Vaistininkas pataria: kokių 3 vitaminų ir mineralų reikia nepamiršti prasidėjus pavasariui

Vaistininkas pataria: kokių 3 vitaminų ir mineralų reikia nepamiršti prasidėjus pavasariui

Ar keičiantis sezonams turime atsižvelgti ir į vartojamus vitaminus ir mineralus?

 

Įvertinus kraujo tyrimus, organizmo siunčiamus signalus ar lėtines ligas, tam tikri maisto papildai gali būti vartojami ištisus metus. Kitais atvejais reikėtų daryti 2–4 savaičių pertrauką po 2–3 mėnesių maisto papildo vartojimo kurso. Žinoma, reikėtų atsižvelgti ir į sezoniškumą. Vasaros metu mes gauname daugiau maisto medžiagų, antioksidantų ir mineralų kartu su maistu, nes vartojame daugiau šviežių vaisių ir daržovių, o pavasarį ir rudenį būna, kad pajaučiame vitaminų stygių, ima trūkti energijos ar pablogėja odos, plaukų ir nagų būklė.

 

Kokių vitaminų ir mineralų svarbu nepamiršti prasidedant šiltajam laikotarpiui?

 

Šiltėjant orams, keičiasi ir mityba, ant mūsų stalo atsiranda daugiau šviežių vaisių ir daržovių, tad daug vitaminų gauname iš jų. Žinoma, reikėtų nepamiršti vitamino D bei omega3, todėl vasaros metu, parinkus tinkamas dozes, juos taip pat galite vartoti. Vyresnio amžiaus žmonėms reikėtų atkreipti dėmesį į mineralą kalcį, kurio trūkumas gali lemti kaulų būklę.

Norint pasiruošti naujam sezonui, sustiprinti imunitetą iš anksto, kad rečiau peršaltume, galime kompensuoti vitaminų trūkumą vartodami maisto papildus. Pagrindiniai mineralai, į kuriuos turėtume atkreipti dėmesį, – cinkas ir selenas. Norintiems pagerinti, palaikyti plaukų būklę – biotinas.

 

Kokia cinko ir seleno nauda organizmui?

 

Cinkas – yra vienas pagrindinių mineralų, reikalingų kūno ląstelių vystymuisi, augimui ir dauginimuisi. Jis veikia kaip antioksidantas, taip pat palaiko kolageno gamybą. Vartojamas odos, plaukų ir nagų būklei palaikyti. Padeda gydant aknę.

Selenas – antioksidantas, turintis daug teigiamų poveikių organizmui: padeda palaikyti odos, plaukų bei nagų būklę, normalią skydliaukės funkciją, imuninę sistemą bei palaiko spermatogenezės funkciją. Reikėtų atsargiau vartoti tiems, kurie serga skydliaukės ligomis (prieš vartodami pasitarkite su gydytoju dėl tinkamos dozės ir kurso).

 

Kaip pavasarį sustiprinti ne tik imunitetą, bet ir plaukus, nagus, odą?

 

Pirmiausiai pats mūsų organizmas išduoda apie vitaminų trūkumą, tai pastebima ir išorėje. Bent du kartus per metus galima pasidaryti išsamius kraujo tyrimus, kurie parodo, kokių vitaminų Jums trūksta.

Tačiau, pajutus simptomus ir pasitarus su vaistininku, galima numatyti, kokių vitaminų gali trūkti jūsų organizme: skilinėjantys nagai ir plaukai – trūksta biotino, cinko, geležies; sausėjanti oda, dermatitas, pleiskanojimas – sąlygoja cinko ir B3, B2 ir B6 vitaminų trūkumą.

Kaip dažnai reikia vartoti maisto papildus su bioaktyviu biotinu?

 

Biotinas yra žinomiausias kaip vitaminas, padedantis palaikyti plaukų, nagų ir gleivinių būklę, bet jis turi ir platesnę naudą organizmui. Biotinas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą ir normalią maistinių makromedžiagų apykaitą, palaiko normalią nervų sistemos veiklą ir normalią psichologinę funkciją.

Biotino papilduose sutinkamos didesnės dozės, kurios nesukelia šalutinio poveikio.

Pavyzdžiui, „Ecosh“ vienoje kapsulėje yra biotino 5000 µg, pakuotėje yra trijų mėnesių kursas, kurį galima kartoti per metus 2–3 kartus.

 

Kuo išsiskiria „Ecosh“ maisto papildai?

 

Šie maisto papildai yra bioaktyvūs, be užpildų, rišiklių, dažiklių, konservantų, pridėtinio cukraus bei saldiklių. „Ecosh“ maisto papildų itin plonos pululano kapsulės yra augalinės kilmės. „Ecosh“  bioaktyvūs cinkas, selenas ir biotinas yra tinkami vegetarams ir veganams.

 

Ką reiškia bioaktyvus?

 

Bioaktyvus – tai greitesnis ir geriau įsisavinamas. Bioaktyvi medžiaga iš karto gali patekti į reikiamą vietą ląstelėse. Neaktyvūs vitaminai iš pradžių ląstelėse yra paverčiami aktyvia forma, o tik paskui skaidomi toliau. Tačiau bioaktyvus vitaminas yra koenziminės formos, todėl ląstelėje nereikalauja papildomų reakcijų.

Ar galima seleno, cinko ir biotino maisto papildus vartoti vienu metu?

 

Norint pasiekti maksimalų poveikį, biotiną, cinką ir seleną rekomenduojama naudoti kartu. Vitaminus reikėtų vartoti pirmoje dienos pusėje valgio metu ar po valgio, užgeriant vandeniu. Tačiau reikėtų išlaikyti minimalų 2 val. tarpą tarp visų vitaminų, mikroelementų, jei vartojate kavą, greipfrutų sultis, alkoholį ar rūkote.