
Laktozės netoleravimas - aktuali problema kas trečiam lietuviui
Pienas ir jo produktai yra svarbi subalansuotos mitybos dalis, tačiau ne visi juos gali vartoti be padarinių. Kai kuriems žmonėms po pieno ar jo gaminių atsiranda virškinimo sutrikimų, kurie susiję su laktazės – fermento, skaidančio pieno cukrų (laktozę), trūkumo plonajame žarnyne. Ši būklė vadinama laktozės netoleravimu. Skaičiuojama, kad šis trūkumas būdingas maždaug trečdaliui Lietuvos gyventojų.
Laktozės netoleravimo simptomai
Laktozės netoleravimas paprastai pasireiškia praėjus 1–2 valandoms po pieno ar jo produktų vartojimo. Dažniausi simptomai:
- pilvo pūtimas;
- gurguliavimas pilve;
- viduriavimas;
- pilvo spazmai;
- pagausėjęs dujų išsiskyrimas;
- pykinimas.
Kokiuose produktuose laktozės yra daugiausia?
Simptomų intensyvumas priklauso nuo to, kiek laktazės fermento gamina plonoji žarna, ir nuo suvartoto laktozės kiekio. Todėl pravartu žinoti, kuriuose produktuose jos yra daugiausia.
Maisto produktai |
Laktozės kiekis (%) |
Kavos grietinėlė |
35-55 |
Kondensuotas pienas |
10-16 |
Natūralus pienas (karvės, ožkos) |
4-5 |
Grietinė |
4 |
Kefyras |
2-4 |
Jogurtas |
4 |
Varškės sūris |
1-3 |
Fermentiniai sūriai |
0,1-1 |
Sviestas |
0,5-1 |
Laktozės yra ir kituose gaminiuose, pagamintuose naudojant pieno produktus, pavyzdžiui, pyraguose ir kituose konditerijos gaminiuose.
Kas sukelia laktozės netoleravimą?
Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas (pasitaiko retai) arba įgytas (dažniausias). Pastarasis gali atsirasti po virškinamojo trakto infekcijų (pvz., rotaviruso), esant virškinimo ligoms, dėl nevisavertės mitybos, alkoholio vartojimo ar baltymų trūkumo. Laktazės aktyvumas taip pat mažėja vyresniame amžiuje
Ką daryti, jei netoleruojate laktozės?
Žmonėms, netoleruojantiems laktozės, rekomenduojama:
- riboti pieno produktų vartojimą arba paskirstyti juos į mažesnes porcijas;
- rinktis riebesnį pieną (jis geriau toleruojamas);
- prireikus vartoti specialius fermento laktazės papildus, bet tik pasitarus su gydytoju arba vaistininku.