Skrandžio ligos

Skrandžio ligos

Jeigu norite, kad automobilis gerai važiuotų, reikia jį prižiūrėti. Taip pat derėtų elgtis ir su virškinamuoju traktu: teisingai maitinkitės, atsisakykite žalingų įpročių.

Skrandžio ligų požymis dažniausia – skausmai viršutinėje pilvo dalyje. Jie gali kamuoti tuoj po valgio ar kiek vėliau, kartais prieš valgį, naktį. Dažni simptomai – atsirūgimai, rėmuo, pykinimas, vėmimas (išsivėmus palengvėja). Neretai tai atsitinka dėl skrandžio gleivinės uždegimo, vadinamo gastritu. Skrandžio gleivinė paburksta, parausta, gali atsirasti kraujosruvų, žaizdelių, padidėja ar išnyksta skrandžio raukšlės, gali išsivystyti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa. Uždegimas gali apimti ne tik skrandžio sienelę, bet ir kitus virškinamuosius organus.

Ūmus gastritas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių:

•  greitai ryjant maistą, jį blogai sukramčius, dėl kieto, aštraus, sunkiai virškinamo maisto, nereguliariai maitinantis, dėl persivalgymo, ypač vakare;

•  gausiai vartojant alkoholį;

•  dėl įvairių bakterijų, į skrandį patekusių su maistu, taip pat dėl cheminių medžiagų, naudojamų vaisiams ir daržovėms nuo gedimo apsaugoti;

•  dėl rūkymo – padidėja galimybė vėžiui išsivystyti, ypač jei rūkoma nevalgius;

•  mėgaujantis kava, neįmetus į burną nė kąsnio;

•  skrandžio ligas gali sukelti ilgai vartojami skausmą malšinantys vaistai (nesteroidiniai preparatai nuo uždegimo), priešvėžiniai ar hormoniniai medikamentai;

•  nereta gastrito, ypač lėtinio, priežastis – nuolatiniai ar dažnai pasikartojantys nerviniai sukrėtimai.

Ūmiais skrandžio negalavimų atvejais pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti priežastis; jas pašalinus, dažnai pasiseka greitai pagelbėti ligoniui. Blogiau būna, kai ūmus gastritas kartojasi, pereina į lėtinį. Tada sutrinka ir skrandžio sulčių (druskos rūgšties) sekrecija, ir fermentų (pepsino) išskyrimas. Suveši Helicobacter pylori bakterija. Sutrikti gali ir kitų virškinamųjų organų – kasos, tulžies pūslės, žarnyno – veikla.


Augalai

Esant ūmiam skrandžio veiklos sutrikimui, rekomenduojama tuojau pat išgerti karšto vandens su citrinų sultimis; jei pykina, pasistenkite išsivemti (įkiškite pirštus į burną), pašildykite vietą po duobute. Patariama 12 valandų nieko nevalgyti, tik gerti vaistažolių arbatos, morkų, obuolių (atskiestų) sulčių.

Liaudies medicina rekomenduoja išrūgas.

Kurį laiką valgykite vien tik šiltą skystą maistą: gleivingų sriubų su sviestu, nestipraus sultinio, košių, troškintos žuvies, minkštai virtų kiaušinių. Valgyti visada reikia atsipalaidavus, po truputį ir dažnai.

Skrandžio veiklos sutrikimų galima išvengti vartojant maisto papildus, kuriuose yra acidofilų bakterijų (gerųjų bakterijų) ir pektinų.

Skrandžio skausmams ir atsirūgimui mažinti tinka ramunėlių, medetkų žiedai, šalpusnių lapai: sumaišykite augalus lygiomis dalimis, tada 1 arbatinį šaukštelį mišinio užplikykite stikline verdančio vandens, 10 minučių palaikykite, nukoškite ir gerkite 1 valandą po valgio, 3 kartus per dieną (iš viso 10 dienų).

Kitas mišinys: 10 g ramunėlių, 20 g jonažolių, 20 g gysločių lapų. Paruoškite ir vartokite kaip aprašyta aukščiau.

Esant meteorizmui, skausmams skrandyje ir žarnyne: lygiomis dalimis sumaišykite raudonėlių žolę ir ramunėlių žiedus, tada 2 arbatinius šaukštelius mišinio užplikykite verdančiu vandeniu. Po 20 minučių nukoškite. Gerkite ryte ir vakare po stiklinę nuoviro.

