Pajusk palengvėjimo džiaugsmą!

Pajusk palengvėjimo džiaugsmą!
Vidurių užkietėjimas išties yra dažna problema, nors retas kuris apie tai kalba garsiai. Žvelgiant tarptautiniu mastu, suaugusiųjų vidurių užkietėjimo rodikliai skiriasi gana stipriai ir svyruoja nuo 12 proc. iki 19 proc., o vaikų – nuo 1 proc. iki 30 proc. Pagrindiniai veiksniai, lemiantys žmonių vidurių užkietėjimo skirtumą, yra didesnis moterų skaičius nei vyrų, vyresnis amžius (ypač >65 metų amžius), mažai ląstelienos turintis maistas, dehidratacija ir neaktyvus gyvenimo būdas.
 
Vidurių užkietėjimą lemia daugybė priežasčių, pavyzdžiui:
 
pasikeitęs gyvenimo būdas, įskaitant sezoniškumą ir keliones (per mažai valgoma vaisių ar daržovių, skaidulinių medžiagų trūkumas maiste);
mažas aktyvumas, sėdimas gyvenimo būdas;
vaistų vartojimas (pavyzdžiui, stiprūs vaistai nuo skausmo, antidepresantai, geležies turintys maisto papildai);
piktnaudžiavimas vidurių laisvinamaisiais vaistais (organizmo pripratimas prie laisvinamųjų vaistų);
ligos: endokrininės (pavyzdžiui, hipotirozė) arba nervų, raumenų sutrikimai virškinimo sistemoje, dirgliosios žarnos sindromas ir kt.;
nėštumas.
 
Kada mes turėtume kalbėti apie vidurių užkietėjimą?
 
Gydytojai gali diagnozuoti vidurių užkietėjimą, kai tuštinamasi mažiau nei 3 kartus per savaitę. Vidurių užkietėjimas gali būti ūmus arba lėtinis. Lėtiniu yra laikomas toks užkietėjimas, kai vidurių užkietėjimo simptomai tęsiasi ilgiau nei tris mėnesius. Vidurių užkietėjimas pasireiškia tuomet, kai išmatos per lėtai slenka storąja žarna, per ilgai užsilaiko joje, tuomet žarnynas iš išmatų pašalina per daug vandens ir jos tampa kietos ir sausos. Jei žarnynas nejuda tris ar daugiau dienų, išmatos tampa labai kietos ir sunkiai pašalinamos. Vidurių užkietėjimo simptomai, be suretėjusio tuštinimosi, gali būti ir šie:
tuštinamasi nedideliu išmatų kiekiu;
kietos išmatos;
stanginimasis tuštinantis;
skausmingas tuštinimasis;
pasituštinus likęs nepilno pasituštinimo jausmas;
dujų kaupimasis;
patinęs pilvas arba pilvo skausmas.
 
Ar vidurių užkietėjimas pavojingas?
 
Tyrimai rodo, kad vidurių užkietėjimas turi neigiamos įtakos gyvenimo kokybei tiek psichologiniu, tiek fiziologiniu aspektu. Daugeliu atvejų vidurių užkietėjimas yra nekenksmingas. Tačiau, simptomams nepraėjus per daugiau nei dvi savaites, gali atsirasti skausmų – tuomet reikia kreiptis į gydytoją. Vidurių užkietėjimas gali stipriai paveikti gerovės jausmą. Be simptomų, kurie aprašyti aukščiau, vidurių užkietėjimas žmogų gali paveikti psichologiškai: neretai atsiranda nusivylimo jausmas, kontrolės praradimas, beviltiškumas. Šios būsenos dažnai žmogų demotyvuoja, jam trūksta energijos gyventi įprastą gyvenimą. 
 
Kaip gydyti vidurių užkietėjimą?
 
