Populiariausi mitai: kaip gydotės nuo gerklės skausmo?

Populiariausi mitai: kaip gydotės nuo gerklės skausmo?

Jei skauda gerklę – man angina. Jei susirgai, šiukštu nevalgyk ledų, venk vėdinti kambarį. Geriausias gydytojas – internetas. Tai tik keli gajūs mitai apie virusinius susirgimus, pasireiškiančius gerklės skausmais, sloga, karščiavimu. Per daugiau nei 20 metų praktiką gydytoja otorinolaringologė Dalia Maziliauskienė jų girdėjo dešimtis.

Paklausta, kuriuo metų laiku sergame dažniausiai, gydytoja pradeda juoktis. Tai pirmasis populiarus mitas, esą virusinius susirgimus lemia metų laikai. Gydytoja aiškina, kad didžiausią įtaką jiems plisti turi ne sezoniškumas, o temperatūrų svyravimai ir mūsų imunitetas.

„Temperatūrų skirtumai alina organizmą. Kol mūsų imunitetas prisitaiko prie pasikeitusios temperatūros ir naujų oro sąlygų, esame imlesni ligoms. Todėl pats susirgimų pikas mus ištinka pereinamaisiais metų laikais“, – kalba medikė.

Pasak gydytojos, populiariausius mitus, susijusius su gerklės skausmu, galima suskirstyti į tris ryškesnes grupes: gerklės skausmo priežastys, diagnozė ir gydymosi būdai.


Kiekvienas turime savo organizme gausybę bakterijų

Gerklės skausmu, sloga, kosuliu ir pakilusia temperatūra pasireiškiantys susirgimai dažnai vadinami bendru peršalimo ligų pavadinimu. Tačiau medikė vengia juos taip vadinti – ligą sukelia ne peršalimas ar perkaitimas, o bakterijos arba virusai.

Pasak gydytojos otorinolaringologės D. Maziliauskienės, virusais dažniausiai užsikrečiame nusilpus imuninei organizmo sistemai. Dėl blogos emocinės savijautos (streso, savigraužos), nuolatinio nuovargio, įtampos ar permainingų oro sąlygų tampame mažiau jiems atsparūs.  

Įprasta, kad virusų sukeltas gerklės skausmas intensyviausias pirmąsias tris dienas. Vėliau jis pradeda rimti, ypač deramai ilsintis ir palaikant šilumą gerklės srityje arbatomis, kompresais, gydantis kitomis „naminėmis“ priemonėmis.

Tuo metu bakterijų sukeltas gerklės uždegimas pavojingesnis. Po pirmųjų dienų skausmas tik stiprėja, tampa sunku ryti ir kvėpuoti, vargina aukšta temperatūra, kiti nemalonūs pojūčiai. Delsiant gydytis, gali išsivystyti bakterijų  sukeliamos komplikacijos.

Anot gydytojos, bakterijos nepavojingos, kol tarpsta ten, kur joms skirta. Bakterijų gausu žarnyne, nosyje, gerklėje ir kitur.  Dalia Maziliauskienė skaičiuoja, kad kiekvienas  nešiojamės bent po tris kilogramus įvairiausių savo bakterijų.

Tačiau rizika pasigauti bakterinę ar virusinę infekciją  iš  aplinkos išauga, kai vengiame plauti rankas, liečiant nešvarias rankenas, kitus paviršius, bakterijos atsiduria ne savo vietoje. Tuomet patogenai (ligos sukėlėjai) pradeda daugintis ir gali sukelti  uždegimą. Viršutinių kvėpavimo takų uždegimas pasireiškia sloga, nedidele temperatūra, paraudusia ryklės gleivine, paburkusiomis tonzilėmis.

„Jei stiprus gerklės skausmas nesiliauja ilgiau nei savaitę, būtina kreiptis į gydytoją“, – tikina medikė.


Geriausias gydytojas – internetas?

Gerklės skausmas – vienas iš tų negalavimų, kurį pajutus pas gydytojus neskubama. Neretai pagalbos pirmiausia kreipiamasi ne į gydytoją, o į viską žinantį internetą. D. Maziliauskienė teigia, kad dėl to kartais tenka padiskutuoti su pacientu ir paneigti  kai kuriuos perskaitytus faktus.

