Naujųjų metų rezoliucijos jūsų odai – 10 įpročių, kuriuos vertėtų išsiugdyti jau dabar

Naujųjų metų rezoliucijos jūsų odai – 10 įpročių, kuriuos vertėtų išsiugdyti jau dabar

 

Naujųjų metų pradžia – puikus metas motyvuoti save ne tik aktyviau sportuoti ar sveikiau maitintis, bet ir keisti savo odos priežiūros rutiną. Tai ypač aktualu žiemą, kuri odos būklei nedėkinga: šaltis, vėjuotas ir sausas oras bei šildomos patalpos – tai iššūkiai, kurie reikalauja ypatingo rūpesčio. Nuo ko pradėti? „Eurovaistinė internete“ odos priežiūros specialistė Orinta Ramanauskaitė dalinasi išsamia atmintine – kokius įpročius išsiugdyti ir kokių vengti, kad 2023-aisiais jūsų oda suspindėtų.

  1. Kasdien naudoti kremą su SPF apsauga nuo saulės

Taip, apsaugos nuo saulės jūsų odai reikia ir žiemą. „Net jeigu dienos trumpos, o saulė slepiasi už debesų, UV spinduliai vis tiek sklinda ir gali neigiamai paveikti jūsų odą. Manoma, kad saulės spinduliai gali lemti net iki 90 proc. odos senėjimo procesų. Jie pasiekia gilesnius odos sluoksnius, todėl gali pažeisti lipidinį barjerą, naikinti kolageno, elastino skaidulas, gali atsirasti pigmentinės dėmės. Todėl jeigu dar to nepraktikuojate, šiais metais rekomenduoju pradėti naują įprotį – kasdien naudoti kremą su bent 30 SPF apsauga nuo saulės“,  – sako O. Ramanauskaitė. 

  1. Nepamiršti ne tik kasdienio odos valymo, bet ir šveitimo

Anot specialistės, odos šveitimas – tai žingsnis, kurį vis dar praleidžia daugelis. „Jeigu periodiškai nešveičiate veido odos, net ir geriausios veido odos priežiūros priemonės gali turėti mažai naudos. Neatliekant odos šveitimo, didėja jos raginis sluoksnis, todėl  sumažėja naudojamų priemonių poveikis – jos negali prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius. Dėl to gali sutrikti odos lipidinis barjeras, kimštis poros, odos tekstūra gali tapti netolygi, šiurkšti. Reguliariai atliekant odos šveitimą, pašalinamos negyvos raginės odos ląstelės, skatinama odos regeneracija“, – teigia specialistė.

O. Ramanauskaitė priduria, kad odos šveitimą rekomenduojama atlikti prieš einant miegoti, kadangi naktį vyksta odos regeneracijos procesai, oda atsinaujina. Po šveitimo užtepus drėkinantį ar maitinantį kremą, veikliosios medžiagos gali įsisavinti efektyviau.

  1. Palepinti savo odą kaukėmis

Kartais jūsų odai reikia papildomo dėmesio, todėl galite išbandyti veido kaukes, kurios gali padėti išspręsti tokias odos būkles kaip sausėjimas, porų išsiplėtimas ar spuogai.

„Kaukę reikėtų rinktis pagal norimą rezultatą: drėkinimas, porų valymas, maitinimas, odos nuraminimas, stimuliuojantis ar regeneruojantis poveikis. Labai svarbu žinoti savo odos tipą ir problematiką, kad pasiektumėte geriausių rezultatų. Jeigu dvejojate, kokios priemonės jums tiktų labiausiai, galite nemokamai pasikonsultuoti su „Eurovaistinė internete“ odos priežiūros specialistais nuotoliniu būdu – internetu ar telefonu“, – sako O. Ramanauskaitė.

  1. Pasirūpinti, kad mityboje netrūktų odos sveikatai svarbiausių elementų

Ne paslaptis, kad odos grožis prasideda iš vidaus. Todėl tinkama mityba – raktas į odos grožį ir jaunystę. „Pravartu pasirūpinti, kad jūsų mityboje netrūktų B grupės vitaminų, kurie gali padėti reguliuoti ląstelių apykaitą, odos riebalų gamybą. Jų galima rasti mėsoje, kiaušiniuose, jūros gėrybėse, riešutuose ir sėklose. Svarbus ir vitaminas A, kuris gali prisidėti prie kolageno gamybos procesų, padėti išlaikyti odą tvirtą. Vitamino A yra moliūguose, saldžiose bulvėse, morkose, kiaušiniuose, špinatuose. Žinoma, svarbus ir galingas antioksidantas – vitaminas C, kurio gausu saldžiosiose paprikose, kiviuose, brokoliuose, citrusiniuose vaisiuose. Nepamirškite ir riebios žuvies, kuri gali praturtinti jūsų organizmą omega-3 riebalų rūgštimis, kurios būtinos jūsų odos sveikatai”, – teigia specialistė.

  1. Žiemą ir vasarą naudoti skirtingas odos priežiūros priemones

Anot odos priežiūros specialistės, to paties kremo naudojimas žiemą ir vasarą – odos priežiūros klaida. Vasarą mūsų oda daugiau prakaituoja, ore yra daugiau drėgmės, o žiemą susiduriame su šaltu ir labai sausu oru, todėl šiuo metų laiku vertėtų peržiūrėti savo kosmetinę.

