Skauda dantį - ką daryti?

Skauda dantį - ką daryti?

Manoma, kad dantų skausmas – vienas nemaloniausių. Jis gali būti silpnas, varginti nuolat arba pasireikšti aštriai ir netikėtai. Dar blogiau, jeigu skausmas užklumpa naktį, kai nėra galimybės kuo skubiau kreiptis į gydytoją ar nukeliauti į vaistinę skausmą malšinančių vaistų. Apie šią opią problemą kalbamės su klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ odontologijos skyriaus gydytoja odontologe Lina Pupeliene.


Dėl kokių priežasčių dažniausiai atsiranda dantų skausmas?

Dažniausiai dantų skausmas atsiranda dėl karieso (ėduonies) ir jo sukeltų komplikacijų. Kariesas yra sparčiai progresuojanti liga, kai dėl burnoje esančių rūgščių ima irti kietieji dantų audiniai. Dažniausiai patologija išsivysto ten, kur nepasiekiama išvalyti dantis šepetėliu arba tai daroma netaisyklingai. Negydomas kariesas palaipsniui pereina į danties nervo, dantenų ir kaulų pažeidimus, galinčius sukelti pavojingas komplikacijas: infarktą, insultą, aterosklerozę, virškinimo sistemos ligas, priešlaikinį gimdymą, veido deformacijas ir kt.

Dantų skausmas gali išsivystyti ir dėl periodonto ligų. Periodontu vadinamas audinių kompleksas, supantis dantį. Jį sudaro dantenos, danties raištis ir žandikaulio kaulas. Pagrindinė periodonto ligų priežastis yra infekcija, kurią sukelia dantų apnašų bakterijos. Periodonto ligos yra antroji pagal dažnumą priežastis, dėl kurios Lietuvos gyventojai netenka dantų, turi prastą burnos būklę ir užslėptą lėtinės infekcijos židinį burnoje.

Kartais dantų skausmą sukelia įvairios odontologinio gydymo komplikacijos (vertikalus šaknies lūžis ar šaknies, pulpos kameros dugno perforacijos ir kt.) arba traumos.


Ar tiesa, kad kartais dantų skausmas atsiranda dėl bendrinių ligų?

Taip, tai tiesa. Dantų skausmą gali išprovokuoti sinusitas, apatinio žandikaulio smilkinio sąnario ligos, trišakio nervo neuralgija, seilių liaukų ligos, galvos skausmas, vidurinės ausies uždegimas, įvairūs navikai, krūtinės angina ir kiti susirgimai.


Kaip rekomenduoma malšinti dantų skausmą tuo atveju, jeigu nėra galimybės kuo skubiau kreiptis į odontologą?

Mes odontologai visada raginame kreiptis į specialistus kuo skubiau, jei dantys tampa jautrūs, jaučiami neįprasti pojūčiai. Uždelsus dantų gydymas gali tapti sudėtingas ir ilgas, pasitaiko ir tokių atvejų kai dėl įsisenėjusių ligų netenkama vieno ar kelių dantų.

Tais atvejais, kai atostogaujant užsienėje paūmėja dantų skausmas ar tiesiog nėra galimybės skubiai kreiptis į odontologą, rekomenduojama gerti nereceptinių vaistinių preparatų nuo skausmo. Kartais padeda ir liaudiškos priemonės, tokios kaip druskos tirpalas, sutrinti gvazdikėliai ar arbatmedžio aliejus. Pasitaiko atvejų, kai skausmas išnyksta gerai išsivalius dantis ir tarpdančius.

Jeigu skausmas nepakeliamas, o odontologai nedirba (dėl paros meto ar šventinių dienų), rekomenduojama vykti į ligoninės priimamąjį, kur bus suteikta pagalba.


Kaip išvengti dantų skausmo?

Vienas efektyviausių būdų išsaugoti sveikus dantis ir dantenas ir išvengti dantų skausmo – taisyklinga burnos priežiūra namuose bei odontologo kabinete atliekamos profesionalios burnos ertmės higienos procedūros. Burnos higienos procedūros metu apžiūrimi dantys ir dantenos, įvertinama karieso ir periodonto ligų rizika, įvertinama plombų, protezų ir implantų būklė. Procedūra atliekama instrumentais, ultragarsu, dantys nupoliruojami ambrazyvo turinčia pasta, nujautrinami apsinuoginę dantų kakleliai, taikomos gydomųjų preparatų (fluoro) aplikacijos.

Sveikiems žmonėms, norintiems išsaugoti sveiką ir gražią šypseną, rekomenduojama profesionalios burnos ertmės higienos procedūrą kartoti kas 6 mėn., nėščiosioms, sergantiems periodonto ligomis ir nešiojantiems breketus – kas 2-3 mėn.