Nereguliarus mėnesinių ciklas, nevaisingumas: kaip padėti sau?

Nereguliarus mėnesinių ciklas, nevaisingumas: kaip padėti sau?

Policistinių kiaušidžių sindromas – kas tai?

Policistinių kiaušidžių sindromu (PKS) yra vadinamas moters endokrininės sistemos sutrikimas, kuriam būdinga padidėjusi vyriškų hormonų – androgenų – koncentracija ir jos nulemtas hiperandrogenizmas, mėnesinių ciklo sutrikimas (dažniausiai oligomenorėja arba amenorėja) ir/ arba mažų cistų radimas vienoje arba abiejose kiaušidėse. PKS yra dažniausia hirsutizmo (padidėjusio plaukuotumo), aknės (spuoguotos odos) ir alopecijos (plikimo) priežastis moterims. Maždaug 30–40 proc. pacienčių, kurioms nustatytas šis sindromas, pasireiškia gliukozės tolerancijos sutrikimas, kurį lemia atsparumas insulinui. Šis susirgimas būdingas apie 5–10 proc. vaisingo amžiaus moterų visame pasaulyje. Deja, jo atsiradimo priežastys iki šiol nėra visiškai aiškios. Manoma, kad PKS nulemia daugelis veiksnių, kurių svarbiausias – genetinis polinkis.

Kokie PKS metu atsirandantys skundai dažniausiai priverčia moteris apsilankyti pas gydytoją?

Mėnesinių ciklo nereguliarumas ir nevaisingumas – tai dažniausios priežastys, dėl kurių moterys, sergančios PKS, kreipiasi į gydytoją.

Mėnesinių ciklo sutrikimas moterims paprastai atsiranda dėl anovuliacinių ciklų, kurių metu būna nepastovūs kraujavimai, tačiau apie 30 proc. moterų, kurioms yra diagnozuotas PKS, yra normalus mėnesinių ciklas. Maždaug 85–90 proc. pacienčių, kurioms pasireiškia oligomenorėja (negausios, retos mėnesinės), serga PKS, o esant amenorėjai (mėnesinių nebuvimui) – tik 30–40 proc. moterų bus nustatytas šis sindromas. Verta paminėti, kad lėtinė anovuliacija, atsirandanti PKS metu, didina gimdos gleivinės išvešėjimo ir gimdos karcinomos, kitaip vadinamos gimdos vėžiu, riziką. Mėnesinių ciklo reguliarumui, PKS gydymui bei komplikacijų prevencijai dažniausiai yra skiriami geriamieji kontraceptiniai preparatai, iš kurių dažniausiai pasirenkamos sudėtinės kontraceptinės tabletės.

Nevaisingumas yra bene skaudžiausia PKS pasekmė vaisingo amžiaus moteriai. Net 70–80 proc. reprodukcinio amžiaus moterų, kurioms yra nustatytas PKS, negali susilaukti vaikų – tai dažniausia moterų nevaisingumo priežastis. Maždaug 90–95 proc. pacienčių, kurioms nevaisingumo priežastis būna anovuliaciniai ciklai, serga PKS. Deja, verta paminėti, kad savaiminiai persileidimai taip pat yra dažnesni esant šiam sindromui: dažnis padidėja nuo 42 iki 73 proc., lyginant su sveikomis moterimis. Nevaisingumo gydymas dažniausiai pradedamas nuo gyvenimo būdo korekcijos, svorio metimo, rūkymo ir alkoholio atsisakymo. Norint pastoti pirmas pasirinkimas – medikamentinis gydymas, kai tam tikrą laiko tarpą skiriami klomifeno citrato preparatai. Jeigu taip gydant moteris nepastoja, skiriami gonadotropinai arba atliekamos chirurginės intervencijos bei siūlomi pagalbinio apvaisinimo metodai. Deja, nei vienas gydymo būdas neužtikrina 100 procentinio efekto.

Kokie šiuo metu yra alternatyvūs ir veiksmingi PKS gydymo būdai pasaulyje?

