Odontologė pataria, kaip išlaikyti estetiškus ir kokybiškus dantų protezus

Odontologė pataria, kaip išlaikyti estetiškus ir kokybiškus dantų protezus

Dirbtinių dantų įtvirtinimas, arba dantų protezavimas, jau seniai nebelaikomas bauginančia ar estetiškai nepatrauklia procedūra, juolab kad jos prireikia ne tik garbaus, bet ir jaunesnio amžiaus žmonėms. Šiuolaikinė odontologija, remdamasi naujausiomis technologijomis, siūlo protezus bei jų priežiūros priemones, kurios padeda jaustis maloniai ir patogiai. Apie tai, kaip išsirinkti tinkamiausius protezus, bei ką būtina žinoti apie jų naudojimą ir priežiūrą, pasakoja odontologė Algimantė Lošytė. 

 

Parenka odontologas

Dantų protezai skirstomi į dvi pagrindines rūšis: fiksuotus ir išimamus. Fiksuoti dažniausiai parenkami jaunesnio amžiaus žmonėms ir gali būti gaminami iš skirtingų medžiagų ar konstrukcijų: metalo, silikono, keramikos, cirkonio keramikos ar plastiko. Tokie protezai fiksuojami ant nuosavų dantų arba implantų. 

Kita rūšis – išimami protezai. Jie gali būti daliniai – naudojami, kai burnoje dar yra likę nuosavų dantų, dirbtiniai – tvirtinami kabliukais ar specialiais užraktais arba pilni – kai pacientas savų dantų nebeturi. 

Anot odontologės A. Lošytės, išsirinkti tinkamiausius protezus – atsakinga užduotis, kurioje svarbų vaidmenį atlieka gydytojas odontologas. 

„Konsultacijos metu būtina įvertinti bendrą audinių būklę, paciento finansines galimybes, asmeninius lūkesčius bei odontologo galimybes jas įgyvendinti. Specialistė pripažįsta, jog šiandien kone didžiausias faktorius protezų pasirinkimui vis dar yra finansinės galimybės, lemiančios, kad dažniau pasirenkami protezai, atkuriantys tik 25–30 proc. kramtymo krūvio, tačiau atrodantys gražiai ir estetiškai“, – pasakoja specialistė. 

Ilgiausiai užtrunka fiksuotų protezų gamybos ir pritaikymo procesas, ypač tuomet, jei reikalinga implantacija. Kur kas paprasčiau su išimamais dantų protezais: jeigu nutiko trauma, netekote priekinio danties, nedidelė išimama plokštelė su įstatytu dantimi gali būti pagaminta per dieną. Didesnės apimties protezų pagaminimas ir pritaikymas trunka apie keturias savaites, nepamirštant kassavaitinio apsilankymo pas gydytoją. Jeigu reikalingi patikslinimai laboratorijoje, procesas gali užtrukti ir kiek ilgiau. 

 

Higienos ir geros savijautos taisyklės

Odontologės teigimu, suprasti, ar protezai kokybiški ir tinkami, nesudėtinga. „Protezai, visų pirma, turi atlikti pirminę savo funkciją – su jais turi būti patogu kramtyti, kalbėti, juos paprasta išsiimti ir įsidėti, lengva valyti. Neturi būti jokio žandikaulio diskomforto, spaudimo burnos ertmėje ar raumenų įtampos. Jeigu jaučiate nors vieną iš šių simptomų, sunku artikuliuoti, protezai krenta iš burnos, skleidžia nemalonų kvapą, jie yra netinkami,“ – tikina A. Lošytė. 

Anot specialistės, protezų nešiotojai nesusiduria su papildomu diskomfortu, jeigu tinkamai jais rūpinasi ir laikosi higienos taisyklių. Tam, kad protezas išliktų estetiškas, neturėtų pašalinio kvapo, odontologė rekomenduoja naudoti specialias „Corega“ valymo tabletes, kurios sunaikina daugiau nei 90 proc. blogą kvapą sukeliančių bakterijų, pašalina ant protezo susikaupusias apnašas ir dėmes. Tokią tabletę reikėtų įdėti į vandenį ir įmerkti protezus – gerai juos išvalyti pakanka trijų minučių. 

 

Ne vieta stiklinėje

Tiems, kurie baiminasi, ar išimami protezai tikrai tvirtai laikysis burnoje, siūlomi fiksuojamieji kremai. „Gerai pagamintas protezas pats savaime gana tvirtai laikosi, tačiau, jei pacientui neramu, galima naudoti specialią priemonę, užtikrinančią, kad protezai tikrai neiškris,“ – pažymi A. Lošytė. 

Kelionės ar vakarai, leidžiami svečiuose, galėtų sukelti potencialių nepatogumų, tačiau, odontologės teigimu, šiandien siūloma visa aibė kelioninių produktų mažose pakuotėse, kurios padeda suplanuoti, kaip higieniškai ir diskretiškai laikyti protezus. 

„Kai pacientams reikalingas protezavimas, daugelis iš jų vis dar yra bauginami to vaizdinio, kaip naktį prieš miegą pasimerks protezus vandens stiklinėje. Dabar tikrai nebūtina prie lovos merkti protezų – yra įvairiausio dizaino nepermatomų dėžučių, kuriose galima juos laikyti, patogiai įdėti ir išsiimti,“ – tvirtina A. Lošytė. 

 

Protezų nusidėvėjimas 

Specialistė akcentuoja, jog visiems, nešiojantiems protezus, būtina nors kartą per metus apsilankyti pas odontologą, kuris įvertintų bendrą burnos gleivinės, kietųjų audinių būklę ir patvirtintų, kad protezai tinkamai prižiūrėti ir nenusidėvėję. 

„Protezai nusidėvi – ne tik dantys, bet ir pagrindas, į kurį jie būna įstatyti. Dažniausiai pacientas pats pastebi, kad protezas tampa laisvesnis, sunkiau laikosi, ar jaučia, jog trina gleivinę. Dėl šios priežasties būtina pasirodyti odontologui ir kartu įvertinti protezų būklę,“ – apibendrina specialistė. 

 

Informacija žiniasklaidai

2018 m. gruodžio 17 d. 

 

CHLT/CHPOLD/0006/19/Nov. UAB „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Prekių ženklai priklauso GSK arba GSK turi jiems licenciją. 

 ©2019 GSK arba licencijos turėtojas.