Kaip atpažinti pienligę?

Kaip atpažinti pienligę?

Nuo šiol įveikti pienligę galima tik viena Canesten® minkštąja makšties kapsule

Makšties infekcija pienligė (kandidozė  ar grybelinė makšties infekcija, ar mieliagrybių sukelta infekcija) yra dažna liga, su kuria bent kartą gyvenime susiduria trys iš keturių moterų. Beveik pusei iš jų liga gali pasikartoti. Pienligės sukėlėjas, Candida albicans grybelis, yra natūralios makšties mikrofloros dalis. Sutrikus makšties mikrofloros balansui, susidaro palankios sąlygos grybelio dauginimuisi, todėl gali pradėti vystytis makšties grybelinė infekcija. Pienligė gali būti sutrikusio imuniteto požymis, gydymo antibiotikais pasekmė, netinkamo gyvenimo būdo ar įpročių, kontraceptikų su gausiu estrogenų kiekiu vartojimo rezultatas.

Daugumą moterų vargina šie pienligės simptomai – niežėjimas lytinių organų srityje, sudirgimas makšties prieigose, nedidelis lytinių lūpų pabrinkimas, baltos bekvapės varškinės išskyros.

Pienligė ar bakterinė vaginozė?

Bakterinė vaginozė yra kito tipo makšties infekcija, kuri dažnai painiojama su pienlige. Šių ligų diagnostika yra labai svarbi, nes skiriasi jų sukėlėjai ir gydymas. Dažniausi bakterinės vaginozės simptomai – vandeningos, pilkšvai baltos, nemalonaus „žuvies" kvapo išskyros, pablogėjimas jaučiamas po lytinių santykių ar menstruacijų metu.

Pienligės gydymas

Jei moteris įtaria, kad susirgo pienlige, pirmą kartą rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją. Tuomet moteris sužinos, kad diagnozė teisinga ir ateityje galės pati atpažinti pienligės simptomus ir įsigyti nereceptinį vaistinį preparatą, skirtą grybelinei makšties infekcijai gydyti.

Nuo šiol vaistinėje be recepto galima įsigyti makšties kapsulę, kuri įvedama į makštį prieš miegą. Tai turėtų būti priimtina gydymo forma moterims, nes vietinis vienos dozės gydymas yra trumpas bei paprastas. Taigi, pienligę galima įveikti žymiai paprasčiau.

Tačiau reikia pasikonsultuoti su gydytoju, jei: simptomai nepalengvėja per 7 dienas, atsiranda karščiavimas (≥ 38°C), skauda apatinę pilvo dalį, nugarą, atsiranda nemalonaus kvapo išskyrų iš makšties, pasireiškia pykinimas, pasireiškia kraujavimas iš makšties ir (arba) kartu pečių skausmas.

Be to, kiekviena moteris turėtų prisiminti, kad nepavyks išsigydyti pienligės priemonėmis, kurios tiesiog atstato pH balansą. Pienligė turi būti gydoma priešgrybeliniais vaistais, o žvakutės makšties mikroflorai atstatyti gali būti naudojamos kaip pagalbinė priemonė gydymo metu ar profilaktikai. Todėl gydymui galima rinktis Canesten® vienos dozės makšties kapsulę, kuri yra patogi įvesti į makštį ir veiksmingai gydo pienligę vietiškai, t.y. makštyje.  Canesten®  vienos dozės minkštąją makšties kapsulę galite įsigyti be recepto.

Nereceptinis vaistinis preparatas. Sudėtis: vienoje makšties minkštojoje kapsulėje yra 500 mg klotrimazolo. Indikacijos: makšties ir moters išorinių lyties organų infekcijų, sukeltų klotrimazolui jautrių mikroorganizmų, tokių kaip grybeliai, gydymas. Vartojimo būdas ir dozavimas: suaugusioms moterims ir paauglėms nuo 16 metų viena makšties minkštoji kapsulė įdedama giliai į makštį vieną kartą vakare. Jaunesnėms kaip 16 metų paauglėms makšties minkštąją kapsulę galima vartoti tik po gydytojo konsultacijos. Kontraindikacijos: alergija klotrimazolui ar bet kuriai pagalbinei medžiagai. Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės: Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdamos vartoti Canesten makšties minkštąją kapsulę, jeigu: infekcija pasireškia pirmą kartą; per pastaruosius metus infekcija pasikartojo mažiausiai keturis kartus; pasireiškia karščiavimas (38 ºC arba aukštesnė kūno temperatūra); skauda apatinę pilvo dalį, nugarą; atsiranda nemalonaus kvapo išskyrų iš makšties; pasireiškia pykinimas; pasireiškia kraujavimas iš makšties ir (arba) tuo pačiu metu pečių skausmas. Gydymo metu negalima naudoti tamponų, makšties ploviklių, spermicidinių ar kitokių į makštį vartojamų preparatų,  nerekomenduojama vartoti menstruacijų metu,  rekomenduojama vengti lytinių santykių. Reikalinga gydytojo konsultacija, jei simptomai nepalengvėja per 7 dienas. Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, tai prieš vartodama šį vaistą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Reklamos teksto parengimo data: 2018 m. sausio mėn. Informacija sutrumpinta! Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu [email protected] arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

L.LT.COM.04.2018.1422