Kaip Jūs pavadintumėte maistą, kurio sudėtyje yra gausybė sunkiai aprėpiamų natūralių antioksidantų, vitaminų, mineralų ir kitų sklandžiam visų organizmo sistemų funkcionavimui būtinų elementų? O jei dar šio maisto nauda geros savijautos palaikymui paremta moksliniais įrodymais?
Tokie vertingi produktai išties egzistuoja, o žmonės juos vartoja jau
tūkstančius metų. Šie gamtos lobiai pelnytai verti „supermaisto“ vardo.
„Supermaistu“ drąsiai galima vadinti šaltalankius (hippophaes), peruvinę
pipirnę, rodiolę, goji uogas, ežiuolę, melsvadumblį ir dar daugelį kitų gamtoje
aptinkamų augalų.
Vartodami vieną ar kelis superproduktus, mitybą papildysite daugybe
natūralių naudingųjų elementų. Todėl
tikrai vertinga išsamiau susipažinti su keletu „supermaisto“ produktų ir
atrasti jų naudą gerai savijautai.
Šaltalankiai – dažnai vadinami vienu turtingiausių gamtos multivitaminų, kurių sudėtyje yra daugiau nei 190 naudingųjų maistinių medžiagų, iš jų – vitaminų A, C, D, E, antioksidantų ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių Ω3, Ω6, Ω9. Gausus sudedamųjų elementų spektras užtikrina plačias šaltalankio poveikio galimybės:
- vitaminų trūkumui papildyti;
- imuninei sistemai palaikyti
ir natūraliai organizmo apsaugai;
- virškinimui palaikyti;
- širdies funkcijai palaikyti.
Maca, dar kitaip žinoma kaip peruvinė pipirinė, – vertinga dėl joje esančio kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, seleno bei sočiųjų rūgščių.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad Maca
padeda palaikyti tiek vyrų, tiek moterų lytinį potraukį (libido), bet
nesutrikdo hormonų pusiausvyros organizme. Maca
sudėtyje yra daug polisacharidų, naudingų palaikant imunitetą, ištvermę
ir natūralią energijos gamybą, mažinant nuovargio jausmą.
Česnakas (Allium
sativum) – plačiai paplitęs
prieskoninis augalas, išsiskiriantis nepriekaištinga reputacija tradicinėje
medicinoje. Jo skiltelėje suskaičiuojama daugiau nei 400 cheminių medžiagų, iš
jų – stiprių antioksidantų, palaikančių ląstelių apsaugą nuo oksidacinės
pažaidos, kuri sukelia ankstyvą organizmo senėjimą. Česnako sudėtyje esanti
svarbi medžiaga – alicinas – aptinkama tik svogūninio tipo augaluose ir
turi didelę įtaką žmogaus imuniteto bei normalios kraujotakos palaikymui.
Rodiolė – geriau žinoma
kaip „auksinė šaknis“. Unikalias vertingąsias jos savybes lemia pagrindinė
sudedamoji dalis – rosavinas. Šis, augalo šaknyse aptinkamas, junginys leidžia
rodiolę priskirti prie augalų kategorijos, vadinamos adaptogeninėmis žolelėmis.
Šiai kategorijai priklausantys augalai padeda organizmui prisitaikyti prie
protinių ar fizinių iššūkių bei atkurti pusiausvyrą. Reguliariai vartojant
rodiolės ekstrakto produktus lengviau išgyvenamas stresas bei kiti emociniai
iššūkiai. Rosavinas padeda palaikyti atmintį, koncentraciją, gerą savijautą ir
fizinį aktyvumą.
Garcinija – vaisius, panašus
į miniatiūrinius moliūgus. Pagrindinė vertingoji medžiaga yra hidroksicitrinų
rūgštis (HCA), kurios pagrindinė savybė yra skaidyti angliavandenius į
glikogeną ir taip užtikrinti mūsų energijos atsargas. Glikogenas veikia kaip apetito
bei noro užkandžiauti slopintojas. Taigi Garcinija Cambogia
ekstraktas gali būti puikus ingredientas, norintiems numesti svorio ir
sulieknėti.
Krokai – vieni seniausių
kultūrinių augalų, kilę iš Balkanų pusiasalio. Iš daržinio kroko (Crocus
sativus) gaunamas pats brangiausias prieskonis pasaulyje – šafranas.
Krokuose yra krokino, karotenoidų (zeaksantino, likopeno), B grupės
vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Krokai padeda palaikyti emocinį balansą,
gerą nuotaiką, padeda atsipalaiduoti. Be to, daržinis krokas žinomas dėl savo
poveikio lytiniam potraukiui (libido) ir gerai savijautai prieš menstruacijas
ir jų metu palaikyti.
