Parazitų sukeliamos lytiškai plintančios ligos

Parazitų sukeliamos lytiškai plintančios ligos

Niežai

Niežai – parazitinė odos užkrečiamoji liga, kurią sukelia niežinė erkė. Užsikrečiama artimo, intymaus kontakto ar lytinių santykių metu, per daiktus, drabužius, miegant vienoje lovoje su užsikrėtusiuoju. Prezervatyvo naudojimas nuo užsikrėtimo neapsaugo.

Paplitimas nėra tiksliai žinomas.

Ligą sukelia niežinė erkė. Ši erkė turi 4 poras kojų ir greit juda kūno paviršiumi, kol randa vietą, kur gali įsisiurbti į odą. Tada ji sudeda kiaušinėlius, šie subręsta per 10 dienų, po kelių dienų išsiritusios lervos prasigraužia į odos paviršių ir po 14–17 dienų subręsta.

Ligą galima atpažinti iš:

  • niežėjimo, kuris atsiranda po užsikrėtimo praėjus maždaug 3 sav., ypač sustiprėja naktį;
  • bėrimų, dažniausiai porinių mazgelių, pūslyčių, pūlinukų, kurie atsiranda ant plaštakų, riešų, rankų tarpupirščiuose, apie bambą, lytinius organus, šlaunų vidiniame paviršiuje, sėdmenų srityje ir kt., stebimi nukasymai, šašai;
  • erkių takų – tai apie 0,5 cm ilgio sidabrinės spalvos linijos riešų, delnų, padų raukšlėse.

Gydytojas apžiūros metu įvertina matomus klinikinius požymius, taip pat galima atlikti rašalo mėginį, kurio metu išryškėja erkių takai. Iš erkės takų galima paimti erkę, kuri gerai matoma mikroskopu. Erkių takams tirti taikoma dermatoskopija.

Erkutės sunaikinamos paskyrus specialų tepalą, losjoną ar kremą. Pacientui prieš pradedant vartoti tepalus, losjonus ar kremus patariama išsimaudyti. Būtina gydyti visus partnerius – ir buitinius, ir lytinius. Kartais po gydymo niežėjimas išsilaiko kelias savaites. Visus drabužius, patalynę būtina gerai išlyginti lygintuvu.


Kirkšnių (gaktos) utėlėtumas

Tai parazitinė užkrečiamoji liga, kurią sukelia kirkšnių (gaktos) utėlės. Užsikrečiama artimo, intymaus kontakto ar lytinių santykių metu, per daiktus, drabužius, miegant vienoje lovoje su užsikrėtusiuoju. Prezervatyvo naudojimas nuo užsikrėtimo neapsaugo.

Paplitimas nėra tiksliai žinomas.

Ligą sukelia plokščioji utėlė, kuri yra pilkai gelsvos spalvos, 2–3 mm dydžio. Tai smulkus žmogaus parazitas, gyvenantis visose plaukuotose kūno vietose arti prakaito liaukų (gaktos srityje, apie genitalijas, šlaunų odoje, pažastyse, rečiau antakiuose, blakstienose ir barzdoje), išskyrus galvą. Ji panaši į mažutę erkę ar krabą.

Praėjus 5 dienoms po užsikrėtimo prasideda odos alerginė reakcija:

  • parausta oda;
  • ima smarkiai niežėti, pasikasius niežėjimas sustip­rėja;
  • atsiranda sudirgimas ir uždegimas;
  • odoje, utėlės įkandimo vietoje, gali atsirasti mažų melsvų dėmelių, kurios išnyksta po kelių dienų.

Kirkšninė utėlė beveik nematoma, geriau matomi ant plaukų padėti jos kiaušinėliai (glindos). Nustatoma aptikus utėles ar jų kiaušinėlius plaukuose.

Kirkšninė utėlė – vienintelis parazitas, nuo kurio žmonės gali gydytis patys.

Gydymas paprastas. Vaistinėje reikia nusipirkti vaistų nuo utėlių (skysčio arba tepalo) ir vartoti pagal instrukciją. Patartina visas plaukuotas dalis, pažeistas utėlių, nuskusti. Gydymą po savaitės reikėtų pakartoti. Svarbu, kad ir lytiniai partneriai pasielgtų taip pat. Reikia išskalbti ir lygintuvu išlyginti visus vilkėtus drabužius ir lovos baltinius, vonios rankšluosčius. Jeigu užsikrėsta lytinio kontakto metu, tikslinga pasitikrinti ir dėl kitų lytiškai plintančių infekcijų.