Renkantis žuvų taukus, nepaprastai svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą informaciją. Kokybiškų žuvų taukų aprašyme pateikiamas ne tik tikslus aktyviųjų omega-3 rūgščių (EPR ir DHR) kiekis, bet ir nurodomi aukštą kokybę įrodančių sertifikatų pavadinimai, žuvų taukų šaltinis, antioksidantai, esantys sudėtyje. Prieš priimdami sprendimą, kuriuos žuvų taukus pirkti, turėkite atsakymus į šiuos klausimus:
- Iš ko spręsti apie naudą sveikatai? Dažnai klaidinančiai išdidinamas bendras žuvų taukų kiekis, nors vertingiausia jų dalis yra būtent omega-3 aktyviosios rūgštys. Pagrindinis rodiklis, renkantis žuvies taukus, yra trijų raidžių trumpiniai: eikozapantaeno (EPR) ir dokozahaeksaeno (DHR) rūgštis. Šių riebalų rūgščių kiekis parodo žuvų taukų veiksmingumą. Kuo didesnis EPR ir DHR kiekis, tuo stipresnė ir didesnė naudingų medžiagų koncentracija, todėl efektyviau galėsite pasiekti užsibrėžtų sveikatos tikslų.
- Koks omega-3 kiekis yra optimalus?
Pasaulinė omega-3 rūgščių EPR ir DHR organizacija (Global Organization for EPA and DHA Omega-3 (GOED)), įvertinusi naujus tyrimus ir turimus įrodymus, pateikia savo rekomendacijas:
- kiekvienam sveikam suaugusiam žmogui: 500 mg (EPR+DHR);
- nėščioms ir maitinančioms moterims: nuo 700 iki 1000 mg EPR ir DHR, iš kurių bent 300 mg turi būti DHR;
- suaugusiems žmonėms, siekiantiems apsisaugoti nuo širdies ligų: nuo 1 iki 5 g.
Europos maisto saugos tarnyba (European Food Safety Authority (EFSA)) (EMST) rekomenduoja suaugusiems žmonėms kasdien suvartoti nuo 250 mg per dieną EPR ir DHR, tačiau šis kiekis skiriasi nuo siektinų sveikatos tikslų:
- jeigu siekiama palaikyti normalų kraujo trigliceridų kiekį – 2 g/ parą,
- jeigu siekiama palaikyti normalų kraujo spaudimą – 3 g/ parą,
- suaugusiems žmonėms papildomai suvartoti iki 5 g EPR ir DHR per parą yra saugu, o papildomas DHR suvartojimas iki maždaug 1 g per parą nekelia jokio pavojaus ir vaikams.
Aukštos kokybės pagal tarptautinius standartus sertifikuotų žuvų taukų vartojimas yra puikus pasirinkimas siekiant užtikrinti pakankamą omega-3 rūgščių kiekį organizme, ypač jų aktyvia forma – EPR ir DHR.
Pavyzdiniai omega-3 kiekiai žuvų taukuose:
- 1-oje kapsulėje ~700 mg omega-3 rūgščių;
- 2,5 ml skystų žuvų taukų (t. y. pusė arbatinio šaukštelio) – daugiau nei 1600 mg omega-3 rūgščių.
- Kodėl verta rinktis žuvų taukus iš mažų riebių laukinių žuvų? Žuvų taukai pagaminti iš smulkių riebių žuvų, tokių kaip ančiuviai, turi bene daugiausiai privalumų:
- natūraliai sukaupia didžiausius omega-3 riebalų rūgščių kiekius lyginant su kitomis didelėmis žuvimis ar jų kepenimis;
- smulkios laukinės jūrinės žuvys, tokios kaip ančiuviai, pasižymi išskirtiniu švarumu ir tyrumu, nes beveik nekaupia toksinų, kurie iš kitų žuvų turi būti šalinami perdirbimo metu;
- ančiuviai yra lengvai atsinaujinantis šaltinis. Kokybiškų ančiuvių taukų žaliava sugaunama vandenynuose tvarios žvejybos būdu, todėl daromas mažesnis poveikis aplinkai ir saugomi jūros ištekliai. Tokiu atveju žaliavos gamintojas turi patvirtintą „Jūros draugo“ statusą (Friend of the Sea (FOS)).
- Kokią formą pasirinkti: skystus ar kapsules?
Skystų žuvų taukų savybės:
- didesnė omega-3 koncentracija;
- greičiau pasisavinami;
- paprasta nuryti;
- nesunku kontroliuoti reikiamą kiekį pagal norimus pasiekti sveikatos tikslus;
- šiuolaikinės technologijos leidžia sukurti stiprios koncentracijos žuvų taukus, be jokio žuvies skonio;
- pradarius reikia laikyti šaldytuve.
Žuvų taukų kapsulėse savybės:
- tiksli omega-3 dozė;
- norint gauti didesnę omega-3 koncentraciją, reikia nuryti daugiau kapsulių;
- patogu nešiotis su savimi;
- nereikia laikyti šaldytuve;
- ilgiau galioja pradarius.
- Koks žuvų taukų skonis?
Skystų žuvų taukų skonis nusako produkto kokybę ir inovatyvumą. Šiandien Lietuvoje jau yra naujų žuvų taukų, kurių gamyboje naudojamos šiuolaikinės distiliavimo ir koncentravimo technologijos leidžia pasiekti skonį, kuriame nesijaučia žuvies, kuris sukuria malonią kasdienio žuvų taukų vartojimo patirtį ir kartu suteikia žmogui tai, ko labiausiai reikia iš žuvų taukų, – didelį kiekį aktyviųjų omega-3 rūgščių. Tokie žuvų taukai pakeičia įsitikinimus ir leidžia mėgautis žuvų taukų teikiama nauda sveikatai.
- Kokius sveikatos tikslus padės pasiekti žuvų taukai?
Žuvų taukai ir konkrečiai jų veikliosios medžiagos – aktyvios omega-3 rūgštys EPR ir DHR – vieni seniausių, geriausiai moksliškai ištirtų ir pagrįstų maisto papildų rūšių, kurie dėl savo naudos praktiškai kiekvienai kūno ląstelei turėtų būti vartojami nuolatos. Reikiamus sveikatos rodiklius padeda pasiekti stiprūs žuvų taukai su ypač dideliu kiekiu omega-3 naudingųjų rūgščių EPR ir DHR. Pakankami jų kiekiai, vartojami kasdien, turi didelę reikšmę šioms sritims:
- imuninės sistemos stiprinimui;
- širdies, smegenų veiklai, regėjimui;
- priešuždegiminiam poveikiui, apsaugai nuo oksidacinio streso;
- nervų sistemai, miegui, depresijai;
- turi priešvėžinių savybių;
- apsaugai nuo aterosklerozės;
- kaulams, osteoporozės rizikos mažinimui;
- reumatoidinio artrito slopinimui ir t. t.
Deja, dažnai šių naudų maisto papildų gamintojai negali nurodyti etiketėse dėl taikomo reglamentavimo.