„Šaltuoju sezonu pravartu vengti gelinės tekstūros kremų, verčiau rinktis kreminės tekstūros priemones. Pravartu atkreipti dėmesį į veikliąsias medžiagas, kurios padės apsaugoti nuo drėgmės praradimo: skvalenas, taukmedžio sviestas, keramidai, riebiosios rūgštys. Pastarųjų gausu augaliniuose aliejuose kaip nakvišų, saulėgrąžų, simondsijų. Odos drėgmės balansą gali padėti palaikyti šlapalas, natrio PCA, hialurono rūgštis, pieno rūgštis, sorbitolis, glicerinas, alavijas ir niacinamidas“, – sako specialistė.

  1. Nepamiršti gerti pakankamai vandens

Gerti vandenį – tai tarsi mantra, kurią sutartinai jums kartoja visi mitybos, sporto treneriai, gydytojai ar sveikatos priežiūros specialistai. Tačiau vanduo išties būtinas daugelyje organizmo funkcijų, taip pat ir sveikos odos būklės palaikymui.

„Pakankamas vandens vartojimas padeda palaikyti sveikos odos išvaizdą. Negaunant pakankamai skysčių, oda gali labiau sausėti, gali sutrikti jos apsauginės funkcijos, kauptis toksinai, oda gali papilkėti, kamuoti bėrimai. Todėl rekomenduoju Naujuosius metus pradėti nuo įpročio rytais ir vakarais išgerti papildomą stiklinę šilto vandens“, – sako specialistė.

  1. Visada be išimties nusivalyti makiažą

Prisipažinkite, kiek kartų jums teko po vakarėlio nueiti miegoti su makiažu? Kartais taip nutinka, tačiau šiais metais pravartu išsikelti tikslą – prieš miegą makiažą visada kruopščiai nuvalyti. „Prausiant veido odą prausikliu pašalinamas ne tik makiažas, bet ir nešvarumai, susikaupusios taršos dalelės, dulkės ir odos riebalų bei prakaito liaukų sekretas. Netinkamai valant odą ji gali prarasti skaistumą, gali kimštis poros, sutrikti odos apsauginės funkcijos. Tai gali išprovokuoti įvairius odos uždegiminius procesus, odos senėjimą“, – sako „Eurovaistinė internete“ specialistė.

  1. Išsiugdyti odai draugišką miego rutiną

Anot O. Ramanauskaitės, odos sveikatai svarbus ne tik pakankamas miego kiekis, bet ir jūsų miego poza. „Miegant ant pilvo oda gali „glamžytis“, todėl ilgainiui gali atsirasti raukšlės. Rekomenduojama ugdytis įproti miegoti ant nugaros, nes taip galima išvengti raukšlių susiformavimo. Taip pat sveikos odos išvaizdai įtakos gali turėti ir patalynė. Rekomenduojama rinktis šilko medžiagą, kuri dėl mažesnės trinties nepalieka veide įspaudų. Ji taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis, gerai praleidžia orą, todėl gali padėti kovoti su spuogais“, – teigia O. Ramanauskaitė.

  1. Praktikuoti veido raumenų masažą

Kūno raumenų masažas – šimtmečius naudojamas sveikatinimo būdas, kuris gali padėti mažinti įtampą, gerinti kraujotaką ar lankstumą. O kaip gi veido raumenų masažas?

„Veido raumenų masažai apima pagrindinių veido raumenų ir spaudimo taškų (pvz., žandikaulio, skruostikaulių ir kaktos) masažavimą rankomis arba natūralaus akmens masažuokliais. Toks masažas gali atpalaiduoti raumenis, didinti jų tonusą, stimuliuoti kraujotaką, limfinę sistemą, gerinti deguonies pernešimą į odos audinius. Vos kelios minutės masažo per dieną gali padėti sumažinti paburkimą ir išlaikyti jūsų odos stangrumą“, – teigia odos priežiūros specialistė.

  1.  Užtikrinti žarnyno mikrofloros balansą

Sveikatai nepalanki ir nesubalansuota mityba, kurioje gausu rafinuotų angliavandenių ir hidrintų riebalų – didžiulis odos priešas. „Veido odos būklė – tai jūsų fizinės sveikatos atspindys. Pavyzdžiui, jei valgote maisto produktus, kurie gali lemti uždegiminius procesus, neigiamai veikti jūsų kepenis ar virškinimo sistemą, kūne gali kauptis toksinai. Rezultatas – oda reaguoja, šis užterštumas gali pasireikšti spuogų, egzemos ir psoriazės pavidalu”, – teigia internetu konsultuojanti specialistė.

Norint palaikyti žarnyno sveikatą, rekomenduojama užtikrinti, kad organizme netrūktų gerųjų bakterijų – probiotikų. Jų atsargas galite papildyti vartodami natūraliai raugintus maisto produktus – kefyrą, jogurtą, kimči kopūstus ar kombučos arbatą. Jeigu tokių produktų jūsų mityboje trūksta, papildomai galite vartoti maisto papildus.