Kad gandrai nevėluotų

Kad gandrai nevėluotų

Valentina Jakimavičienė

 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis apie 10-15 proc. porų susiduria su nevaisingumo problemomis. 10-25 proc. jau turinčių vieną vaiką šeimų negali pastoti pakartotinai. Dėl nevaisingumo pasaulyje kenčia 50-80 mln. žmonių.

Gyvename tarsi labai atvirai, ne tik su artimaisiais, bet ir viešuose socialiniuose tinkluose išsipasakojame apie viską: darbo ir namų problemas, keliones ir svajones, aptariame laikinus ir ilgalaikius susižavėjimus ir t.t. „Bendratinklių“ nestebina klausimai ir prašymai įvairiausių patarimų – pradedant kaip pasipuošti einant į pasimatymą, baigiant visai intymiais, kurių nedrąsu įvardinti žodžiais akis į akį... Vyrauja nuomonė, jog į nebūtį nuėjo laikai, kai „sekso nebuvo“, ir poros santykiai miegamajame turėjo likti tarp jo sienų. Šiandien, kai „žvaigždės ir žvaigždutės“ viešai aiškinasi meilės santykius ir nesidrovi atvirauti apie pirmuosius nėštumo testų rezultatus, atrodytų, nebėra dalykų, apie kuriuos žmonės drovėtųsi kalbėti su gydytojais. Tačiau ar tikrai taip? Ar kai kurių prabangių ir ne tokių prabangių miegamųjų sienos mėnuo po mėnesio negirdi skaudžių nusivylimo raudų dėl eilinį kartą atitolusios vilties sulaukti vaikelio? Deja, šiuo skausmu beveik  nesidalijama nei socialiniuose tinkluose, nei su artimiausiais draugais. Poros vienatvė kurį laiką dangstoma pasaulio pažinimo, karjeros siekiais, tačiau netrukus tenka įsitikinti, jog tame esama tik menkos dalies tiesos, nes labai neretai tokios poros išsiskiria...


Menopauzė vietoj laukiamo nėštumo

Nepaisant nuolat bandomos pagražinti statistikos,  Lietuvos demografinė padėtis - bauginanti. Iš dar neišvykusių į užsienį porų, kurios pagal amžių galėtų gimdyti vaikus, apie 50 tūkst. - nevaisingų. Kasmet tokių šeimų padaugėja dviem tūkstančiais. 1 iš 5 vaisingų porų pastoti prireikia daugiau kaip metų, o per 90 proc. vyresnių nei 30 metų moterų natūraliai pastoti pavyksta tik per 4 metus. Daugelis, kurie susilaukia vieno vaikelio, apie antrąjį jeigu ir pasvajoja, tai labai atsargiai - gal kada nors... Ir vėl atrasdamos daugybę argumentų, kodėl antrąjį nėštumą reikėtų atidėti. Tačiau po kelerių metų, kai „nenumaldomai ima tiksėti biologinis laikrodis“, susizgrimbama, jog reikėtų gimdyti. Deja, būna per vėlu. Taigi, ar tikrai  nėra asmeninių dalykų, kuriems išsiaiškinti gydytojo kabinete žmonės pristinga ne tik drąsos, bet ir išprusimo?

Baltijos ir Amerikos klinikos akušeris ginekologas Rimantas Gricius sako, kad šeimų vaisingumo problemų kuo toliau, tuo daugėja. Kai kada poros galvoja, jog norint pastoti, pakanka tik panorėti ir nustoti vartoti kontraceptines priemones.. Deja, statistika rodo, kad retai kuriems taip sklandžiai pavyksta. Iš šimto sveikų  porų per vieną mėnesį gali pastoti tik apie 15. Likusios – per kitus 11 mėnesių. Jeigu pora visus metus gyvena reguliarų lytinį gyvenimą ir nenaudoja apsaugos priemonių, tačiau moteris nepastoja, vadinasi, jiems reikia susirūpinti savo sveikata, kreiptis į gydytojus.

