Kaip pasiruošti vaikelio pradėjimui

Kaip pasiruošti vaikelio pradėjimui

Labai svarbu ne tik planuoti, bet ir pilnavertiškai pasiruošti naujos gyvybės pradėjimui. Deja, pastaruoju metu daugėja porų niekaip negalinčių sulaukti trokštamo kūdikėlio. Priežasčių nevaisingumui yra daug, tai gali lemti didėjanti aplinkos tarša, oksidacinis stresas, nepilnavertė mityba, kasdienybėje patiriama įtampa ir stresas. Ilgą laiką buvo įprasta manyti, kad pora negali susilaukti vaikelio dėl moters sveikatos problemų, tačiau tiesa yra tokia, kad 30 % atvejų nevaisingumo priežastimi yra moteris , 30% -  vyras,  30%  - abu partneriai, o 10% nevaisingumo atvejų yra be aiškios priežasties.

Taigi, tiek moters, tiek vyro sveikata yra labai svarbi sveikam ir sėkmingam kūdikio pradėjimui. Vienas pagrindinių faktorių – sveika mityba. Pastovus tam tikrų maistingųjų medžiagų vartojimas padeda užtikrinti, kad būsimųjų tėvelių organizmas yra pasiruošęs pradėti kūdikį.

Vienas iš svarbesnių faktorių, trukdančių sekmingam pastojimui – oksidacinis stresas arba kitaip vadinamas žalingas laisvųjų radikalų poveikis, kuris pažeidžia organizmo ląsteles, sukelia daugelį lėtinių ligų, spartina priešlaikinį senėjimą. Sumažinti šio kenksmingo proceso poveikį vaisingumui ir bendrai sveikatai galima tik pakankamai vartojant antioksidacinių medžiagų – vitaminų C, E, seleno, cinko, vario ir kt. Dažnai klaidingai galvojama, kad antioksidacinei apsaugai užtenka vartoti vitaminą C, tačiau antioksidantai veikia kaip tinklas, sustiprindami vienas kito veikimą, tad efektyvus jų poveikis pasiekiamas tik pasitelkus jų sinergiją -  vartojant plačią įvairovę optimaliomis dozėmis.

Labai svarbu dar prieš pastojimą vartoti pakankamai folio rūgšties ir vitamino B12. Foliatai padeda palaikyti motinos audinių augimą nėštumo metu bei kartu su cinku atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.

Vitaminų, mineralų ir kitų bioaktyviųjų medžiagų nauda pastojimui įrodyta klinikiniu tyrimu. Londone  (University College) atlikta studija rodo, kad vartojant specialiai pastojimui subalansuotus vitamin ir mineralų kompleksus, pastojimo tikimybė gali padidėti netgi dvigubai. 

Tyrimas buvo atliekamas dalyvaujant moterims, kurios negalėjo pastoti pakankamai ilgą laiką. Papildomai prie specifinio gydymo viena grupė moterų vartojo vitamin ir mineralų kompleksą subalansuotą pastoti planuojančioms moterims, o kita - tik folinę rūgštį. Vitaminų ir mineralų kompleksą vartojusių moterų grupėje po 3 mėnesių buvo net 60 % sėkmingai pastojusių, o  vartojusių vien folinę rūgštį – pastojo tik 25 %. Tyrimo iniciatorė  Rina Agrawal  teigia, kad  yra daug įrodymų pagrindžiančių ryšį tarp placentos vystymosi, vaisiaus augimo bei mitybos, ypač tam tikrų medžiagų pakankamo kiekio.

Kadangi kūdikėlį pradeda pora, tad ne tik moters, bet ir vyro sveikata ir pasiruošimas yra labai svarbus. Jungtinės Karalystės kompanija VITABIOTICS sukūrė inovatyvų maistingųjų medžiagų kompleksą vyrams, kurie rengiasi tapti tėveliais - „Wellman Conception“. Šio komplekso sudėtyje yra ne tik gausus antioksidantų spektras, tačiau ir peruvinės pipirnės, kuri palaiko vaisingumą ir seksualinę energiją, seleno, kuris padeda palaikyti normalią spermatogenezę, cinko – normaliai testosterono koncentracijai kraujyje.

 „Wellman Conception“ ir „Pregnacare Conception“ rekomenduojama pradėti vartoti likus bent 3 mėnesiams iki planuojamo pastojimo.