Paklausta, kokias diagnozes dažniausiai nusistato gerklės skausmais besiskundžiantys ligoniai, gydytoja išskiria anginą. Tačiau, aiškina specialistė, gerklės skausmą gali sukelti ir kitos  priežastys; gastroezofaginis refliuksas, kai ryklės ir gerklų gleivinę dirgina ten patekusi skrandžio rūgštis, plaučių ligos, stuburo kaklines dalies ir dantų ligos, netinkamai parinkti protezai. Dažna vaikų gerklės skausmo priežastis – stomatitas.

„Tikruosius gerklės skausmo sukėlėjus geriausiai parodo pasėlis nuo ryklės sienelių ir tonzilių. Pagal jį parenkamas tinkamiausias gydymas“, – teigia gydytoja nuogąstaudama, kad nemažai pacientų verčiau renkasi „naminį“ gydymą, nei vizitą pas gydytoją. Ypač lankytis gydytojo kabinete vengia vyrai.

Tačiau pasitaikė ne vienas atvejis, kai taikydami „naminį“ gydymo būdą tokie pacientai tik dar labiau apsunkina savo būklę. Pavyzdžiui, skalaudami gerklę alkoholiu nusidegina gleivinę, vartodami aštrų maistą (česnakai, imbieras) ir rūgščius gėrimus (citrinų ar svogūnų sultis), tik dar labiau aitrina uždegimą. Tokių „naminių“ gydymosi mitų apstu.


Geriausias vaistas – antibiotikai?

Išskirdama populiariausius gerklės gydymo mitus, gydytoja D. Maziliauskienė pastebi, kad jais mėgsta vadovautis ir šiuolaikinės, ir „liaudies“ medicinos šalininkai. Pirmieji neretai kreipiasi jau nusistatę diagnozę „man – angina“ ir prašydami jiems skirti antibiotikų, nes kitaip nepasveiks.

„Tačiau antibiotikai skiriami tik bakterijų sukeltam ryklės, tonzilių uždegimui gydyti. Jei negalavimą sukėlė virusai, jokiu būdu negalima griebtis antibiotikų. Jie gali net pakenkti“, – pabrėžia gydytoja otorinolaringologė.

D. Maziliauskienė paneigia populiarų mitą, kad nuo gerklės skausmo veiksmingai gydo šalikas ant kaklo, kompresas su degtinėje suvilgyta vata ir politeleniniu maišeliu ar kompresas iš pakaitintos druskos, kojų mirkymas karštame vandenyje, virintas pienas su medumi ar česnaku. Sergant geriau pasijusti padeda ne šie produktai, o jų skleidžiama šiluma. Ji plečia kraujagysles, todėl kraujas atneša daugiau imuninių ląstelių, kovojančių su uždegimu.

Kas įdomiausia, draudimas sergant valgyti ledus taip pat neturi medicininio pagrindo. Porcija ledų ne tik nepaaštrins gerklės skausmo, bet padės jį apmalšinti, nes šalti ledai veikia kaip anestetikai, sukeliantys vietinę nejautrą. Apmalšinti gerklės skausmą padeda patalpų vėdinimas, palaikantis reikiamą oro drėgmę patalpose.

Pasak gydytojos, šiais laikais vaistinėse pateikiamas platus vaistinių preparatų nuo gerklės skausmo asortimentas.  Tačiau vieni preparatai labiau tinka skausmui ir uždegimui malšinti, kiti – kovoti su bakterijomis ir grybeliais.

Per pirmąsias tris negalavimo dienas gydytoja otorinolaringologė siūlo pirmiausia ieškoti skausmą ir uždegimą malšinančių preparatų. Specialistė rekomenduoja preparatus, kurių sudėtyje yra benzidamino hidrochlorido veikliųjų medžiagų. Jos panaikina tokius nemalonius uždegimo simptomus kaip skausmas, deginimas, paraudimas, patinimas. Be to, ši veiklioji medžiaga pasižymi ir antiseptiniu poveikiu, naikina kai kuriuos virusus ir bakterijas.

Jei po kelių dienų gerklės skausmas nesiliauja – būtina gydytojo konsultacija.  Greičiausiai gerklės skausmo sukėlėjas – bakterijos, todėl reikalingas sisteminis gydymas.