Skaudančios ir patinusios kojos - venų ligų ir ne tik jų pasekmė

Skaudančios ir patinusios kojos - venų ligų ir ne tik jų pasekmė

Į klausimus atsako Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytojas, kraujagyslių chirurgas Saulius Sudikas.


Ką ir kodėl vargina kojų patinimas, skausmas, nuovargis, mėšlungis, išsiplėtusios venos?

Savo praktikoje dažnai susiduriu su pacientais, ypač moterimis, kurie skundžiasi su venomis susijusius sutrikimus rodančiais simptomais. Kas gi juos sukelia? Deguonies prisotintas kraujas arterijomis teka iš širdies į kitus organus, o deguonį atidavęs kraujas venomis grįžta į širdį. Širdis viena per silpna šiam sunkiam darbui „į kalną“ atlikti. Jai padeda kojų raumenys, kartais vadinami „antrąja širdimi“, ir venų vožtuvai. Kiekvieno judesio metu kojų raumenys suspaudžia venas, o venų vožtuvai sulaiko kraują. Tada kraujas gali tekėti tik į viršų. Venų ligų priežastys įvairios, pavyzdžiui: paveldėtas silpnas venų sienelių jungiamasis audinys, per ilgas sėdėjimas, stovėjimas ar net antsvoris. Dėl šių priežasčių venų sienelės persitempia, o venų vožtuvai iki galo neužsidaro. Kraujas tinkamai nenunešamas į širdį, o venomis grįžta atgal žemyn. Persipildžiusios kraujo smulkiausios kraujagyslės (kapiliarai) pradeda praleisti skysčius, jų lieka aplinkiniuose audiniuose, dėl to ir atsiranda patinimas (edema). Ima skaudėti kojas, jaučiamas jų tempimas, sunkumas.

Pagrindiniai rizikos veiksniai
  • Amžius. Venų išsiplėtimas ir jį lydintys simptomai dažniausiai vargina 30–70 m. amžiaus žmones. Kuo žmogus vyresnis, tuo rizika didesnė.
  • Lytis. Venų ligos dažniau kamuoja moteris. Priežastis gali būti hormoniniai pokyčiai nėštumo, priešmenstruaciniu ar menopauzės metu, nes moteriški hormonai atpalaiduoja venų sieneles. Kita priežastis – mechaninis spaudimas didėjant gimdai nėštumo metu. Be to, venų ligų riziką gali padidinti pakaitinė hormonų terapija ar kontraceptinės tabletės.
  • Gimdymai. Kuo daugiau kartų moteris gimdo, tuo rizika yra didesnė.
  • Genetika. Jei šeimos narių venos buvo išsiplėtusios, yra didesnė rizika ir jums.
  • Nutukimas. Per didelis svoris didina venų spaudimą.
  • Darbo aplinka. Kai karšta, kai sėdima, o ypač stovima ilgai. Kraujas neteka, jei ilgą laiką būnate toje pačioje padėtyje.
  • Žalingi įpročiai. Nustatyta, kad rūkymas ir alkoholio vartojimasdidina venų ligų riziką.

 

Kodėl kojos dažniau patinsta, paskausta, pavargsta ar apsunksta vasarą?

Kai karšta, odos venos išsiplečia, padidėja kapiliarų sienelių pralaidumas. Kojų venos persipildo kraujo. Be to, jei žmogus mažai juda (keliauja automobiliu, autobusu ar lėktuvu, kas dažnai būna vasaros atostogų metu, ilgai sėdi ar stovi), neveikia kojų raumenų pompa, venos persitempia, pradeda praleisti skysčius, jų kaupiasi aplinkiniuose audiniuose. Todėl baigiantis karštai vasaros dienai, jaučiame, kad kojos yra pavargusios, patinusios. Vasarą panašūs simptomai kankina ir tuos žmones, kurie neserga venų ligomis.