Laikas, kai mus aplanko prieštaringi jausmai

Laikas, kai mus aplanko prieštaringi jausmai

Pavasaris dažniausiai asocijuojasi su atgimimu – gera nuotaika, džiaugsmingo laukimo jausmu, šypsena, bet, pasirodo, ne visiems šis metų laikas suteikia polėkio ir energijos. Pastebima ir kita šio laikotarpio pusė: pavasarį neretai pagausėja pacientų, sergančių depresija ar besiskundžiančių staiga aplankiusia liūdna nuotaika. Kas gali sukelti prieštaringus jausmus šiuo vienu gražiausiu metų laiku, kokie to padariniai ir kaip galima sau padėti, kalbamės su šeimos klinikos „Alfa Clinic“ psichologe Karina Morkūniene.


Ar žmogaus gyvenimo ritmą ir nuotaikas galima būtų palyginti su metų laikais? Ruduo paprastai asocijuojasi su liūdesiu, žiema – su šalčiu ir negailestingumu, vasara – karščiu, aistra, o kokios nuotaikos paprastai vyrauja atėjus pavasariui?

Kiekvieno žmogaus gyvenimo ritmas labai unikalus ir sunku būtų jį lyginti su metų laikais. Vieni mėgaujasi rudens lietumi, kiti – pavasario vėju. Nekęsti galima ir žiemos, ir vasaros. Pavyzdžiui, depresija sergančio žmogaus būsena šiltuoju metų laiku gali pablogėti, nes ryški pavasarinė saulė ar vasariška šypsena žmonių veiduose gali dar labiau pabrėžti liūdno, bejėgio, mieguisto žmogaus nelaimę. Vis dėlto daugumai žmonių pavasaris yra tarsi nauja pradžia ir viltis. Pabundama: kuriami planai ateičiai, atsiranda daugiau energijos, svajojama apie įdomų laisvalaikį gamtoje, buvimą su draugais, artimaisiais, atostogas. Šviesa ir gamtos prabudimas suteikia jėgų, norisi atsinaujinti ir įkvėpti tyro oro, užsidegti naujiems darbams.


Kuo dažniausiai skundžiasi žmonės, atėjus pavasariui? Kokios psichologinės problemos užplūsta?

Pavasarį žmonės susiduria su įvairiais sunkumais. Ne visada nauja viltis ir užsidegimas gali virsti realybe: tam reikia ir drąsos, ir pasitikėjimo savimi, ir konkrečių veiksmų. Jeigu žmogui nepasiseka įgyvendinti savo tikslų, apima nusivylimas ir nepasitenkinimas savo gyvenimu. Pavyzdžiui, vieniši žmonės su apmaudu gali stebėti pavasarį į būrius susirenkančius draugus, o savo išvaizdos nepriimantieji su pavydu žvelgia į tuos, kurie nedangsto savo kūno ir nešioja šortus ar trumpus sijonėlius. 
Garbaus amžiaus žmonės turi daugiau galimybių neskubėdami tyrinėti aplinką ir pajusti dabartinę akimirką, todėl geriau pastebi ir metų bei orų kaitą. Paprastai pavasaris vyresniems atneša daug jaunystės prisiminimų, tik kiekvienas juos turi skirtingus, todėl ir psichologinė savijauta gali skirtis. Didesnių rūpesčių patiria kaime gyvenantys vyresnio amžiaus žmonės, kai prasideda pavasarinis darbymetis. Vis dėlto psichologiniu požiūriu užsiėmęs žmogus esti laimingesnis negu nuobodžiaujantis prie televizoriaus. O sunkiausia tiems, kurie nebėra pajėgūs savimi pasirūpinti – tada pavasaris liūdina, nes nėra galimybės pasiimti to, ką siūlo pavasario saulė.


Kaip reikėtų tas problemas tinkamai suvaldyti?

Metų laikai atrodo gražiausiai, kai jie atspindi mūsų vidinius išgyvenimus. Tačiau svarbu ir tai, ką mes patys įdedame ir ko tikimės iš konkretaus metų laiko. Ypač pavasario sezoną žmonės apipina dideliais lūkesčiais ir naujais iššūkiais. Galbūt skaudžių nuopuolių ir nusivylimų šiek tiek išvengtume, jeigu tikslus sau keltume ne pagal kalendorių, o klausydamiesi savo norų. Net ir gūdžiausią žiemos dieną galime pasisemti energijos ir daug nuveikti paisydami savo jausmų ir poreikių. O ir vasara nepadarys mūsų laimingų, jeigu patys nekursime savo laimės.


Pavasarį, paskutinį kovo sekmadienį, grįžtame prie vasaros laiko. Kaip tai veikia mūsų organizmą?

Vasaros laikas, prie kurio grįžtame pavasarį, veikia žmogaus organizmą tiek, kiek jis pakeičia žmogaus dienos režimą. Kuo labiau žmogus gyvena pagal grafiką, tuo didesnės adaptacijos jam reikia atsukus laikrodžius. Vieni žmonės lanksčiau reaguoja į tokius pokyčius, kitiems prireikia kelių savaičių prisitaikyti. Svarbu pabrėžti, kad nei laiko, nei sezonų kaita neturi tokios didelės reikšmės bendram žmogaus laimės jausmui. Didžiausią įtaką ir gyvenimo džiaugsmą gali suteikti meilė ir pagarba sau bei savo šeimai, artimų draugų palaikymas, mėgstamas darbas bei malonus laisvalaikis.