Gyvenimo būdo keitimas, įtraukiant valgymo įpročių pokyčius ir daugiau sportinio aktyvumo, gali sumažinti vidurių užkietėjimo atvejus. Tokie pokyčiai, kaip didesnio vandens kiekio gėrimas, valgymas maisto, turinčio daugiau ląstelienos, gali padėti nuo vidurių užkietėjimo. Bet užsitęsęs (lėtinis) ar skausmingas vidurių užkietėjimas, ypač vaikams, gali reikalauti greito ir saugaus sprendimo. Dažniausiai vidurius laisvinantys vaistai yra skirti vartoti per burną ir jų poveikis pasireiškia skirtingu laiku. Kartais reikia laukti ilgas valandas, kad galiausiai pajaustum palengvėjimą…
Be to, nuolatinis sisteminių vaistų nuo vidurių užkietėjimo vartojimas gali sukelti atoveiksmio efektą ir dar labiau sustiprinti vidurių užkietėjimo simptomus (organizmo pripratimas prie vaistų). 
Microlax®“ – greitas, švelnus ir kontroliuojamas sprendimas visai šeimai.
Microlax®“ veikia ten, kur reikia, t. y. tiesiojoje žarnoje. „Microlax®“ padidina išmatų tūrį tiesiojoje žarnoje, taip skatindamas tuštinimosi refleksą. Veikia tik vietiškai, todėl mažai tikėtinas sisteminis nepageidaujamas poveikis. 
Tūbelės forma yra unikali: saugi naudoti, higieniška, sunkiai pajuntama, kai antgalis įvedamas į tiesiąją žarną, nes tūbelės antgalis yra plonesnis nei žvakutė. „Microlax®“ veikia švelniai, todėl gali būti naudojamas net vaikams ir kūdikiams iki 3 metų, nėščioms ir maitinančioms moterims. Laisvinamasis poveikis pasireiškia per 5–15 minučių, kaip normalus įprastas tuštinimasis.
 
Kaip veikia „Microlax®“? 
 
Veikliųjų medžiagų kombinacija padidina vandens kiekį išmatose, taip skatindama tuštinimosi refleksą:
natrio citratas – padidina vandens prisijungimą kietose išmatose;
natrio laurilsulfoacetatas suteikia drėkinamąjį poveikį;
sorbitolis – sukelia laisvinamąjį poveikį, skatindamas vandens patekimą į žarnyną. 
 
Kaip naudoti „Microlax®“? 
 
Nusukite antgalio dangtelį.
Lengvai paspauskite tūbelę, kad antgalio galiukas sudrėktų į tiesiąją žarną suleidžiamo tirpalo lašu.
Įkiškite į tiesiąją žarną visą antgalį.
SVARBU: jaunesniems kaip 3 metų vaikams įkiškite tik pusę antgalio.
Spaudžiant tūbelę, visą jos turinį suleiskite į tiesiąją žarną.
Atsargiai ištraukite suspaustą tūbelę, kad visas jos turinys liktų tiesiojoje žarnoje. 
Įtempkite sėdmenų raumenis, kad tirpalas neištekėtų. SVARBU: tam, kad išmatos suminkštėtų, svarbu nepradėti tuštintis iš karto – reikia palaukti bent 5 minutes.
 
Pajusk palengvėjimo džiaugsmą su „Microlax®“!
 
 
Microlax®“ 625 mg/90 mg/9 mg/ml tiesiosios žarnos tirpalas
Nereceptinis vaistas. 1 ml tirpalo yra 625 mg sorbitolio, 90 mg natrio citrato ir 9 mg natrio laurilsulfoacetato.
Indikacijos: trumpalaikis vidurių užkietėjimo ar būklių, reikalaujančių palengvinto išsituštinimo, gydymas; žarnų ištuštinimas prieš diagnostines ar gydomąsias procedūras galinėje žarnyno dalyje. 
Dozavimas ir vartojimo metodas: suaugusiesiems ir vyresniems kaip 3 metų vaikams „Microlax®“ vienos tūbelės turinys suleidžiamas į tiesiąją žarną, įkišus į ją visą antgalį. Lubrikanto nereikia, pakanka užlašinti lašą į tiesiąją žarną suleidžiamo tirpalo. Jaunesniems kaip 3 metų vaikams į tiesiąją žarną įkišama pusė antgalio. 
Kontraindikacijos: padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai. 
Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės: norint išvengti sužeidimo, reikia vartoti atsargiai, jeigu sergate hemorojumi. Vengti ilgalaikio vartojimo. Jeigu simptomai nepraeina, reikia pacientą ištirti papildomai. Gali sukelti lokalių odos reakcijų (pvz., kontaktinį dermatitą).
Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu [email protected] arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.  
 
Reklamos teksto parengimo data: 2019-03-18. MAT/6714/03/2019.