Viena iš porų nevaisingumo priežasčių ta, kad vis daugiau moterų pirma planuoja karjerą, o tik paskui – motinystę. Per pirmuosius tris moters gyvenimo dešimtmečius jos galimybė pastoti sumažėja bene 10 kartų. Tyrimai liudija, jog 30 – metės organizme lieka tik 12 proc. kiaušialąsčių, o 40 - metės – vos 3 proc. „Taigi, apie biologinį laikrodį kalbama ne veltui. Kad spermatozoidas galėtų pasiekti ir apvaisinti kiaušialąstę, reikia ypatingų sąlygų. Taigi, moteriai po 40 metų galimybių susilaukti vaikelio gerokai sumažėja. Juo labiau – pirmojo.  Kai 45 – 46 metų moterys kreipiasi į mane dėl mėnesinių ciklo sutrikimų, neretai tenka konstatuoti prasidėjusią menopauzę,“ – sako gydytojas. - Moters vaisingumą įtakoja ne tik amžius, bet ir alkoholio, nikotino, narkotinių medžiagų vartojimas, lėtinės ligos ir jų gydymui vartojami vaistai, darbo aplinka ir pobūdis, kūno svoris ir kiti veiksniai. Vienintelis pasiteisinantis patarimas – gimdyti palankiausiu motinystei laiku, kai organizmas geriausiai tam pasirengęs.”

Kompiuteris ant kelių ir vyriškumas

Kūdikio pradėjimo procese svarbūs abu partneriai. Nevertėtų  pamiršti, jog bėgant metams ne tik moters, bet ir vyro vaisingumo lygis menksta, jo spermos kokybė dėl žalingų aplinkos poveikių gausos kinta. Moksliniai tyrimai liudija, kad Europos vyrų vaisingumo rodikliai pastarąjį dešimtmetį prastėja. Lietuvos vyrai taip pat ne išimtis. Elektromagnetinė spinduliuotė, sėdimas darbas, šildomos automobilių kėdės, antsvoris, riebus maistas, menkas fizinis aktyvumas, mėgavimasis pirtimi ir alumi bei stipresniais alkoholiniais gėrimais, rūkymas – tai tik dalis priežasčių, dėl kurių bėgant metams vyrų galimybės tapti tėvais menkėja. Jeigu niekas nesikeis, dabartinių paauglių, kurie ištisas dienas praleidžia su kompiuteriu ant kelių ir mobiliuoju telefonu kišenėje, spermos kokybė gali būti prastesnė nei jų tėvų. „Vyro vaisingumą nulemia spermatozoidų kiekis spermoje ir jų aktyvumas. Jeigu spermatozoidų per mažai arba jie neaktyvūs, po lytinio akto kiaušialąstės nepasiekia nė vienas iš jų, o jei pasiekia, tai nesugeba prasiskverbti pro jos sienelę. Jeigu lytinė ląstelė genetiškai nepilnavertė, ji negali apvaisinti arba apvaisinimas baigiasi persileidimu,“ – teigia gydytojas R. Gricius.

Poros, kurios planuoja nėštumą, žino, jog normalaus moters menstruacinio ciklo metu didžiausia tikimybė pastoti yra ciklo viduryje. Yra žinoma, kad oocitas (nesubrendusi moteriška lytinė ląstelė) yra gyvybingas apie parą po ovuliacijos, o spermatozoidai gali išlikti gyvybingi iki 7 dienų ir ilgiau. Taigi, jei partneriai santykiauja rečiau nei kartą per savaitę, tikimybė pastoti per 6 mėnesius sudaro tik 17 proc. Specialiai pasirinktas lytinių santykių laikas ovuliacijos metu retai kada duoda rezultatų, nes nustatant ovuliacijos laiką gaunama 2-3 dienų paklaida, be to, tokie planuojami santykiai partneriams kelia didelį stresą.


Malonumas – be malonumo

Esama dalykų, kurie pamažu gali paplauti net didžiausios meilės pamatus... Apie juos neretai žmonės drovisi prisipažinti ne tik gydytojui, bet ir vienas kitam. Tai – lytinio gyvenimo nesklandumai, kuriuos būtų galima nesunkiai pašalinti, jeigu žmonės apie tai atvirai prabiltų. JAV atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad skausmu lytinės sueities metu skundėsi 14,4 proc., lubrikacijos sutrikimu - 18,8 proc. moterų. „Problemos, atsirandančios dėl makšties sausumo, gana dažnos. Deja, nemažai moterų, lytinių santykių metu jaučiančių diskomfortą, linkusios apie tai nutylėti, verčiau ima vengti santykių,“ – sako gydytojas R. Gricius. – Dėl to kyla tik dar daugiau problemų, kurios labai greitai peržengia miegamojo sienas ir virsta abipusiu nepasitenkinimu, nesutarimais. Makšties sausumą, dėl kurio lytinių santykių metu jaučiamas perštėjimas, skausmas, gali sąlygoti įvairios priežastys: per maža moteriškų hormonų (estrogenų) koncentracija organizme, itin dažni lytiniai santykiai, stresas, šalutinis vaistų poveikis, lėtinis uždegimas. Amžiaus sąlygoti natūralūs organizmo pakitimai ir kt. Makšties sausumu skundžiasi įvairaus amžiaus moterys, tarp jų – ir jaunos, ilgai maitinančios kūdikį. Jų kraujyje cirkuliuoja mažiau estrogenų, todėl, makšties gleivinė sausėja. Tokių pat nusiskundimų turi ir moterys, kurios gydosi nuo endometriozės arba gimdos miomų estrogenų kiekį organizme mažinančiais vaistais. Daugelis žmonių, kuriems kyla lytinio gyvenimo problemų, netgi nelaiko to sutrikimu. Jų bėdos išaiškėja atsitinai, apsilankius pas specialistą dėl visai kitų negalavimų, pavyzdžiui, nervingumo, nevisavertiškumo komplekso, depresijos, įvairių skausmų. Tik įsigilinus į šių negalavimų priežastis paaiškėja, jog yra sutrikęs jų seksualinis gyvenimas.


