Cholesterolio kiekio sumažinimas: 10 pagrindinių taisyklių

Cholesterolio kiekio sumažinimas: 10 pagrindinių taisyklių

Tikriausiai visi esame girdėję apie padidėjusį cholesterolio kiekį, tačiau nedaugelis gilinosi į šios problemos esmę. Dar mažiau žmonių profilaktiškai tikrina cholesterolio kiekį, nors tai vienas svarbiausių tyrimų, kuriuos privalo atlikti kiekvienas iš mūsų. Šiame straipsnyje sužinosite apie padidėjusio cholesterolio keliamus pavojus ir kaip išsaugoti rekomenduojamą jo kiekį pagal normą.

 

CHOLESTEROLIO LYGIS

Cholesterolis skirstomas į kelias rūšis: mažo tankio lipoproteinai – „blogasis“ cholesterolis ir didelio tankio lipoproteinai – „gerasis“ cholesterolis. Padidėjęs MTL cholesterolio kiekis kelia rimtų sveikatos problemų, todėl svarbu kontroliuoti šį rodiklį, ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie turi žalingų įpročių. PSO duomenimis blogojo cholesterolio normos vyrams yra nuo 0,8 iki 1,8 mmol,/l, o moterims nuo 0,8 iki 2,2 mmol/l. Jeigu tyrimų metu buvo nustatyta padidėjusi cholesterolio koncentracija, būtina atlikti išsamesnius tyrimus ir peržiūrėti savo gyvenimo būdą.

 

PADIDĖJĘ CHOLESTEROLIO RODIKLIAI

Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių susiduria su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje – tai susiję su netaisyklingu gyvenimo būdu. Lipidogramos nukrypimus nuo normos sukelia nesubalansuota mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, sėslus gyvenimo būdas, rūkymas, ilgas badavimas, dažnas alkoholio vartojimas. Padidėjus MTL kiekiui kraujyje, ant kraujagyslių sienelių susidaro aterosklerozinės plokštelės, kurios sukelia kraujagyslių susiaurėjimą ir aterosklerozės vystymąsi.

 

 

10 TAISYKLIŲ, KURIOS PADĖS SUMAŽINTI CHOLESTEROLIO KONCENTRACIJĄ KRAUJYJE

1. Yra daug būdų, kaip galima sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Vienas iš lengviausiai prieinamų – vartoti maisto papildus. Jie leidžia sumažinti cholesterolio kiekį nekeičiant įprasto gyvenimo būdo. Be to, šie papildai puikiai tinka ir profilaktikai. „Lactoflorene Cholesterolo“ – modernus ir šiuolaikiškas maisto papildas, padedantis normalizuoti lipidų profilį. Sudėtyje yra keturios veikliosios medžiagos, kurios teigiamai veikia visą širdies ir kraujagyslių sistemą. „Lactoflorene Colesterolo“ probiotikų komplekso sudėtyje yra:

- fermentuoti raudonieji ryžiai, kurie veikia kaip natūralūs statiniai;

- bifidobakterijos – jos neleidžia rezorbuotis cholesterolio dariniams, išsiskiriantiems su tulžimi;

- kofermentas Q10 – gerokai sumažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką;

- vitaminas PP – padidina didelio tankio lipoproteinų ir sumažina mažo tankio lipoproteinų koncentraciją kraujyje.

„Lactoflorene“ gaminamas Italijoje, skirtas saikingos hipercholesterolemijos profilaktikai ir padeda normalizuoti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Jį patogu vartoti – vartojamas kartą per dieną, pakanka maišelio turinį ištirpinti stiklinėje šilto vandens. Kursas: 6–8 savaitės.

2. Fizinis krūvis teigiamai veikia cholesterolio kiekį. Sportuokite reguliariai, net jei tai bus paprastos ir trumpos treniruotės, tačiau jas turite atlikti bent 3–5 kartus per savaitę. Pasirinkite bet kokią jums patinkančią veiklą – tai gali būti šokiai, užsiėmimai sporto salėje,  tempimo pratimai – bet kokia fizinė veikla bus naudinga. Nepamirškite apie trumpą mankštelę, jei gyvenate sėsliai.

3. Atsisakykite blogų įpročių. Įrodyta, kad rūkantiems ir dažnai vartojantiems alkoholį žmonėms gerokai padidėja cholesterolio koncentracija, todėl jie dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis palyginus su sveiką gyvenimo būdą palaikančiais žmonėmis.

4. Cholesterolio kiekį teigiamai veikia omega-3 riebalų rūgštys ir kofermentas Q10, kurių yra žuvų taukuose. Todėl turėtumėte reguliariai vartoti žuvų taukus ir racioną papildyti maisto produktais, pavyzdžiui, lašiša ar sardinėmis, kuriuose yra šių naudingųjų medžiagų.

5. Produktai, kurių sudėtyje yra fitosterolių ir jų frakcijų, padeda normalizuoti lipidų profilį. Šių augalinių sterolių yra avokaduose. Įrodyta, kad tris savaites valgant po pusę avokado per dieną, cholesterolio kiekis gali sumažėti 8 %, o mažai riebalų turinti dieta duoda tik 5 %. Taip pat įprastą augalinį aliejų galite pakeisti avokadų aliejumi. Reikėtų reguliariai valgyti sezamo sėklas, kedro riešutus ir migdolus, žinoma, jų racione neturėtų būti per daug.

6. Pašalinkite transriebalus iš savo kasdieninės mitybos. Tokių riebalų ypač daug randama „greitame maiste“, margarine, įvairiuose konditerijos kremuose. Transriebalai ne tik padidina cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir prisideda prie diabeto, miokardo infarkto ir vėžio rizikos padidėjimo.

7. Stebėkite magnio kiekį. Valgykite maisto produktus, kuriuose gausu magnio. Tai moliūgų sėklos, lašiša, sojos pupelės ir pilnagrūdžiai produktai. Magnis ne tik mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir padeda normalizuoti kraujospūdį.

8. Sumažinkite cukraus vartojimą. Jei kontroliuosite suvartojamo cukraus kiekį, galite padidinti „gerojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje, o tai paskatins „blogojo“ sumažėjimą ir lipidų profilio normalizavimąsi.

9. Savo kasdieninį mitybos racioną papildykite avižų sėlenomis. Buvo atliktas tyrimas, įrodęs, kad avižų sėlenos gali sumažinti cholesterolio kiekį 10–14 %. Sėlenos ypač naudingos vyrams.

10. Vartokite mėlynus, violetinius ir raudonus vaisius. Mėlynėse, granatuose ir vynuogėse yra polifenolių, kurie, reguliariai vartojant, gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį 10 %.