Policistinių kiaušidžių sindromas. Mitybos įtaka simptomų korekcijai

Policistinių kiaušidžių sindromas.  Mitybos įtaka simptomų korekcijai

Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) – tai vaisingo amžiaus moterų liga

Policistinių kiaušidžių sindromas yra endokrininės sistemos sutrikimas, galintis paveikti iki 20 % vaisingo amžiaus moterų. PKS būdinga padidėjusi vyriškųjų hormonų androgenų gamyba. Šis sindromas įprastai pasireiškia nereguliariomis menstruacijomis ar jų nebuvimu. Kiti simptomai: padidėjęs plaukuotumas, aknė, vyriško tipo plikimas.

Požymiai dažniausiai pasireiškia kartu su brendimo pradžia, tačiau gali išryškėti ir vėliau, pvz., stipriai padidėjus svoriui.

PKS įtaka pastojimui ir nėštumui

Galimos PKS komplikacijos: nevaisingumas, antrojo tipo cukrinis diabetas, gestacinis diabetas, gimdos gleivinės vėžys, miego apnėja, nerimas ir depresija, valgymo sutrikimai, metabolinis sindromas, kuriam būdingas aukštas kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio ar trigliceridų kiekis kraujyje, gliukozės kiekis kraujyje, taip pat padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

 

Specifinis PKS gydymas

Gydant PKS, pagrindinis dėmesys skiriamas individualių problemų, tokių kaip nevaisingumas, padidėjęs plaukuotumas, aknė ar nutukimas, gydymui. Specifinis gydymas susideda iš gyvenimo būdo pokyčių bei medikamentų.

 

Ar galima sureguliuoti mėnesinių ciklą nevartojant hormoninių vaistų?

Pastaraisiais metais pasaulyje vis plačiau stengiamasi kalbėti apie natūraliai gamtoje ir žmogaus organizme esantį inozitolį – angliavandenių grupės junginį, kitaip dar vadinamą vitaminu B8, ir jo naudą siekiant sureguliuoti sutrikusį mėnesinių ciklą. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad mioinozitolis sumažina atsparumą insulinui policistinių kiaušidžių sindromu sergančioms moterims, todėl daugeliu atvejų susinormalizuoja mėnesinių ciklas.

 Lyginant tik folinės rūgšties vartojimą su mioinozitolio ir folinės rūgšties derinio vartojimu siekiant sureguliuoti mėnesinių ciklą, pastarasis yra naudingesnis – Italijoje atlikto tyrimo metu kombinuoto preparato grupėje mėnesinės susireguliavo visoms moterims, kurios skundėsi mėnesinių išnykimu ar retais ciklais, o vartojusioms tik folinę rūgštį jokio teigiamo efekto nepastebėta.

Kito klinikinio tyrimo duomenimis, policistinių kiaušidžių sindromu sergančioms moterims vartojant mioinozitolį kartu su foline rūgštimi du kartus per dieną kasdien šešis mėnesius 88 proc. tirtųjų atsirado bent vienas ovuliacinis ciklas, iš kurių net 72 proc. buvo reguliarus mėnesinių ciklas visą stebėjimo laikotarpį.

Taigi galime daryti išvadą, kad mioinozitolio ir folinės rūgšties derinys gali būti puiki alternatyva moterims, siekiančioms susireguliuoti mėnesinių ciklą ir nenorinčioms vartoti hormoninių preparatų.

 

Kokią įtaką daro PKS angliavandenių apykaitos sutrikimams?

Moterims, sergančioms PKS, būdinga hiperinsulinemija (aukštesnis nei įprastai insulino, hormono, padedančio gliukozę paversti energija, kiekis) bei atsparumas insulinui. Jei kasa negamina pakankamai insulino, cukraus kiekis kraujyje gali padidėti. Taip gali atsitikti ir dėl atsparumo insulinui, kuomet kasos pagamintas insulinas negali būti efektyviai panaudojamas.

Esant atsparumui insulinui, organizmas gali gaminti daugiau insulino, kad palaikytų normalų cukraus kiekį kraujyje.

Viena iš atsparumo insulinui priežasčių – didelis kūno masės indeksas. Todėl sergant PKS itin svarbu stengtis palaikyti sveiką svorį (KMI 18,5-24,9).

 

Gyvenimo būdo bei mitybos korekcija sergant PKS

Moterims, sergančioms PKS ir nutukimu, svorio sumažinimas turi įtakos ovuliacijos atsiradimui, tad šiuo atveju mitybos ir gyvenimo būdo korekcija yra pirmojo pasirinkimo gydymas. Su maistu gaunamos energijos ribojimas nutukimu sergančioms moterims su PKS pagerina jautrumą insulinui ir gliukozės toleranciją, skatina ovuliacijos ciklų atsinaujinimą.

Taigi esant PKS ir padidėjusiam svoriui, pirmiausiai rekomenduojama mitybos ir gyvenimo būdo korekcija, mažinant su maistu gaunamos energijos kiekį bei didinant fizinį aktyvumą.

 

Kokius produktus rinktis?

Žemo glikeminio indekso produktų vartojimas, uždegimą slopinanti mityba ir Viduržemio jūros bei DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) mitybos modeliai turi teigiamos įtakos PKS sergančių pacienčių būklei bei simptomų korekcijai.

Mityboje turėtų būti gausu augalinės kilmės produktų: daržovių, vaisių, nesmulkintų grūdų. Taip pat rekomenduojama vartoti neriebius pieno produktus, paukštieną, žuvį, ankštines daržoves, riešutus. Ribojami maisto produktai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų (riebūs pieno produktai, riebi mėsa).

 

Kiek ir ką valgyti?

Valgykite reguliariai, 4–5 kartus per dieną. Stenkitės nepraleisti pusryčių.

Vartokite viso grūdo produktus: įvairias grūdų košes, viso grūdo duoną bei makaronus.

Kasdien valgykite daržoves, vaisius, uogas. Pirmenybę teikite šviežiems, sezoniniams produktams ir vartokite kuo įvairesnius. Pasistenkite per dieną suvartoti bent 500 g daržovių, vaisių, uogų.

Įtraukite į racioną ankštines daržoves (lęšius, pupeles, žirnelius, avinžirnius), riešutus, sėklas.

Rinkitės neriebius baltymų šaltinius: liesą mėsą bei liesus pieno produktus, kiaušinius, tofu.

Vartokite sveikatai naudingų riebalų turinčius produktus: riebią žuvį, alyvuogių aliejų, avokadus.

Gerkite pakankamai skysčių. Vidutiniškai žmogui reikia 30 ml skysčių vienam kilogramui kūno svorio (t. y. 60 kg sveriantis žmogus turėtų per dieną gauti apie 1800 ml skysčių). Rinkitės vandenį, nesaldintą arbatą.

 

Kokių produktų geriau atsisakyti?

Atsisakykite ar bent labai sumažinkite rafinuotų produktų vartojimą: baltų miltų gaminių, saldumynų.

Nevartokite saldžių gėrimų.

Nevartokite riebaluose gruzdinto maisto.

Venkite riebios mėsos ir riebių pieno produktų, riebių padažų, taukų, margarino

Gyd. dietologė  Mantė Vaitelienė, Klaipėdos universitetinė ligoninė