Ypatingas lubrikantas

Suprantama, jog esant tokiai situacijai, poros seksualinis gyvenimas bei jų galimybė pastoti tampa komplikuotais. Kaip jiems padėti?“ Makšties sausumas – tai ne tik seksualinio gyvenimo trikdis. Beveik trys iš keturių bandančių pastoti porų teigė turinčios problemų dėl makšties sausumo. Dėl to lytiniai santykiai tampa skausmingi, nemalonūs, kartais jų metu netgi pažeidžiama makšties sienelė, ir dėl to pradedama vengti lytinių santykių,” – sako gydytojas. – Išeitis paprasta - naudoti lubrikantus (gleivinę sutepančius preparatus), kurie apsaugo makšties sienelę. Lubrikantų yra įvairių. Kai kurių sudėtyje yra medžiagų, naikinančių į makštį pakliuvusius spermatozoidus, todėl jie gali tapti kliūtimi norintiems susilaukti kūdikio. Kai į mane kreipiasi norinčios susilaukti kūdikio poros, rekomenduoju „Conceive Plus“ lubrikantą, kurio sudėtyje yra subalansuoti elektrolitai ir pH, dėl to šiek tiek mažina makšties rūgštingumą ir sudaro palankesnes sąlygas spermijams patekti į gimdos kaklelį. Tai vienintelis lubrikantas, praturtintas svarbiais ląstelių gyvybingumui  ir apvaisinimo procesui kalcio ir magnio jonais. Dėl to „Conceive Plus“ yra saugus netgi itin jautriems spermatozoidams. Šį švelnų gelį visiškai saugu naudoti ne tik norint pastoti, bet ir nuolat, nes jis drėkina išsausėjusią makšties gleivinę, o lytinis aktas tampa sklandus ir malonus. Be to, „Conceive Plus“ nėra rūgščiųjų polimerų, hormonų bei kitų nepageidautinų medžiagų.“

Gydytojas R. Gricius prisimena neseniai konsultuotas šeimas, kurioms padėjo būtent „Conceive Plus“. „Kreipėsi jauni sutuoktiniai, kurie norėjo kuo greičiau susilaukti vaikelio ir, kaip patys sakė, labai dėl to stengėsi. Kai jaunai moteriai per pusmetį nepavyko pastoti, jie sunerimo dėl galimo nevaisingumo. Galiu pasidžiaugti, jog ši pora netrukus pradėjo lauktis, o jiems padėjo labai paprasti dalykai: folio rūgštis, „Conceive Plus“ bei ne tokie dažni lytiniai santykiai, nes spermatozoidams reikia laiko subręsti,“ – sako gydytojas ir priduria, jog „Conceive Plus“ nėra vaistas. Tai – pagalbinė priemonė, kuri neturi jokio šalutinio poveikio, bet padeda atsipalaiduoti, sumažina stresą ir sukuria makštyje palankią terpę, padedančią spermijams pasiekti kiaušialąstę. Ši priemonėpadėjo ir vyresnio amžiaus šeimai, jau turinčiai paauglį sūnų ir svajojusiai apie dukrytę. Sutuoktiniai jau artėjo prie keturiasdešimtmečio, moteris turėjo makšties sausumo problemų, todėl „Conceive Plus“ jiems buvo tikra išeitis, padėjusi išspręsti ir bekylančias santuokinio gyvenimo problemas. „Neseniai sulaukiau žinutės, kad moteris laukiasi,“ – sako gydytojas R. Gricius. – Lieka tik palinkėti, kad jie būtų laimingi, sūpuodami „pagranduką“.