Vaistininkė primena: ar jau turite pirmosios pagalbos vaistinėlę Joninių savaitgaliui gamtoje?

Vaistininkė primena: ar jau turite pirmosios pagalbos vaistinėlę Joninių savaitgaliui gamtoje?

Planuojantiems savaitgalio išvyką ypač svarbu nepamiršti vieno svarbiausių kelionės atributų – pirmosios pagalbos rinkinio. Tam, kad išvykus būtų galima pilnai atsipalaiduoti ir pamiršti kasdienius rūpesčius, svarbu iš anksto pasiruošti nenumatytiems atvejams ir turėti galimybę reaguoti greitai. „Eurovaistinės internete“ vaistininkė Guoda Čeponytė, nemokamai konsultuojanti nuotoliniu būdu, išvardijo, ką pasiimti su savimi keliaujant į nedidelį savaitgalio žygį ar iškylą.
 

  • Priemonių žaizdų priežiūrai ir nudegimams. Kiekvienoje namų ir kelionės vaistinėlėje turėtų būti priemonių žaizdų priežiūrai. Tai specialiai žaizdoms plauti skirtas vandenilio peroksidas, purškiami odos antiseptikai. Taip pat sterilūs tvarsčiai, pleistrai žaizdoms ir pūslėms, sterilios žirklutės. Nudegimams – pantenolio putos, kurios gali padėti gydyto ir nudegimus saulėje.
     
  • Priemonių patyrus traumą. Pasitempus ar išsinarinus, naudinga po ranka turėti elastinių tvarsčių, tik svarbu jų pernelyg stipriai neveržti, kad nesutriktų kraujotaka. Patyrus traumą gali padėti ir specialūs vienkartiniai šalčio maišeliai, tepalai nuo skausmo.
     
  • Vaistų nuo alergijos. Net ir tiems, kurie mano, jog nėra alergiški, rekomenduojama turėti nereceptinių vaistų nuo alergijos netikėtiems atvejams. O ypač – leidžiant laiką gamtoje, kur alergenų gali būti daug ir įvairių.
     
  • Skausmui, uždegimui ir temperatūrai mažinti. Tam tinkami vaistai su veikliosiomis medžiagomis ibuprofenu ar paracetamoliu. Abu vaistai mažina skausmą, karščiavimą, ibuprofenas veikia ir prieš uždegimiškai. Taip pat šis vaistas skausmą malšina kiek stipriau, tuo tarpu paracetamolis gali efektyviau sumažinti aukštą temperatūrą. Lengvo ir vidutinio skausmo malšinimui taip pat gali būti naudojami preparatai su veikliąja medžiaga deksketoprofenu.
     
  • Nuo pilvo pūtimo, viduriavimo. Iškylaujant gamtoje, pravartu turėti virškinimo funkciją gerinančių vaistų, tokių, kaip virškinimo fermentai, aktyvinta anglis. Nuo viduriavimo – diosmektiko arba loperamido bei elektrolitų, kurie kompensuoja vandens ir druskų netekimą organizme po viduriavimo ar vėmimo. Taip pat gali praversti vaistai nuo vidurių užkietėjimo.
     
  • Vaistų vaikams. Planuojant išvyką su kūdikiais ar vaikais, vaistinėlėje rekomenduojama turėti specialiai vaikams skirtų vaistų nuo alergijos, skausmo, temperatūros, viduriavimo, peršalimo ir kt., pavyzdžiui, sirupo pavidalo.
     
  • Priemonių nuo saulės (prieš ir po deginimosi). Šios priemonės ypatingai aktualios šiltuoju sezonu, ypač ilsintis gamtoje, prie vandens. Specialias priemones su apsauginiais SPF filtrais rekomenduojama naudoti ne tik einant į paplūdimį, bet ir ilgiau būnant gamtoje. Jos gali padėti apsaugoti odą nuo nudegimų saulėje, neigiamo jos poveikio bei atgaivinti odą po saulės vonių.
     
  • Repelentų ir priemonių po vabzdžių įkandimų. Toks duetas išties nepakeičiamas leidžiant laiką gamtoje, kur apstu geliančių ir ligas galinčių platinti vabzdžių: uodų, musių, erkių ir t.t.
     
  • Receptinių ar reguliariai vartojamų vaistų. Rekomenduojama pasirūpinti ir pakankamu likučiu gydytojo paskirtų receptinių vaistų ir kitų pagal sveikatos būklę nuolat vartojamų preparatų.
     

G. Čeponytė primena, kad vaistinėlę svarbu saugoti nuo karštos temperatūros bei tiesioginių saulės spindulių. Pavyzdžiui, nelaikyti bagažinėje ar ant palangės. Verčiau vaistinėlę laikyti saulės atokaitoje automobilio salone, kur dažniausiai įjungiamas oro kondicionierius.

Vaistininkė ragina nepamiršti į išvyką pasiimti ir higienos priemonių, tokių kaip dantų šepetėlis, pasta, tualetinis popierius ar drėgnos servetėlės – priklausomai nuo poreikių ir būsimos išvykos vietos bei trukmės, šis sąrašas gali kisti. Taip pat kepurės ar kito galvos apdangalo, kuris būnant kaitrioje saulėje gali apsaugoti nuo šilumos smūgio.

Jei kyla dvejonių, kas tiktų būtent jūsų išvykos vaistinėlei, galite nemokamai pasitarti su „Eurovaistinės internete“ vaistininku nuotoliniu būdu: internetu ar telefonu.