Nėščiosioms gerti raudonėlių žolės antpilų negalima.

Esant gastritui su viduriavimu: lygiomis dalimis sumaišykite ramunėlių žiedus ir sidabražolių lapus. Arbatinį šaukštelį mišinio užplikykite stikline verdančio vandens, po 20 minučių nukoškite ir gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną.

Skrandžio rūgštingumui mažinti: 30 g vaistinių piliarožių, 20 g taukių šaknų, 10 g šalavijų lapų. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite 0,5 l vandens, pavirkite 10 minučių. Nukoškite ir gerkite po ½ stiklinės prieš valgį, 3 kartus per dieną.

Esant lėtiniam gastritui: 100 g mėtų lapų, 40 g valerijonų šaknų, 20 g šalavijų lapų, 40 g ramunėlių žiedų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užplikykite 1 stikline verdančio vandens. Gerkite po ½ stiklinės 4 kartus per dieną.

Skrandžio rūgštingumą sureguliuoja bei opelių gijimą skatina šis mišinys: 30 g ajerų šaknų, 30 g saldymedžių šaknų, 30 g vaistinių taukių šaknų, 10 g ugniažolių. Valgomąjį šaukštą mišinio užplikykite stikline verdančio vandens, pavirinkite 10–15 minučių, nukoškite ir gerkite po 1 stiklinę 1 valandą prieš valgį (4 savaites).

Šviežių kopūstų sulčių gerkite esant lėtiniam gastritui, ypač kai sumažėjęs rūgštingumas, kamuoja opaligė, kepenų ir blužnies ligos, nutukimas. Sultys geriamos šiltos, po ½ stiklinės 2–3 kartus per dieną, 1 valandą prieš valgį. Sultis šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip 2 paras. Ilgai laikant, priešopinis vitaminas suyra.

Organizmą labai gerai valo bulvės. Bulvių sultys geriamos po stiklinę ryte, nevalgius. Išgėrus reikia pusvalandį pagulėti. Po valandos galima pusryčiauti. Sultis gerkite 10 dienų, tada padarykite 10 dienų pertrauką ir vėl gerkite 10 dienų. Rezultatai dažnai būna labai geri.

Bulvių, morkų ir salierų sulčių mišinys naudingas virškinimui, taip pat nerviniams sutrikimams, radikulitui, strumai gydyti. Išgerkite 500 g mišinio ir tuojau pasijusite kur kas geriau.

Šviežių gysločių lapų sulčių arba džiovintų lapų nuoviro geriama esant gastritui, opaligei, vidurių pūtimui, viduriavimui ir kitiems žarnyno negalavimams. Sultis sumaišykite su medumi (perpus), gerkite po 2–3 valgomuosius šaukštus per dieną.

Valgomąjį šaukštą džiovintų smulkintų gysločių lapų užplikykite stikline karšto vandens, po 10 minučių nukoškite ir gerkite (gurkšnokite) 1 valandą prieš valgį.

Alavijų sultys (vaistinėse yra paruoštų) geriamos po 1–2 arbatinius šaukštelius 2–3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Gydymo kursas – 1–2 mėnesiai.

Rekomenduojamas ir avižų kisielius, džiūvėsiai.

Iš linų sėklų gaminamos sėmenų gleivės; jos plonu sluoksniu padengia gleivinę ir mažina uždegimą. Vartojamos skrandžio, žarnyno, burnos ertmės (stomatitui, gingivitui), net kvėpavimo takų (bronchitui) uždegimams gydyti.

Mišinį ruoškite taip: valgomąjį šaukštą sėmenų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, trumpai (1–2 minučių) pavirkite. Palikite 15 minučių pastovėti, vis pamaišykite. Nukoškite. Gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį. Vartokite 2–3 savaites.


Kokios dietos laikytis sergant skrandžio liga?

Valgykite sveiką maistą! Svarbiausia – jokio alkoholio ir nikotino! Nevalgykite labai sūrių, labai saldžių patiekalų, citrusinių vaisių (negerkite jų sulčių), venkite eterinių aliejų ir prieskonių, žalių svogūnų, taip pat maisto produktų, kuriuose yra daug celiuliozės (pavyzdžiui, ankštinių daržovių).

Homeopatiniai preparatai

Skrandžio uždegimui gydyti tinka kompleksiniai homeopatiniai preparatai: „Gastricumeel“ ir „Duodenoheel“ tabletės, „Spascupreel S“ tabletės ir žvakutės.