Kasdienis gyvenimas sergant seborėjiniu dermatitu

Kasdienis gyvenimas sergant seborėjiniu dermatitu

Seborėjinis dermatitas – kokia tai liga? Tai lėtinė uždegiminė dermatozė, kuri gali apimti kūno ir galvos odą arba abi. Ji pasireiškia netaisyklingos formos paraudimais, padengtais daugiau ar mažiau riebiomis, nelipniomis pleiskanomis. Jei dermatitas pasireiškia galvos odoje, juntamas stiprus niežėjimas, kurį gali lydėti deginimo pojūtis. Pažeidimai atsiranda riebiose odos vietose, kuriose sebumo sekrecija didžiausia: ant galvos odos, raukšlėje tarp nosies ir skruostų, antakiuose, srityje tarp antakių, liemens dalyje.

 

Seborėjinis dermatitas nėra sunki liga ir nesukelia jokių komplikacijų. Tačiau ji gali būti estetiškai nepatraukli. Dėl šios būklės pasikartojimo gali stipriai nukentėti pacientų gyvenimo kokybė. Seborėjinis dermatitas neužkrečiamas, jam būdingi paūmėjimai, o liga gali varginti keletą metų. Tai labai paplitusi būklė, labiausiai varginanti paauglius ir suaugusiuosius, – šia liga serga iki 3 % Prancūzijos gyventojų.

Kol kas seborėjinio dermatito priežastys nėra iki galo išaiškintos. Tačiau yra nustatyti trys elementai:

1) sebumas,

2) kurio perteklius sukelia mielių dauginimąsi,

3) todėl kyla uždegimas.

Sebumas natūraliai išskiriamas į odos paviršių tose vietose, kuriose gausu riebalų liaukų. Seborėjinio dermatito varginami pacientai turi sebumo perteklių, kuris sukelia nenormalų Malassezia mielių, kurios natūraliai aptinkamos odos paviršiuje, dauginimąsi. Būtent dėl šių mielių atsiranda raudoni odos pažeidimai, pasireiškus ligai. Jos sukelia specifinę uždegiminę reakciją, todėl oda parausta, ir paspartina galvos bei kūno odos ląstelių atsinaujinimą, kuris pasireiškia baltomis ar gelsvomis pleiskanomis ant odos paviršiaus. Seborėjinį dermatitą gali sukelti daug veiksnių, iš jų: • klimato veiksniai: drėgmė ir šaltis, žiema, prakaitavimas; • alkoholio ir tabako vartojimas; • stresas ir nuovargis.

 

Kelios pagrindinės kasdieninės taisyklės gali padėti kovoti su seborėjiniu dermatitu ir užkirsti kelią naujam paūmėjimui arba jį atitolinti, kiek įmanoma sumažinus būklę skatinančius veiksnius:

• užtikrinkite gerą kūno ir galvos odos higieną, naudodami švelnias, tokiai būklei pritaikytas, dermokosmetikos priemones;

• siekiant išvengti tolesnio dirginimo ir užkirsti kelią uždegiminio ciklo kartojimuisi, nusausinkite odą tapšnodami ir netrinkite jos prausdami, taip pat kiek įmanoma stenkitės nesikasyti pažeistų odos vietų;

• ypač rūpinkitės savo oda, kai esate pervargę ar persidirbę;

• pradėkite sveikai maitintis, subalansuokite savo mitybą;

• kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir tabako vartojimą;

• mėgaukitės saulės voniomis, tačiau naudokite apsaugą.

 

Seborėjinio dermatito simptomų lengvinimas yra itin veiksmingas. Jei jums kyla abejonių ar sunkumų naudojant gydomąsias priemones, nedvejodami pasikonsultuokite su dermatologu, bendrosios praktikos gydytoju ar vaistininku, kurie padės jums rasti tinkamą sprendimą.