Kaip pasirūpinti sveikata siaučiant koronavirusui?

Kaip pasirūpinti sveikata siaučiant koronavirusui?

„Eurovaistinė internete“ klientus konsultuojantys specialistai sako pastebintys išaugusį klientų norinčių papildyti namų vaistinėlę srautą. Pasak vaistininkės Gretos Maksimavičiūtės, dažnai klientai teiraujasi, ką naudinga turėti namuose siekiant pasirūpinti savo sveikata sparčiai plintant koronavirusui. Ji dalinasi svarbiausiųjų dešimtuku.

Trijų sluoksnių kaukės su gumytėmis. Jau daugelis susigyvenome, kad kaukės tapo svarbia kasdienybės dalimi, tačiau vis dar girdime, kad klientai jas keičia per retai. Kaukė gali padėti apsisaugoti nuo ūmių viršutinių kvėpavimo takų ir kitų oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų. Siekiant užtikrinti kaukių efektyvumą svarbu, kad jos būtų keičiamos sudrėkus, bet ne rečiau nei kas 3–4 valandas. Šios kaukės yra vienkartinės, todėl kartą nusiėmus antrą kartą neturėtų būti užsidedamos. Išmetant rekomenduojama nutraukti gumeles, kad jos nekeltų pavojaus paukščiams.

Dezinfekcinės priemonės. Vienas iš koronaviruso prevencijai svarbių įpročių – tinkama rankų higiena, tačiau pasitaiko, kai neturime galimybės nusiplauti rankų su šiltu vandeniu ir muilu, tokiu atveju reikalingos dezinfekcijos priemonės – skysčiai ar servetėlės, šiandien jų pasirinkimas labai platus.

Respiratorius. Respiratorius su lanksčia aliuminio juostele, užtikrinančia maksimalų prigudimą nosies srityje. Apsaugo nuo ūmių viršutinių kvėpavimo takų ir kitų oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų. Klientai dažnai renkasi, kuri veidą dengianti apsaugos priemonė jiems priimtinesnė – respiratorius ar apsauginės kaukės.

Vienkartinės pirštinės. Porą pirštinių rekomenduojama turėti rankinėje ar kišenėje, tuo atveju, jeigu neturėtumėte galimybės nusiplauti ar dezinfekuoti rankų, tačiau jaustumėte poreikį. Pirštines taip pat rekomenduojama dėvėti vietose, kur yra daug žmonių, pavyzdžiui, viešajame transporte.

Antbačiai. Dažniausiai naudojami gydymo įstaigose ar kitose vietose, kur yra palanki terpė bakterijoms ir virusams plisti. Antbačiai nėra dažnai naudojama apsaugos priemonė, tačiau išimtinais atvejais jų gali prireikti.

Maisto papildai imunitetui palaikyti. Šaltuoju metų laiku siaučiantys virusai tampa tikru iššūkiu imuninei sistemai, todėl svarbu skirti jai dėmesio. Svarbu prisiminti, kad vitaminai ir maisto papildai neatstoja visavertės mitybos ir sveiko gyvenimo būdo. Imunitetui palaikyti naudingi žuvų taukai, multivitaminai, vitaminas C ir D. Dėl tikslesnio pasirinkimo rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku. „Eurovaistinė internete“ klientai su farmacininku gali pasikonsultuoti internetu arba telefonu.

Priemonės nerimui įveikti. Koronaviruso pandemija daliai žmonių skatina nerimą, miego sutrikimus, todėl jeigu jaučiatės įsitempęs ar prastai miegate, visų pirma pasistenkite išsiaiškinti to priežastis. Dažnai padeda didesnis fizinis aktyvumas, laikas praleidžiamas lauke, naujienų vartojimo apribojimas, tačiau jeigu jaučiate, kad to nepakanka, galite įsigyti atpalaiduojančių vaistažolių – mėtų, melisų, kurios lengvai ramins. Jeigu jaučiate, kad šis jausmas tik stiprėja, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Nereceptiniai vaistai padedantys įveikti peršalimo simptomus. Namų vaistinėlėje naudinga turėti peršalimo simptomus lengvinančių vaistų – pastilių nuo gerklės skausmo, vaistų nuo slogos. Dažnai pajutus peršalimo simptomus svarbi greita reakcija, todėl šių vaistų naudinga turėti po ranka.

Termometras. Vienas iš koronaviruso simptomų – karščiavimas (tiesa, jis dažnai lydi ir kitas ligas). Namuose naudinga turėti galimybę pasimatuoti temperatūrą, jeigu pasijustumėte prasčiau.

Įprastai vartojami vaistai. Šiuo metu vaistų tiekimo sutrikimų nėra, todėl poreikio apsirūpinti ilgam laikui įprastai vartojamais vaistais tikrai nėra būtinybės. Vis dėlto namų vaistinėlėje visada rekomenduojama turėti vaistų, kuriuos vartojate nuolat, pavyzdžiui, lėtinėms ligoms gydyti.