Moters higiena po gimdymo

Moters higiena po gimdymo

Naują gyvybę savo įsčiose nešiojančios moters organizme vyksta daug įvairių pokyčių. Gimus kūdikiui turi praeiti daug laiko, kol viskas sugrįš į buvusią iki nėštumo būklę.


Svarbiausi pakitimai

Po gimdymo šešias savaites traukiasi gimda (vyksta involiucija), jos svoris sumažėja nuo 1 kg iki 50-100 g. Pirmąsias tris dienas gimdos susitraukimai gali būti skausmingi, tai normalu. Skausmai, panašūs į skausmingus sąrėmius, dažniausiai juntami žindymo metu.

Pagimdžiusi moteris dėl audinių ištempimo ar traumos pirmosiomis dienomis jaučia nedidelį išorinių lytinių organų skausmą. Tarpvietės patinimas praeina per 1-2 savaites. O raumenų tonusas atsikuria dar vėliau, tai yra maždaug šešias savaites raumenų tonusas didėja, o per kelis mėnesius jo būklė visiškai normalizuojasi.


Išskyros

Po gimdymo pirmosiomis dienomis iš gimdos skiriasi rausvos išskyros – liochijos. Jas sudaro kraujas, gleivės ir atkrintančios gimdos gleivinės audiniai. Per pirmąsias penkias dienas liochijos būna kraujingos, vėliau - rusvos ir maždaug po 11 dienų jos pasidaro gelsvos. Po 5-6 savaičių gimdymo išskyrų turėtų visai nelikti. Tačiau tai labai individualu – kai kurioms moterims išskyrų pasitaiko net po šešių savaičių.

Per šį laikotarpį iš organizmo pasišalina iki 300 ml kraujo. Nors gimdos involiucija priklauso nuo daugelio aplinkybių, ją galima pagreitinti reguliariai maitinant kūdikį. Pradėjus maitinti, skausmas pilvo apačioje sustiprėja, padaugėja išskyrų iš makšties. Tai rodo, kad gimdos raumuo traukiasi.

Vykstant dideliems pakitimams gimdoje, krūtyse ir kituose organuose, susidaro palanki terpė infekcijai. Dėl infekcijos rizikos ir galimo kraujavimo pagausėjimo moteriai po gimdymo patariama vengti maudytis karštoje vonioje.

Jei gimdymo metu buvo pažeista tarpvietė, pirmąsias 10 dienų rekomenduojama sėdėti ne tiesiai ant sėdmenų, o šonu, kad nebūtų tempiama ir geriau gytų gimdymo metu pažeista tarpvietė.


Svarbu!

Reikėtų sunerimti, jei išskyros įgavo nemalonų kvapą, pasirodė grynas kraujas ar kraujo krešulių. Visais atvejais būtina pasikonsultuoti su ginekologu. Kuo skubiau kreiptis į gydytoją, jei pakyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda neįprastų skausmų pilvo apačioje.


Higiena

Šis laikotarpis labai svarbus higienos prasme. Po gimdymo moteris privalo atidžiai laikytis higienos.

Moters makštyje yra sudėtinga ekosistema, kurią sukuria makštyje esančios bakterijos, dalyvaujant plačiai grupei skylančių medžiagų. Makšties ekosistemos sudėtį gali įtakoti keletas veiksnių (gydymas antibiotikais, per dažni plovimai, oraliniai kontraceptikai, hormonų pusiausvyros sutrikimai, į makštį įvedami vaistai). Pasikeitus ar susilpnėjus normaliai makšties florai, gleivinė tampa neatspari kenksmingą poveikį turinčioms bakterinėms infekcijoms. Todėl rekomenduojama naudoti specialias priemones intymiai higienai su lactobacilomis, kurios:

  • Prisotina makšties gleivinės ląstelių receptorius, taigi neleidžia sukibti patogeniniams mikrobams;
  • Gamina medžiagas, kurios kitus mikrobus veikia kaip antibiotikai;
  • Padeda išlaikyti makšties gleivių fiziologinį pH lygį ( pH 4-4,5 ).