Naktį sunku užmigti, o ryte – prabusti: pataria, kaip sureguliuoti miego režimą

Naktį sunku užmigti, o ryte – prabusti: pataria, kaip sureguliuoti miego režimą

„Ar žinojote, kad žmonės yra vienintelė rūšis, kuri dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, darbo, pramogų ar socialinės veiklos, gali sąmoningai atidėti miegą? Tad nenuostabu, jog kintant sezonui bei kasdienėms veikloms gali  keistis ir mūsų miego įpročiai“, – pasakoja ,,Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė. Ji įvardija, kas lemia sezoninius miego režimo pokyčius bei pataria, ką daryti, norint gerai išsimiegoti.

Vaistininkė pasakoja, kad rudenį vaistinėse padaugėja pacientų, kurie skundžiasi negalintys užmigti arba miegantys prastai. Anot jos, tam turi įtakos pokyčiai rutinoje, kasdienėje veikloje jaučiamas stresas bei didelis informacijos kiekis galvoje:

,,Šiomis dienomis vis daugiau klientų skundžiasi negalintys išsimiegoti ir tai šiam sezonui yra įprasta. Kai per ilgai žiūrime į kompiuterio ekraną ar gauname per daug informacijos prieš miegą, smegenys neatsipalaiduoja ir mums gali būti sunku užmigti, o kai patiriame daug įtampos bei streso darbe ar mokykloje – miegas gali pablogėti, galime net ir kelis kartus atsibusti vidury nakties, o kitą dieną jaustis pavargę ir pikti“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Ar savaitgalį galime išsimiegoti už visą savaitę?

,,Visą savaitę negalėjau išsimiegoti, bet dabar savaitgalį turiu laisvas dienas, tad išsimiegosiu už visą savaitę“, – turbūt dažnas mūsų yra taip pagalvojęs. Tačiau ar tai yra tiesa? Vaistininkė Elvyra paaiškina, kodėl šis požiūris yra netinkamas:

,,Žmonės tiki, kad jeigu visas darbo dienas miegojo nepakankamai, tai savaitgalį išsimiegos už visą savaitę. Tai yra mitas ir šitaip darydami galime sau sukelti nemažai rūpesčių“, – teigia vaistininkė.

,,Mūsų užmigimą ir pabudimą reguliuoja cirkadiniai ritmai, t. y. tam tikru laiku organizme vyksta įvairūs biologiniai procesai. Pavyzdžiui, gilaus miego metu krenta mūsų kraujospūdis, o širdies ritmas tampa nereguliarus ir netikslus. Tad jei mes vis dar esame giliame miege, kai mūsų organizme jau turi gamintis energijos suteikiantys hormonai (serotoninas bei kortizolis), mes tampame prislopinti, išsireguliuoja cirkadiniai ritmai ir jaučiamės dar blogiau, negu neišsimiegoję“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Vaistininkė taip pat atkreipia dėmesį, kad miegodami per ilgai galime sukelti ilgalaikių sveikatos problemų:

,,Žmonėms, kurių miego rėžimas yra nereguliarus, o laisvadieniais jie miega kur kas ilgiau nei įprastai, yra didesnė tikimybė susirgti širdies kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, atminties susilpnėjimu“, – kalba E. Ramaškienė.

Neišsimiegu – kokių priemonių imtis?

Miego kokybė turi didelę įtaką mūsų kasdienių veiklų kokybei bei bendrai savijautai, tad vaistininkė įvardija priemones, kurios gali padėti išvengti miego sutrikimų:

,,Lengviau užmigti ir nepabusti naktį padeda įvairios vaistažolių arbatos, taip pat kompleksiniai augaliniai preparatai su melatoninu, pavyzdžiui, čiulpiamos, ryjamos tabletės, kapsulės. Apskritai melatoninas padeda greičiau užmigti, naktį giliai miegoti, o ryte pabusti žvaliems ir geros nuotaikos“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Pasak vaistininkės, pirmą kartą susidūrę su šia problema ir namie neturintys jokių minėtų priemonių, išbandykite kitas alternatyvas:

,,Jei tai yra retas veiksnys, kad negalite užmigti arba naktį prabundate – puikiai tinka ir pačios paprasčiausios priemonės, pavyzdžiui, prieš miegą pasivaikščioti, atsidaryti langą, perskaityti kelis knygos puslapius, galiausiai – naudoti avių skaičiavimo metodą, tik avis skaičiuoti ne nuo 1 iki 100, o nuo 100 iki 1”, – šypsosi vaistininkė.