Juosmens skausmas

Juosmens skausmas

Doc. dr. Vytautas Kasiulevičius, gyd. Rima Piličiauskienė, gyd. Kazys Simanauskas, gyd. Skaidrė Paulauskienė


Tai ūmus arba lėtinis skausmas juosmens srityje. Ūmus skausmas trunka ne ilgiau kaip 3 mė­nesius. Lėtinis skausmas tęsiasi ilgiau kaip 12 savaičių.

Beveik 30 proc. besikreipiančių į gydytojus Europos gyventojų skundžiasi ūmiais ar lėtiniais juosmens skausmais.

Daugiau kaip 90 proc. atvejų ūmaus juosmens skausmo priežastis yra stuburo ligos. Dažniausia tai – stuburo tarpslankstelinių diskų, sąnarių ir raiščių susidėvėjimo padarinys. Apie 10 proc. ūmaus skausmo atvejų susiję su rimtomis ir sunkiai gydomomis stuburo ar vidaus organų ligomis (pvz., vėžiu, infekcijomis). Kartais juosmenį skauda dėl prostatos ar gimdos uždegimo, inkstų ligų (akmenligės, inkstų uždegimo), kraujagyslių ligų (pilvo aortos pavojingo išsiplėtimo), virškinamojo trakto ligų (kasos, tulžies pūslės, žarnyno ligų). Dažniausios lėtinio juosmens skausmo priežastys – stuburo nestabilumas, sąnarių artrozė, stuburo tarpslankstelinių diskų išvaržos. Kaip ir ūmaus skausmo atveju, tai dažnai susiję su sąnarių susidėvėjimo ligomis, tačiau tiesioginės priklausomybės tarp lėtinio juosmens skausmo ir stuburo pakitimų nėra. Didelę reikšmę ūmaus skausmo virtimui lėtiniu turi psichologiniai ir socialinės aplinkos veiksniai (nepasitenkinimas šeimyniniu gyvenimu, darbo sąlygomis, netikėjimas galimybe pasveikti).

Tirdami juosmens skausmu besiskundžiantį pacientą gydytojai pirmiausia siekia nustatyti, ar nėra labai pavojingų būklių, kai reikia skubaus chirurginio gydymo. Skubi pagalba pacientui teikiama tada, kai nustatomi aiškūs kojų neurologinio pažeidimo simptomai, sutrikęs tuštinimasis ir šlapinimasis. Pavojingą būklę gydytojai įtaria, jei pacientas vartoja intraveninių narkotikų, yra nusilpęs jo imunitetas, pacientas neseniai persirgo bakterine infekcija ir/ar buvo gydomas antibiotikais, skausmas sustiprėja nakties metu. Jeigu pacientas sirgo ar serga vėžiu, yra nepaaiškinamas kūno svorio kritimas – tai pavojinga būklė, ir gydytojai pacientą dažniausiai tirs dėl vėžio. Tokiu atveju bus atlikti kraujo ir radiologiniai tyrimai. Kaulų retėjimo liga įtariama, kai specialaus radiologinio ištyrimo metu nustatomi stuburo slankstelių lūžiai ar pacientas ilgai vartojo specialius hormoninius vaistus (gliukokortikoidus). Kai pacientą vargina lėtinis skausmas, gydytojai atlieka psichologinį ir socialinį įvertinimą. Šeimos gydytojas gali ligonį siųsti psichologo ar psichiatro konsultacijai.

Jeigu nėra anksčiau aptartų pavojingų būklių, daugumai pacientų ūmus juosmens skausmas praeina per 4–6 savaites gydant nuskausminamaisiais vaistais, specialiais pratimais ir įvairiomis reabilitacinėmis procedūromis. Ūmus juosmens skausmas paprastai gydomas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, raumenis atpalaiduojančiais vaistais, opioidiniais vaistais nuo skausmo. Lėtinio juosmens skausmo gydymas yra sudėtingas, todėl kartais į pagalbą šeimos gydytojui tenka pasitelkti visą komandą: neurologus, skausmo medicinos ir reabilitacijos specialistus, psichologus ar psichiatrus.

Gydydamiesi ūmų juosmens skausmą, turime stengtis išsaugoti įprastą gyvenimo režimą. Venkime gulinėti, o daugiau judėkime. Čia tinka plaukimas, greitas ėjimas, kasdieninė mankšta. Tai dažniausiai padės išvengti lėtinio juosmens skausmo atsiradimo. Jeigu pacientą vargina lėtinis skausmas – labai svarbu bendradarbiauti su medicinos personalu, aktyviai dalyvauti sveikatos atstatymo programoje.

 

Šeimos sveikatos enciklopedija. Aut. kolektyvas (leidykla „Alma littera“, 2008 m.)