
Specialistai pasakė, kodėl organizmas gali neįsisavinti reikiamų medžiagų
Sveikai maitinatės, vartojate maisto papildus, reguliariai sportuojate, tačiau vis tiek jaučiatės pavargę ar silpni? Specialistai atkreipia dėmesį, kad tokia savijauta, ypač šaltuoju metų laiku, gali būti susijusi su nepakankamu organizmo aprūpinimu būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.
Medžiagų neįsisavinimas
Net ir sveikai maitindamiesi, vartodami maisto papildus bei užsiimdami aktyvia fizine veikla, dalis žmonių vis tiek skundžiasi prasta savijauta. Specialistai aiškina, kad taip dažnai nutinka dėl virškinamojo trakto sutrikimų ar padidėjusio skrandžio rūgštingumo, kurie trukdo organizmui tinkamai pasisavinti reikalingas maistines medžiagas.
Maistas, patekęs į skrandį, ne visada efektyviai suskaidomas. Dėl to organizmas pasisavina vos iki trečdalio vertingų medžiagų. Ilgainiui tai gali lemti energijos trūkumą, silpnumą ir kitus negalavimus, kurie išryškėja šaltuoju metų laiku.
Kaip išvengti energijos trūkumo
Nuo to momento, kai maistas patenka į skrandį, iki akimirkos, kai organizmas pradeda įsisavinti maistines medžiagas, vyksta sudėtingas ir ilgas procesas. Norint pagerinti maisto medžiagų, vitaminų ir augalinių ekstraktų įsisavinimą bei išvengti energijos trūkumo, svorio augimo ar nuolatinio mieguistumo, reikalinga energija.
Organizmas gauna energiją iš angliavandenių (cukraus, miltinių produktų, vaisių) arba skaidydamas riebalines ląsteles. Pastarasis būdas suteikia dvigubai daugiau energijos, nes įdarbina daugiau procesų ir aktyviau veikia visą organizmą.
Kai energija gaunama vien tik iš angliavandenių, organizmas tampa pasyvus – cukrus iš kraujo tiesiai patenka į raumenis ir organus, kur iš karto yra sunaudojamas. Tokia energija yra trumpalaikė, lyg greitai sudegantis popierius. Energijai išgauti iš riebalų reikia daugiau papildomo darbo, tačiau tai skatina medžiagų apykaitą ir stiprina kūną. Tokia energija primena lėtai degančią medieną ar anglį – jos užtenka ilgesniam laikui.
Siekiant, kad organizmas dažniau energiją imtų iš riebalų, rekomenduojama:
- vengti saldžių angliavandenių tuščiu skrandžiu, ypač pusryčiams;
- 3 savaites kasdien taikyti 16 valandų intervalą be angliavandenių (reikia pasirinkti laiką, kuriuo metu galima valgyti mėsą, žuvį, pieno produktus, daržoves be angliavandenių);
- kasdien valgyti kuo daugiau žalių, neapdorotų daržovių.
Laikantis šių principų, galima palaikyti stabilų energijos lygį, išvengti svorio augimo ir nuovargio.
Pernašos sistema
Vienas iš būdų, kaip užtikrinti geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą, – efektyvaus pasisavinimo technologija (EPT). Ši technologija leidžia vitaminus, mineralus ar augalinius ekstraktus įdėti į mikrokapsules, kurios užtikrina iki kelių kartų didesnį jų pasisavinimą.
Mikrokapsulės privalumai:
- Apsauga nuo skrandžio rūgščių. Apvalkalas saugo veikliąsias medžiagas, todėl jos nepažeistos pasiekia kraujotaką.
- Labai mažas dydis. Mikrokapsulės yra iki 100 kartų mažesnės už žmogaus ląstelę, todėl lengviau patenka į organizmą.
- Natūralus suderinamumas. Mikrokapsulės apvalkalas yra panašus į ląstelės sandarą, todėl organizmas jį „atpažįsta“ kaip maistinę medžiagą.
Priartėjusi prie ląstelės sienelės, mikrokapsulė lengvai į ją patenka ir iš karto atiduoda visą turinį. Tai padeda greičiau ir veiksmingiau papildyti organizmą reikalingomis medžiagomis. Tokiu būdu vitaminai, mineralai ar augaliniai ekstraktai gali prisidėti prie imuninės sistemos stiprinimo.