Pavasaris ir grožis – neatsiejami

Pavasaris ir grožis – neatsiejami

Ko gero, visi sutiks, kad sveika oda ir gražūs plaukai simbolizuoja visapusį asmenybės grožį. Tačiau po žiemos dauguma moterų ir vyrų skundžiasi įvairiomis odos problemomis, išsausėjusiais, spindesį praradusiais plaukais. Kaip pavasario laikotarpiu prižiūrėti odą ir plaukus, kaip koreguoti mitybą ir gyvenimo būdą, kad galėtume džiaugtis sveika, jaunatviška oda ir gražiais plaukais? Apie tai kalbamės su Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ ilgametę darbo patirtį sukaupusia gydytoja dermatovenerologe Birute Adomavičiene.


Po žiemos daugumos moterų ir vyrų veido oda išsausėja ir tampa jautresnė. Kokia turėtų būtų tokios odos priežiūra?
Šildymo sezonas, minusinė lauko temperatūra, saulės trūkumas, vitaminų stoka maiste ir daugybė kitų faktorių neigiamai paveikė mūsų veido odą – ji išsausėjo ir tapo jautresnė. Todėl labai svarbu ją tinkamai drėkinti. Kad veido oda mažiau džiūtų, stenkitės veidą plauti virintu ar ištirpusių ledukų vandeniu. Kartu su įprastu veido pieneliu naudokite micelinį vandenį, kuris gerai valo ir drėkina odą. Micelinį vandenį galima naudoti tiek ryte, tiek vakare. Kiekvieną rytą ir vakarą nepamirškite veido patepti drėkinamuoju kremu, jį rinkitės pagal savo odos tipą. Tomis dienomis, kai lauke oras yra žvarbus ar pučia stiprus vėjas, veidą tepkite riebiu kremu, kad jis apsaugotų odą.


Kuo ypatinga rankų odos priežiūra? Ką rekomenduotumėte vyresnio amžiaus žmonėms?
Dažnai dauguma mūsų skiriame daug dėmesio veidui, o rankas pamirštame. Dėl šios priežasties būtent rankos ir išduoda tikrąjį mūsų amžių. Rankas būtina prižiūrėti itin kruopščiai. Labai svarbu mūvėti gumines pirštines visada, kai skalbiate rankomis ar atliekate įvairius buities darbus, kurių metu naudojami valikliai. Plauti rankas reikėtų ne muilu, o skystu geliu arba skystu muilu, kurio sudėtyje yra kremo. Naudokite drėkinamuosius kremus ir losjonus. Iki 30 metų tiks bet koks drėkinamasis kremas, o vyresnio amžiaus žmonėms patartina naudoti specialias priemones su UV filtrais, neleidžiančiais atsirasti pigmentinėms dėmėms. Rankų kremo sudėtyje turėtų būti sorbitolio, glicerolio, pieno rūgšties.


Kaip patartumėte prižiūrėti kūno odą?
Kūno odą neigiamai veikia dažnas prausimasis. Jeigu jūsų oda yra sausa, linkusi pleiskanoti, naudokite kūno prausiklį, kurio sudėtyje yra aliejaus ar kremo – šios priemonės drėkins odą viso prausimosi metu. Iškart po prausimosi ant drėgnos odos užtepkite kūno emulsijos ar pienelio, kad sudrėkintumėte ir apsaugotumėte odą nuo išsausėjimo. Jei jūsų oda yra ypač sausa ar sergate odos ligomis, drėkinamąsias priemones naudokite ir tomis dienomis, kai nesimaudote.


Po žiemos plaukai tampa šiurkštesni ir sausesni, neretai moterys ima skųstis skilinėjančiais plaukų galiukais. Gal galite pateikti keletą rekomendacijų?
Mūsų plaukus ir galvos odą neigiamai veikia ne tik temperatūrų svyravimai ir šildymo sezonas, bet ir dažnas jų plovimas, džiovinimas. Todėl visada, kai tai įmanoma, džiovinkite plaukus natūraliai. Stenkitės kuo rečiau naudoti plaukų žnyples ar tiesintuvus. Rekomenduoju įsigyti natūralios sudėties, mažai putojančių šampūnų, jų rasite vaistinėse. Po kiekvieno plovimo būtinai naudokite plaukų balzamą ir bent kartą per savaitę palepinkite plaukus gausios sudėties kaukėmis. Plaukų galiukus reguliariai tepkite specialiu aliejumi, kad apsaugotumėte juos nuo skilinėjimo. 
Ypač veiksmingai plaukus atgaivina profesionalų atliekamos procedūros. Viena efektyviausių – estetinės medicinos ir dermatologijos klinikose atliekama mezoterapija plaukams. Kitaip nei priemonės, tepamos ant odos paviršiaus, mezoterapijos metu į odą įvestos biologiškai veikliosios medžiagos patenka tiesiai į ląsteles, kur, būdamos ilgesnį laiką, ima veikti ląstelių metabolizmą ir skatina jų atsinaujinimą. Mezoterapijos metu naudojami specialūs mezoterapiniai kokteiliai, stiprinantys plaukus, mažinantys jų slinkimą, skatinantys augimą.


Ką dar patartumėte tiems, kurie nori išsaugoti odos grožį ir jaunystę?
Odos ir plaukų būklė labai priklauso nuo mūsų imuniteto. Todėl rekomenduoju visų pirma tinkamai maitintis. Valgykite kuo daugiau riebių žuvų – jose gausu organizmui būtinų riebalų rūgščių, kurių organizmas pats negamina. Vartokite raudonos ir oranžinės spalvos vaisių bei daržovių (morkos, saldžiosios paprikos ir kt.), kuriose gausu už odos grožį ir jaunystę atsakingo vitamino E. Nepamirškite kiaušinių bei pupelių – šiuose produktuose gausu odai būtino vitamino D3. Stenkitės į savo racioną įtraukti žalios spalvos daržovių (brokoliai, špinatai), kurių sudėtyje yra B grupės vitaminų.
Stiprinti imunitetą padeda žuvų taukų, ežiuolių preparatų ir multivitaminų vartojimas, taip pat fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, harmoningi darbo ir poilsio režimai, streso vengimas. Taip pat labai svarbu atsisakyti žalingų įpročių – nerūkykite, kuo mažiau vartokite alkoholio. Juk pavasaris – pats geriausias metas pradėti propaguoti sveiką gyvenimo būdą, nes tik jis yra mūsų grožio ir jaunystės pagrindas!


 

Estetinės medicinos ir dermatologijos klinika ,,Grožio pasaulis“

Savanorių pr. 421, Kaunas, tel. 837313900

www.groziopasaulis.lt