Ar dantų pasta galėtų padėti esant nemaloniam jautrių dantų pojūčiui?

Ar dantų pasta galėtų padėti esant nemaloniam jautrių dantų pojūčiui?

Jei valgant karštą maistą ar atsigėrus šalto gėrimo nemaloniai skauda dantis, gali būti, kad susidūrėte su dantų jautrumo problema. Nors ši būklė yra gana dažna ir daugelis iš mūsų su ja susiduriame, dantų jautrumas, dar vadinamas padidėjusiu jautrumu, gali labai pabloginti pacientų savijautą dėl skausmo, atsirandančio kasdienės veiklos metu, pavyzdžiui, valgant, geriant ar net valantis dantis. Tačiau yra ir gerų naujienų – padidėjusį dantų jautrumą galima įveikti paprastomis namų sąlygomis. Sužinokite sėkmės receptą ir džiaukitės šypsena be nemalonių pojūčių!

 

Kas yra dantų jautrumas?

 

Išorinis dantų vainikus dengiantis sluoksnis – emalis  yra kiečiausias žmogaus kūno audinys, saugantis dantis nuo išorinių dirgiklių. Labai plonas audinys, dengiantis dantų šaknis, vadinamas dantų cementu. Po emaliu ir cementu yra stipriai inervuotas ir krauju aprūpintas audinys – dentinas, kuris yra jautrus dantų dirgikliams. Jis sudarytas iš mikroskopinių kanalėlių, kurie perduoda dirgiklius kiekvieno gyvybingo danties viduje esančiam gyvam audiniui – dantų pulpai1. Dingus emaliui arba cementui, atsiveria dentinas ir dantis tampa jautrus įvairiems išoriniams dirgikliams. Jautrumas šiluminiams dirgikliams (šalčiui ir karščiui) yra labiausiai paplitęs, tačiau padidėjęs jautrumas taip pat gali pasireikšti reaguojant į cheminius (pvz., rūgštų maistą), mechaninius (pvz., dantų valymą ar dantų procedūras, šalto oro srovę ir net prisilietimą2) reiškinius.

 

Kokie yra jautrių dantų simptomai?

 

Jautrių, arba padidėjusio jautrumo, dantų simptomai gali būti skirtingi. Itin jautrūs dantys į įvairius dirgiklius – temperatūrą, danties džiovinimą oro srove ir net danties lietimą vatos gumulėliu – reaguoja aštriu, ūmiu, trumpalaikiu skausmu. Kai tik stimulas išnyksta, skausmas beveik iš karto nurimsta. Padidėjusio dantų jautrumo simptomai labai skiriasi net ir vienam pacientui, nes pavienių dantų grupių anatominė sandara yra skirtinga. Vienas dantis gali būti jautrus tik šalčiui, o kitas – ir karščiui, ir šalčiui2.

 

Padidėjęs dantų jautrumas yra subjektyvus pojūtis ir neturi būdingo klinikinio vaizdo. Tačiau padidėjęs jautrumas gali būti susijęs su kai kuriomis dantų problemomis, dėl kurių reikėtų pasitarti su odontologu ir atkreipti dėmesį į problemos priežastį.

 

Kokie veiksniai gali sukelti dantų jautrumą?

 

Dentinas gali atsidengti dėl dantenų recesijos (dantų kaklelio ir šaknų atsidengimo) arba emalio nykimo3. Abi problemas gali sukelti netinkama dantų valymo technika ir pernelyg didelė jėga. Kenksmingiausi judesiai valant šepetėliu yra horizontalūs ir sukamieji (kuriuose taip pat yra horizontalių judesių). Traumuojamos dantenos, todėl atsiranda dantenų recesija, emalio dilimas ir abrazyviniai pažeidimai. Pernelyg didelį emalio ir cemento nusidėvėjimą taip pat gali sukelti dantų šepetėlio su per kietais šereliais naudojimas, per stiprus dantų šepetėlio prispaudimas prie danties paviršiaus bei ilgalaikis balinamųjų dantų pastų, turinčių didelį abrazyvumo indeksą, naudojimas. Prasideda nemalonūs pojūčiai, lydintys dentino atsidengimą, ir dantys tampa jautrūs išoriniams dirgikliams.

 

Ar dantų pasta gali padėti sumažinti dantų jautrumą?

 

Padidėjusio dantų jautrumo mažinimas yra laipsniškas. Iš pradžių reikėtų pradėti kasdien naudoti dantų pastą jautriems dantims. Esant lengvo laipsnio simptomams, kasdien naudojant dantų pastas, tokias kaip „Elmex Sensitive“, padidėjusį jautrumą galima sumažinti maždaug per 2 savaites. Esant stipriems simptomams, „Pro-Argin“ technologijos dantų pasta „Elmex Sensitive Professional“ veikia nedelsiant ir užtikrina greitą ir ilgalaikį nemalonaus jautrumo pojūčio malšinimą. Jei tokios priežiūros namuose nepakanka, rekomenduojama pasitarti su odontologu ir taikyti papildomus padidėjusio dantų jautrumo gydymo metodus2.

Be kasdienio dantų pastos naudojimo dantų jautrumui mažinti, verta apsilankyti odontologijos kabinete ir išsiaiškinti emalio ar cemento praradimo ir dėl to atsiradusio padidėjusio jautrumo priežastį. Taip pat svarbu užkirsti kelią tolesniam dantų dilimui ir audinių nykimui. Atsižvelgdami į tai, rekomenduojama:

  • naudoti dantų šepetėlį minkštais šereliais, pvz., „Elmex Ultra Soft“;
  • prižiūrint burnos higienistui, pakeisti dantų valymo techniką, kad sumažėtų tolesnio dantų dilimo ir dantenų recesijos rizika;
  • vengti vartoti rūgštų maistą ir gėrimus;
  • valyti dantis praėjus ne mažiau kaip 30 minučių po valgio.

 

Kokia dantų pasta geriausiai tinka jautriems dantims?

 

Verta rinktis dantų pastas, kurios ne tik mažina nemalonius simptomus, bet ir kovoja su padidėjusio dantų jautrumo priežastimi. Rinkoje galite rasti daugybę tokių gaminių, tačiau, rinkdamiesi dantų pastą, turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, ar jos sudedamosiose dalyse yra fluoro ir kalcio junginių arba arginino.

 

Fluoro junginiai ne tik kovoja su ėduonimi, bet ir mažina padidėjusį dentino jautrumą. Jų veikimo mechanizmo esmė – kristalų nusėdimas dentino kanalėliuose, dėl to sumažėja ar net užsidaro jų spindis, o dantis tampa mažiau jautrus išoriniams dirgikliams.

 

Argininas (8 % koncentracijos) kartu su kalcio karbonatu imituoja natūralų dentino kanalėlių užsidarymo procesą, dėl kurio pasunkėja skysčio tekėjimas kanalėliuose ir dantis tampa mažiau jautrus išoriniams dirgikliams. Taip atsitinka dėl kalcio fosfato nuosėdų dentininiuose kanalėliuose.

 

Išsirinkti pastą jautriems dantims gali būti nelengva, todėl verta pasikonsultuoti su odontologu, kuris padės išsirinkti geriausiai Jūsų poreikius atitinkantį gaminį.

 

 

Nuorodos

 

  1. American Dental Association, For the dental patient… Sensitive teeth. Causes and treatment, The Journal of The American Dental Association, 2003
  2. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  3. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl, 2017 (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)