Kaip pagerinti burnos higieną

Kaip pagerinti burnos higieną

Dantų valymas yra labai svarbus, norint išlaikyti pusiausvyrą tarp burnos bakterijų ir Jūsų imuninės sistemos. Tačiau daugelis žmonių nemoka teisingai valyti dantų - ir jei Jūs tinkamai neišvalote jų 31-32 savaites, atsiranda didesnė gingivito rizika, o jis gali sukelti periodontitą.“

Dr. Kirsten Warrer
Odontologė - Periodontologė
iTOP seminarų lektorė


Dantų šepetėlis yra svarbiausia priemonė, norint išvengti ėduonies, periodontito ir kitų dantų ligų. Dantų šepetėlis turėtų nuvalyti apnašas nuo dantenų paviršiaus ir aplink jas.

Kuo minkštesnis šepetėlis, tuo švelnesnis jis yra dantenoms ir dantims, ir tuo giliau jis gali patekti į tarpdančius. Didesnis ypač minkštų šerelių kiekis leis veiksmingiau išvalyti apnašas nuo dantų ir dantenų paviršiaus.

Daug žmonių kenčia nuo šalčio poveikio dantims dėl atvirų kaklelių. Dantenų atsitraukimą sukelia ne tik periodontitas, bet ir per šiurkštus dantų šepetėlis bei neteisingas jo naudojimas.

Tarpdančių šepetėliai ir siūlai

Optimalios burnos higienos neįmanoma pasiekti, naudojant vien dantų šepetėlį. Dažniausiai ėduonies ir gingivito priežastimi tampa apnašos tarp dantų, kurių šepetėlis negali pasiekti. Čia efektyviausi yra tarpdantinai šepetėliai ir dantų siūlas.

Dantų siūlas turėtų būti vaškuotas ir stiprus. Jis gali būti padengtas chlorheksidinu, kad slopintų bakterijų dauginimąsi. Dantų siūlą rekomenduojama naudoti tose vietose, kur yra glaudus dantų kontaktas ar priekinių dantų priežiūrai.

Kitu atveju, ertmėse tarp dantų efektyviausi yra tarpdančių šepetėliai arba specialūs su pastorinta dalimi perio- tarpdančių siūlai. Tarpdančių šepetėliai yra mažo skersmens ir turi lanksčius šerelius, todėl gali pasiekti net mažiausias ertmes.
 

PARDES