pieno produktų, arba paskirstyti jų kiekį į mažas porcijas. Vartojant pieną, geriau rinktis riebesnį. Jei vargina stiprūs nepageidaujami simptomai, reikėtų kreiptis į gydytoją ar vaistininką ir, jiems paskyrus, vartoti fermento laktazės preparatus.



[1] D. Kalibatienė. Intestininės enzimopatijos. Mokslinė monografija. Vilniaus universiteto leidykla, 2014 m.

 

Patarimai ir straipsniai
Sužinok naujienas pirmas