Kas yra AKNĖ?

Kas yra AKNĖ?

Aknė – labiausiai paplitusi odos problema, pasireiškianti įvairiais odos bėrimais, spuogais. Dažniausiai ji kamuoja 12–18 metų vaikus ir jaunuolius. Net 60-80% jaunų žmonių brendimo metu susiduria su šia problema. Tačiau aknė nėra vien jaunimo problema, dažnai ja serga ir suaugusieji. Kartais ir vyresnių nei 30 metų asmenų oda yra linkusi į aknę. Spuogai - tai rimta kosmetinė problema jau vien dėl to, kad po jų gali likti išvaizdą gadinančių randų.

Žmones dažniausiai kamuoja šių tipų aknė:

  • komedoninė aknė: švelniausia aknė, kuriai būdingi inkštirai, dažniausiai atsirandantys ant veido, kaktos ir nosies;
  • uždegimo aknė: be tipinių inkštirų, yra spuogų ir pustulių ant veido, nugaros, pečių ir iškirptės srities odos;
  • pūlinė aknė: sunkiausia aknė su matomais uždegimo ir cistiniais pūliniais spuogais, dažniausiai atsirandančiais veido, iškirptės, pečių, nugaros srityse.

Kartais netinkamai naudojančias kosmetikos priemones moteris pradeda kamuoti kosmetinė aknė – ant skruostų atsiranda inkštirų ir smulkių pustulių.

Aknės atsiradimą skatinantys veiksniai: riebalų išsiskyrimas, sustiprėjęs plaukų maišelių angų ragėjimas, suaktyvėjusi hormonų gamyba, bakterijų be deguonies dauginimasis (Propionibacterium acnes).

Aknės neįmanoma išgydyti per dieną. Aknė dažniausiai atsinaujina. Todėl terapija, susijusi su akne, yra ilgalaikė ir reikalauja griežtos drausmės.

Aknės paveiktą odą reikia nuolat prižiūrėti. Aknės problemą reikia spręsti kompleksiškai ir, be abejo, reguliariai. Norint pasiekti geriausių kovos su akne rezultatų, būtina nuolat naudoti preparatus, kurie skirti linkusiai į aknės sukeltus pokyčius odai ir kurie užtikrina gilųjį jos valymą ir specialią priežiūrą.