Odos higiena. Patarimai

Odos higiena. Patarimai

Labai dažnai žmones kamuoja jų odos būklė. Jautri, sausa, šerpetojanti oda suteikia diskomforto pojūtį. Bandydami išspręsti odos problemas, žmonės ieško kasdienės priemonės, kuri padėtų ir grąžintų odai komforto jausmą – kremo. Jei nesulaukiamas greitas poveikis, naudojamomis priemonėmis nusiviliama ir ieškoma kitos, tačiau pamirštama, kad vienas svarbiausių sveikos odos veiksnių yra HIGIENA. Tinkama odos higiena apsaugo odą nuo dulkių, prakaito, negyvų ląstelių bei riebalų pertekliaus kaupimosi, ir oda gali kvėpuoti.

Tiek kūno tiek veido oda atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Sveika oda sulaiko nešvarumus, saugo nuo infekcijų (bakterijų, virusų ar grybelių) ir įvairių kenksmingų medžiagų prasiskverbimo, karščio ir šalčio, reguliuoja kūno temperatūrą, sulaiko drėgmę. Ypatingą apsauginę funkciją atlieka odos paviršiuje esanti hidrolipidinė plėvelė. Ji suteikia odai elastingumo, minkštumo, reguliuoja vandens apykaitą, neleidžia patekti alergenams, teršalams, pasižymi antibakteriniu veikimu.

Prausikliuose esantys alkoholiai, ar stiprūs valikliai (surfaktantai) švariai nuvalo odą. Taip švariai, kad kartu su nešvarumais pašalina ir hidrolipidinę plėvelę. Odos paviršinis sluoksnis netenka apsaugos, tuo pačiu lengviau prarandama drėgmė, prasideda pleiskanojimas, lengviau prasiskverbia mikroorganizmai.

Jeigu nusiprausę prausikliu jaučiate veido ar kūno odos tempimą, oda parausta, vadinasi, jis netinka Jūsų odai.  Ir joks kremas nepagerins odos būklės, jei nebus pasirinkta tinkama higienos priemonė.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis veido ir kūno odos higienos produktus?

  • Venkite produktų sudėtyje esančio alkoholio.
  • Nesirinkite produktų, kurie itin stipriai putoja. Tai reiškia, kad jų sudėtyje labai didelė plaunamųjų medžiagų koncentracija. O ji pažeidžia hidrolipidinę plėvelę.
  • Nerekomenduojama naudoti šarminių muilų. Natūraliai odos hidrolipidinės plėvelės pH yra 5.5 (rūgštinis), šarminiai muilai išbalansuoja odos rūgštinę terpę.
  • Priemonės savo sudėtyje turinčios stiprių kvapų gali sukelti alergines reakcijas ir stipriai sudirginti odą, net sukelti uždegimą.

Siekiant pačios geriausios odos būklės, labai svarbu tinkamai pasirinkti asmeninės higienos produktus, atitinkančius Jūsų odos tipą ir poreikius.