Šiuo metu pasaulyje plačiai kalbama apie inozitolio – natūraliai gamtoje ir žmogaus organizme esančio angliavandenių grupės junginio, kai kurių autorių įvardijamo kaip vitamino B8, reikšmę gydant PKS moterims, kurias vargina nereguliarus menstruacinis ciklas bei nevaisingumas. Italijoje atlikto tyrimo metu esant PKS buvo lyginamas mėnesinių ciklo nereguliarumo gydymas vartojant Myo-inozitolio ir folinės rūgšties derinį su tik vienos folinės rūgšties vartojimu. Kombinuoto preparato grupėje mėnesinių ciklo reguliarumas atsistatė visoms moterims, kurias vargino amenorėja arba oligomenorėja, o vartojusioms tik folinę rūgštį jokio teigiamo efekto nepastebėta. Kito klinikinio tyrimo metu buvo stebėta, kai PKS sergančioms moterims vartojant Myo-inozitolį kartu su foline rūgštimi du kartus per dieną, kasdien, šešis mėnesius, 88 proc. tirtųjų atsirado bent vienas ovuliacinis ciklas, iš kurių net 72 proc. buvo reguliarus mėnesinių ciklas visą stebėjimo laikotarpį, taip pat 40 proc. moterų pastojo. Verta žinoti ir tai, kad Myo-inozitolio vartojimas nedidina daugiavaisio nėštumo rizikos. 2016 m. Vokietijoje buvo atliktas tyrimas su 3602 nevaisingomis moterimis, kurios vartojo Myo-inozitolį. Jo metu buvo stebėtas 545 moterų sėkmingas pastojimas, taip pat tuo pat metu buvo skirtas 19 nevaisingų moterų gydymas klomifenu arba deksametozonu ir šiuo būdu dokumentuotas tik vienas dvynių atvejis. Gauti rezultatai leido daryti išvadą, kad pasaulyje atsiranda naujas ir veiksmingas preparatas pacientėms, varginamoms PKS ir nevaisingumo. Lyginant Myo-inozitolio ir D-chiro-inozitolio reikšmę kiaušinėlio ir embriono kokybei, nustatyta, kad PKS sergančioms moterims, kurios turi normalų insulininį atsaką, Myo-inozitolio vartojimas kiaušinėlio ir embriono kokybę pagerina labiau lyginant su D-chiro-inozitoliu. Be to, yra nustatyta Myo-inozitolio nauda pagalbinio apvaisinimo metu: PKS sergančių pacienčių, kurioms taikoma kiaušidžių stimuliacija, kartu vartojamas Myo-inozitolis didina jautrumą insulinui ir gerina kiaušinėlių brendimą.Taip pat yra įrodyta, kad pagalbinio apvaisinimo metu skiriant kiaušidžių stimuliacijai reikalingus vaistus ir kartu vartojant Myo-inozitolį, mažėja kiaušidžių hiperstimuliacijos rizika.

„CycleBalance“ – Myo-inozitolio ir folinės rūgšties derinys, skirtas moterims su PKS

CycleBalance – tai moterų sveikatos srityje lyderiaujančios tarptautinės farmacinės kompanijos Gedeon Richter Myo-inozitolio ir folio rūgšties derinys, subalansuotas moterims, kurias vargina mėnesinių ciklo nereguliarumas ir nevaisingumas, su PKS ar be jo.

CycleBalance rekomenduojama vartoti moterims, kurios planuoja pastoti, kurių mėnesinių ciklas yra nereguliarus ar kurioms yra diagnozuotas PKS. Be to, yra pastebėtas teigiamas efektas esant spuoguotai odai ir padidėjusiam plaukuotumui.

Vartojant „CycleBalance“, daugeliu atvejų atsistato mėnesinių cikliškumas, normali ovuliacinė funkcija, yra gerinama kiaušinėlio kokybė, didinamas apvaisinimų ir sėkmingų išnešiojimų dažnis, pasiekiami geresni pagalbinio apvaisinimo rezultatai. Taip pat šio maisto papildo vartojimo metu didėja jautrumas insulinui bei mažinama gestacinio diabeto rizika.

Vienoje pakuotėje yra 2000 mg Myo-inozitolio ir 200 mikrog. folio rūgšties. Rekomenduojama gerti po du paketėlius per dieną, ištirpinus stiklinėje vandens arba kito skysčio, taip pat miltelius galima suberti tiesiai į burną. Maisto papildas negali būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas. Negalima viršyti rekomenduojamos dozės. Nevartoti esant alergijai preparato sudedamajai daliai.