Ką daryti, jei užkietėjo viduriai

Ką daryti, jei užkietėjo viduriai

Virškinimo kokybė susijusi su kvėpavimu. Pilvo organai yra lyg sandarioje dauboje – uždaryti tarp dubens, pilvo raumenų ir diafragmos, todėl kvėpuojant nuolat ritmiškai masažuojami. Virškinimui ypač svarbus kvėpavimas pilvu.

Štai keletas naudingų pratimų.

1.  Stovėdami uždėkite rankas ant juosmens arba ant pakaušio. Atlikite sukamuosius judesius dubeniu, pečių nejudinkite. Sukite dubenį 10–20 kartų į dešinę pusę ir tiek pat kartų į kairę.

2.  Atsigulkite ant grindų. Kojas ir rankas ištieskite, raumenis atpalaiduokite, kvėpuokite laisvai. Įkvėpdami pilvą kuo labiau išpūskite, o iškvėpdami – įtraukite. Pakartokite pratimą 9–12 kartų. Atlikę 3–4 judesius, trumpai pailsėkite.

3.  Padėtis ta pati. Įkvėpdami pilvą įtraukite, o iškvėpdami orą staigiai išpūskite. Greitu tempu per 1,5 minutės atlikite 30–40 tokių judesių. Trumpai pailsėkite, kvėpuokite laisvai.

4.  Padėtis ta pati. Ramiai gulėdami judinkite pilvo raumenis – pagal laikrodžio rodyklę, iš dešinės į kairę. Pratimą darykite 1 minutę, tada pailsėkite ir pakartokite pratimą.

5.  Gulėdami ant grindų ištieskite rankas į šalis arba pakelkite aukštyn – tai darydami įkvėpkite. Rankomis apglėbkite sulenktą kairį kelį ir pritraukite jį prie pilvo – iškvėpkite. Pratimą pakartokite 3 kartus (pakaitomis pritraukite kairę ir dešinę koją).

6.  Gulėdami ant grindų kojas sulenkite per kelius, rankas – per alkūnes. Pėdomis ir alkūnėmis remdamiesi į grindis, įkvėpdami kuo aukščiau iškelkite dubenį. Grįždami į pradinę padėtį, iškvėpkite. Pakartokite 3–4 kartus.

7.  Gulėdami ant grindų, rankas pasikiškite po galva, kojos sulenktos. Plačiai išskėsdami kojas per kelius įkvėpkite, suglausdami kojas iškvėpkite. Kartokite 3–4 kartus.

8.  Padėtis ta pati. Sulenkite kojas per kelius, juos suglauskite. Abi kojas lenkite kairėn, o lenkdami įkvėpkite. Iškvėpdami grįžkite į pradinę padėtį. Pratimą pakartokite, 3 kartus lenkdami kojas dešinėn ir tiek pat kartų kairėn.

9.  Gulėdami ant nugaros, „važiuokite dviračiu“ – kojomis atlikite 10–15 tokių judesių. Kvėpuokite laisvai.

10.  Greitai apsiverskite ant pilvo ir atsiklaupkite. Į grindis remdamiesi ištiestomis rankomis, pakelkite ištiestą dešinę koją ir galvą, išsitempkite, įkvėpkite. Grįždami į pradinę padėtį iškvėpkite. Pakartokite po 3 kartus (pakaitomis kelkite kairę ir dešinę koją).

11.  Paklūpėkite 2–3 minutes, į žemę remdamiesi keliais (kojos praskėstos) ir alkūnėmis. Šį pratimą darykite prieš miegą, ypač jei pučia vidurius (meteorizmas).

12.  Sėdėdami ant kėdės kojas sukryžiuokite po kėde ir 15–20 kartų įtraukite ir atpalaiduokite tiesiąją žarną (tarpvietę). Atsistokite ir pavaikščiokite. Kai tik galite, šį pratimą kartokite (5 kartus per dieną).