Gerosios bakterijos – ne tik Jūsų jogurto, bet ir kremo indelyje

Gerosios bakterijos – ne tik Jūsų jogurto, bet ir kremo indelyje

Gerosios bakterijos – ne tik Jūsų jogurto, bet ir kremo indelyje

Anksčiau dažniausiai apibūdindami odos tipą kalbėdavome tik apie sausą ar riebią odą. Dabar dermatologai dažniau vartoja žodį – „jautri oda“. Tokia odos diagnozė nustatoma vis daugiau žmonių. Dermatologai akcentuoja, kad jautriai odai prižiūrėti ypač naudinga kosmetika su probiotikais. Ši kosmetika drėkina odą, saugo nuo žalingo aplinkos poveikio, yra tinkama naudoti uždegiminei odai ar kai sutrikęs odos barjeras. 


Odos jautrumas dėl netinkamos kosmetikos 

Odos jautrumas dažniausiai pasireiškia odos polinkiu rausti, pigmentacija, šerpetojimu, pakitusia odos lipidų sudėtimi, sausumu, taip pat gali atsirasti gėlimo, deginimo jausmas. Dažniausi išoriniai veiksniai, lemiantys odos jautrumą, yra netinkamai pasirinktos kosmetikos priemonės bei aplinkos poveikis. Mokslinėje literatūroje nurodoma, kad sintetiniai kvapikliai sukelia 30–45 proc. alerginių reakcijų, atsirandančių naudojant kosmetiką. Aplinkos poveikis – karštis, šaltis, vėjas, saulė, teršalai, oro kondicionieriai – taip pat daro įtaką odos būklei. Jautrumą gali sukelti ir darbo aplinka, jei nuolat kontaktuojama su cheminėmis medžiagomis, ar netgi per dažnas maudymasis, aštrus maistas, alkoholis. 


Rezultatas po reguliaraus produktų su probiotikais naudojimo

Žmonėms, kurių oda jautri, reikėtų rinktis tik tokiai odai skirtas priežiūros priemones. Visų pirma, kosmetika turėtų teigiamai veikti natūralų odos apsauginį barjerą. Tai galima pasiekti naudojant odai artimus komponentus: odoje natūraliai esančias, bet dėl įvairių išorės faktorių prarandamas pagrindines medžiagas – keramidus, lipidus arba natūralios kilmės (botaninius ar probiotinius) aktyviuosius komponentus. Šios medžiagos, manoma,  sustiprina odos imuninę sistemą, padeda sumažinti odos jautrumą išorės faktoriams, taip užkirsdamos kelią tolimesniam odos pažeidimui. 


Jautriai odai ypač naudinga kosmetika su probiotikais, kurie dažnai vadinami gerosiomis ar naudingosiomis bakterijomis. Jie padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą, prisideda prie bendros žmogaus būklės ir sveikos odos. Probiotikai gali būti naudingi odai ne tik vartojant juos per virškinamąjį traktą, bet ir kaip kosmetinę priemonę, pavyzdžiui, kremus ar losjonus, papildytus šiomis medžiagomis. Probiotikai teigiamai veikia apsauginį odos barjerą ir sureguliuoja mikroflorą. Tyrimais įrodyta, kad probiotikų efektas yra ilgalaikis, todėl reguliariai naudojant kosmetikos priemones su šia sudedamąja dalimi galima tikėtis itin gerų jautrios, sausėti linkusios odos priežiūros rezultatų. 


Lietuviškos kosmetikos gamintojai neatsilieka nuo naujausių dermatologinės kosmetikos tendencijų. Ieškantiems kosmetikos su gerosiomis bakterijomis verta atkreipti dėmesį į „BIOK laboratorija“ gaminamus sudėtine aktyviąja medžiaga BIOTILIS praturtintus „Kilig Derma“ produktus. Ši medžiaga išgaunama iš probiotikų, todėl pasižymi apsauginį odos barjerą atkuriančiomis savybėmis, drėkina ir ramina odą.


Svarbiausi patarimai, kai oda jautri: 

kasdien naudokite kuo mažiau kosmetikos ir rinkitės tik skirtą jautriai odai; 

jautriai odai ypač svarbus drėkinimas, todėl rinkitės švelnios tekstūros drėkinamuosius kremus;

verta atkreipti dėmesį į kosmetikos priemones su probiotikais. Dėl natūralios kilmės komponentų jos sustiprina odos atsparumą išorės faktoriams, todėl reguliariai naudojant įveikiamas ir odos jautrumas;

nenaudokite muilo;

veidui valyti naudokite minkštas popierines servetėles;

venkite valomųjų ir giluminių kaukių;

nesirinkite kosmetikos priemonių, kurių sudėtyje yra alfa hidroksi rūgščių, retinaldehido ar tretinoino – jos dar labiau išsausins odą; 

jei pastebėjote, kad kuri nors kosmetikos priemonė kelia diskomfortą, dirgina odą, iš karto nustokite ją naudoti;

saugokite odą nuo staigių temperatūrinių pokyčių, saulės, vėjo, karščio. Jei esate patalpose, kuriose sausas oras, veikia kondicionierius, drėkinamąjį kremą naudokite dažniau, kelis kartus per dieną;

atminkite, kad odos jautrumą gali lemti ir aštrus maistas, per didelis kiekis kavos, alkoholio;

jei po 3–6 mėnesių gydymo  odos būklė ženkliai pagerėja, galima pamažu, 1–2 sav. Intervalais, grįžti prie įprastos kosmetikos naudojimo. Tačiau nepamirškite – jautrios odos problema bet kada gali pasikartoti.