Kaip pasireiškia galvos svaigimas?

Kaip pasireiškia galvos svaigimas?

Galvos svaigimas – įvairių ligų simptomas. Galvos svaigimas gali pasireikšti labai įvairiai. Išgirdę žadintuvą, staigiai pašokame iš lovos ir jaučiame, kad ratu sukasi aplink esantys daiktai. Lengvas galvos svaigimas gali atsirasti ne tik atliekant staigius judesius. Jausmą tarsi žemė slysta iš po kojų galima pajusti ir būnant dideliame žmonių būryje, galvos svaigimas gali varginti netgi ramiai sėdint ar gulint.

Galvos svaigimas apibūdinamas kaip pusiausvyros išlaikymo sutrikimas, erdvinio suvokimo ir stabilumo sumažėjimas. Pagal kilmę galvos svaigimas skirstomas į dvi grupes: vestibulinį (vertigo) ir nevestibulinį. Vertigo yra galvos svaigimo potipis, kuriam būdinga judesio iliuzija, skriejimo, sukimosi pojūtis. Patirdami vertigo epizodą žmonės sako, kad galva sukasi, tarsi jie suptųsi karuselėje. Nevestibulinis galvos svaigimas apibūdinamas kaip svyruojantis, banguojantis. Žmonės nesijaučia saugūs erdvėje, svirduliuoja, tarsi juos kas stumdytų. Šis pojūtis dažnai stiprėja augant emocinei įtampai, nuovargiui.

Kai svaigsta galva, kartu su pojūčiais, panašiais į patiriamus supantis, plaukiant laivu, kylant ar leidžiantis liftu, gali aptemti akyse, išpilti prakaitas, pasireikšti vėmimas, pykinimas.

 

Sukasi galva, kambarys: ar visada kaltas vestibulinis aparatas?

 

Kol tvirtai jaučiama žemė po kojomis, ji nesiūbuoja, o supantys daiktai nesisuka, nė nesuvokiama, kiek organų ir sistemų dalyvauja, kad užtikrintų žmogaus pusiausvyrą. Vestibulinis aparatas vidinėje ausyje, akys, smegenys ir judėjimo aparatas sutartinai palaiko mūsų pusiausvyrą. Tačiau įvairių formų galvos svaigimas gali būti sukeltas įvairių procesų mūsų organizme. Nustatyta, kad didžioji dalis galvos svaigimų atvejų yra nevestibulinės kilmės (apie 80 proc.) [1], ir šiems procesams vystytis įtakos turi sutrikusi mikrocirkuliacija, sensorinis deficitas, sumažėję centrinės nervų sistemos kompensaciniai gebėjimai. Veikiant šias patogenezės grandis, galima veikti ir galvos svaigimą.

Nevestibulinio galvos svaigimo sukeltas mieguistumas, lengvas apsvaigimas, svyravimas kenkia žmonių savarankiškumui ir gyvenimo kokybei, todėl reikalauja veiksmingo ir gerai toleruojamo gydymo.

Jei vargina įvairių priežasčių sukeltas galvos svaigimas, rekomenduojama vartoti Vertigoheel tablečių. Šio vaisto sudėtyje yra keturios natūralios medžiagos, kurios sustiprina viena kitos veikimą: Anamirta cocculus D4, Conium maculatum D3, Ambra grisea D6, Petroleum rectificatum D8. Vertigoheel tablečių poveikis daugiafunkcis: mokslo įrodyta, kad sinerginis sudedamųjų dalių poveikis reguliuoja kraujagyslių išsiplėtimą lygiųjų raumenų ląstelėse ir taip gerina mikrocirkuliaciją, o tai yra svarbus veiksnys gydant galvos svaigimą. Vertigoheel tabletės – saugus, gerai toleruojamas vaistas [2, 3, 4, 5 ].

 

Patarimai, ką daryti, kai svaigsta galva:

  • subalansuoti mitybos racioną, valgyti daug daržovių ir vaisių;
  • daryti stuburo ir kaklinės dalies pratimus, masažą;
  • stotis ir keltis lėtai, nes galvos svaigimas gali būti susijęs su staigiu kūno padėties pakeitimu;
  • galvos svaigimas yra simptomas, būdingas įvairioms ligoms. Norint veiksmingai gydyti, būtina nustatyti galvos svaigimo priežastį.

 

Šaltiniai:      

1. Kruschinski C, Kersting M, Breull A, Kochen MM, Koschack J, Hummers-Pradier E. Frequency of dizziness-related diagnoses and prescriptions in a general practice database. Z Evid Fortbild Qual Gesundhwes 2008;102(5):313-319.

2. Weiser M, Strösser W, Klein P. Homeopathic vs. conventional treatment of vertigo: a randomized double-blind controlled clinical study. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1998; 124(8):879-885.

3. Seeger-Schellerhoff E & Corgiolu M. Effectiveness and tolerability of the homeopathic treatment Vertigoheel for the treatment of vertigo in hypertensive subjects in general clinical practice. Eur J Integ Med 2009;1(4):231.

4. Schneider B, Klein P, Weiser M. Treatment of vertigo with a homeopathic complex remedy compared with usual treatments: a metaanalysis of clinical trials. Arzneim-Forsch/Drug Res 2005;55(1):23-29.

5. Heinle H, et al. The low-dose combination preparation Vertigoheel activates cyclic nucleotide pathways and stimulates vasorelaxation. Clin Hemorheol Microcirc. 2010;46(1):23-35.

 

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu [email protected] arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.