Kaip „teisingai“ skaityti žuvų taukų etiketes?

Kaip „teisingai“ skaityti žuvų taukų etiketes?

Renkantis žuvų taukus, labai svarbu įdėmiai perskaityti etiketėje pateiktą informaciją. Kokybiški produktai išsiskiria savo aprašymais, kuriuose nurodytas tikslus omega 3 riebalų rūgščių (EPR ir DHR) kiekis, pateikiami aukštą kokybę patvirtinantys sertifikatai, žuvų taukų kilmės šaltinis bei sudėtyje esantys antioksidantai. Norėdami įsigyti tinkamiausius žuvų taukus, peržvelkite kelis svarbius aspektus.

 

Iš ko spręsti apie naudą organizmui?

 

Renkantis žuvų taukus, svarbu nepasiduoti klaidinančiai informacijai. Etiketėse dažnai pabrėžiamas bendras žuvų taukų kiekis, tačiau sveikatai naudingiausia dalis yra omega 3 riebalų rūgštys. Pagrindinis rodiklis – EPR (eikozapentaeno rūgštis) ir DHR (dokozaheksaeno rūgštis). Būtent jų kiekis parodo produkto veiksmingumą. Kuo daugiau EPR ir DHR, tuo didesnė naudingųjų medžiagų koncentracija, todėl, siekiant geresnės savijautos ar konkrečių tikslų, rezultatai bus efektyvesni.

 

Koks omega 3 kiekis yra optimalus?

 

Norint gauti pakankamą kiekį omega 3 rūgščių, svarbiausia žiūrėti ne tik į bendrą žuvų taukų kiekį, bet į aktyviųjų rūgščių (EPR ir DHR) dozę.

 

  • Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama apie 500 mg EPR ir DHR per parą.
  • Nėščioms ir maitinančioms moterims – 700–1000 mg, iš kurių bent 300 mg turėtų sudaryti DHR.
  • Siekiantiems išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, rekomenduojama 1–5 g per parą.

 

Europos maisto saugos tarnyba (European Food Safety Authority (EFSA)) (EMST) rekomenduoja suaugusiems žmonėms kasdien suvartoti nuo 250 mg per dieną EPR ir DHR. Žinoma, šis kiekis gali skirtis, priklausomai nuo sveikatos tikslų.

 

  • Normaliai kraujo trigliceridų koncentracijai palaikyti reikia 2 g per parą.
  • Norint palaikyti normalų kraujospūdį – apie 3 g per parą.
  • Suaugusiems žmonėms papildomai suvartoti iki 5 g EPR ir DHR per parą – saugi dozė, o papildomas DHR kiekis iki 1 g per parą nekelia rizikos net vaikams.

 

Aukštos kokybės, tarptautiniais standartais sertifikuoti žuvų taukai yra puikus būdas užtikrinti pakankamą omega 3 kiekį organizme, ypač jų aktyvia forma – EPR ir DHR.

 

Pavyzdiniai omega 3 kiekiai:

 

  • 1 kapsulė gali turėti apie 700 mg omega 3;
  • 2,5 ml skystų žuvų taukų (pusė arbatinio šaukštelio) – daugiau nei 1600 mg omega 3.

 

Kodėl verta rinktis žuvų taukus iš mažų riebių laukinių žuvų?

 

Žuvų taukai, pagaminti iš smulkių riebių žuvų, tokių kaip ančiuviai, laikomi vienais kokybiškiausių. Jie pasižymi keliais svarbiais privalumais.

  • Didesnė omega 3 koncentracija. Mažos žuvys natūraliai sukaupia daugiausia vertingųjų EPR ir DHR rūgščių, todėl jų taukai yra itin veiksmingi.
  • Švarumas ir tyrumas. Smulkios laukinės žuvys nekaupia toksinų kaip didesnės žuvys ar jų kepenys, todėl jų taukai yra grynesni ir saugesni vartoti.
  • Tvarumas. Ančiuviai yra greitai atsinaujinantis šaltinis. Jie dažniausiai žvejojami atsakingai, laikantis tvarios žvejybos principų, taip saugant jūros ekosistemą ir išteklius.

Kokią formą pasirinkti: skystus ar kapsules?

Skysti žuvų taukai:

  • dažniausiai turi didesnę omega 3 koncentraciją;
  • greičiau pasisavinami organizme;
  • paprasti vartoti, nes nereikia nuryti kapsulių;
  • patogu reguliuoti kiekį pagal individualius sveikatos poreikius;
  • šiuolaikinės technologijos leidžia išgauti aukštos koncentracijos žuvų taukus, be nemalonaus žuvies skonio;
  • atidarius, būtina laikyti šaldytuve.

Žuvų taukai kapsulėse:

  • kiekvienoje kapsulėje yra tiksli omega 3 dozė;
  • norint gauti didesnį omega 3 kiekį, reikia vartoti daugiau kapsulių;
  • patogu pasiimti į darbą, keliones ar sporto salę;
  • nereikia laikyti šaldytuve;
  • atidarius, galiojimo laikas ilgesnis nei skystų žuvų taukų.

Koks žuvų taukų skonis?

Skystų žuvų taukų skonis yra vienas iš svarbiausių kokybės rodiklių. Anksčiau daugelis žmonių vengdavo juos vartoti dėl nemalonaus žuvies poskonio, tačiau šiandien situacija pasikeitė. Modernios distiliavimo ir koncentravimo technologijos leidžia išgauti aukštos kokybės žuvų taukus, kurių skonis švarus ir malonus, be žuvies poskonio. Tokie produktai suteikia galimybę kasdien vartoti žuvų taukus be diskomforto ir kartu gauti didelę koncentraciją aktyviųjų omega 3 rūgščių. Tokie žuvų taukai ne tik atitinka aukštus kokybės standartus, bet ir pakeičia senus įsitikinimus.

Kokius sveikatos tikslus padės pasiekti žuvų taukai?

Žuvų taukai ir juose esančios aktyviosios omega 3 rūgštys (EPR ir DHR) – vieni seniausių ir geriausiai ištirtų maisto papildų, kurių poveikis organizmui pagrįstas daugybe mokslinių tyrimų. Šios medžiagos naudingos beveik kiekvienai organizmo ląstelei, todėl jų pakankamas kiekis kasdienėje mityboje yra itin svarbus. Omega 3 rūgštys gali padėti:

  • palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą;
  • stiprinti širdies, smegenų ir regėjimo funkcijas;
  • mažinti uždegiminius procesus bei oksidacinį stresą;
  • gerinti nervų sistemos veiklą ir miego kokybę;
  • palaikyti normalius kaulus, mažinti osteoporozės riziką.

Prieš vartodami pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

Kategorijos
Sveikata (228)Grožis (96)Naujienos (11)
Naujausi straipsniai
Šio mėnesio Eurovaistinės atradimai:  Grožis ir judėjimo laisvė – iš vidausŠio mėnesio Eurovaistinės atradimai: Grožis ir judėjimo laisvė – iš vidaus2025-10-01Šio mėnesio Eurovaistinės atradimas: „Collagenina“ – 6 kolagenų galia tavo odaiŠio mėnesio Eurovaistinės atradimas: „Collagenina“ – 6 kolagenų galia tavo odai2025-10-01Šio mėnesio atradimas – dviguba pagalba tavo plaukams iš vidaus ir išorėsŠio mėnesio atradimas – dviguba pagalba tavo plaukams iš vidaus ir išorės2025-10-01