Raudonžiedė pasiflora –
unikaliais, ypatingo grožio žiedais žydintis augalas, kurio pavadinimą (Passion
flower) ir nulėmė žiedų išvaizda. Dėl kuokelių išsidėstymo žiede 1569 m.
ispanų jėzuitai, aprašydami šį augalą, apibūdino jį kaip Kristaus kančios
simbolį.
Šiuo augalu papildyti preparatai dažnai skiriami užmigimui pagerinti,
taip pat jaučiant nesunkią įtampą ar nerimą. Visas augalo
naudingąsias savybes lemia sudėtyje esančios veikliosios medžiagos – flavonoidai,
augalui suteikiantys skonį, spalvą bei aromatą. Būtent flavonoidui chrizinui
būdingas raminantis poveikis.
Geltonžiedė ešolcija – dar
žinoma kaip Kalifornijos aguona (California poppy). Ešolcijų sudėtyje
gausu vitaminų A, C ir E bei mineralų, tokių kaip magnis ir kalcis, nesočiųjų
riebalų rūgščių bei geležies druskų. Kalifornijos aguonų sudėtyje gausu
antioksidantų (rutino ir zeaksantino), taip pat nemažai alkaloidų, kurie
pasižymi švelniai miegą žadinančiomis bei raminamosiomis savybėmis.
Tikrasis margainis – augalas, išsiskiriantis ryškiai purpurinės spalvos
žiedais, todėl gana plačiai naudojamas dekoratyviniais tikslais. Nemažiau gerai
jis žinomas ir dėl savo sudėtinės medžiagos – silimarino ir jo teigiamo
poveikio ląstelių atsinaujinimui bei kepenų veiklai. Augalas taip
pat žinomas dėl virškinimo funkcijos ir organizmo detoksikacijos
palaikymo.
Greičiausiai daugelis išgirdę artišoko pavadinimą sakytų, kad
tai daržovė. Tačiau tai yra valgoma gėlė, tiksliau – dagių šeimos
augalas. Artišokai – ne tik skanūs, bet ir naudingi gerai savijautai,
ypač svarbūs iš žmogaus organizmui reikalingų antioksidantų. Jie pasižymi
detoksikuojančiomis, kepenų bei virškinimo funkciją palaikančiomis
savybėmis, kurias lemia sudėtyje esantys flavonoidai bei maistinės medžiagos,
tokios kaip vitaminai K, C, B, kalis, geležis, manganas bei varis.
Paprastoji kiaulpienė – tai visiems puikiai pažįstamas augalas. Tačiau
net ir toks, iš pažiūros, paprastas augalas savyje saugo didelę galią, kuria
naudojosi dar senovės graikai. Didelės maistinės vertės kiaulpienėse yra inulino
ir polisacharidų, taip pat jos žinomos dėl palankaus poveikio palaikant virškinimo
veiklą.
Karpotasis beržas (Betula pendula) yra viena dažniausiai
Lietuvos miškuose pasitaikančių medžio rūšių. Jį taip pat galima priskirti prie
supermaisto kategorijos. Medžio pumpurai, lapai, žievė ir sula pasižymi daugybe
teigiamų savybių žmogaus organizmui, todėl yra plačiai naudojami sveikatinimo
tikslais. Beržo ekstraktai prisideda prie cholesterolio balanso palaikymo
ir organizmo detoksikacijos bei pasižymi teigiamu poveikiu virškinimo
sistemai.
Kaip matote, visi išvardyti
produktai nėra tik paprastas energijos šaltinis. Dėl daugybės naudingų savybių
juos pelnytai galima vadinti „supermaistu“.
„Supermaisto“ produktų
galią gerai savijautai palaikyti galite atrasti ypač natūraliuose „Superfoods Nature’s
Best“ maisto papilduose, kuriuose dėl inovatyvios technologijos sukaupta galia yra
ypač artima natūraliam augalui, tik gerokai labiau koncentruota.
„Superfoods Nature’s Best“ įdėjo daug pastangų bei laiko, kad sukurtų ypač
gryną ir koncentruotą „supermaistą“ patogioje formoje. Kompanijos produktai yra
gaminami pasitelkiant naują gavybos ir apdorojimo technologiją. Tai garantuoja
didžiausią „Superfoods Nature’s Best“ maisto papilduose esančių aktyviųjų
elementų koncentraciją ir grynumą. Natūralių augalų savybių išsaugojimas
leidžia organizmui lengviau pasisavinti naudingąsias medžiagas ir puikiai jaustis.