preloader

Prašome palaukti

Mitai ir faktai apie lieknėjimą ir mitybą

Mitas: Dietos (japoniška, pietų paplūdimio, makrobiotinė, žalio maisto dieta, dieta pagal kraujo grupę, Holivudo dieta, kopūstų sriubos, greipfrutų dieta ir daug daug kitų) yra skirtingos sudėties, nuo to ir priklauso jų efektyvumas.

Faktas: Taip, šių dietų maistinė sudėtis skiriasi, tačiau svoris krenta ne dėl to. Visos dietos turi vienodų bruožų, kurie būtent ir padeda laikinai sumažinti svorį. Tai – raciono kalorijų apribojimas. Jeigu smarkiai ribojama kalorijų, nesvarbu ką valgai, svoris vistiek kris.

Bėda ta, kad dietų siūlomas racionas dažniausiai svetimas ir keistas, prie jo neįmanoma priprasti. Siūloma atsisakyti tam tikrų produktų, kurie turi labai vertingų maistinių medžiagų. Dieta nepadeda ugdyti teisingų valgymo įpročių, jeigu kas mano, kad padeda, tai tėra iliuzija. Po dietos svoris grįžta visada: kai kam po mėnesio, kai kam po metų.


Mitas: Daug baltymų ir mažai angliavandenių turinčios dietos yra geras būdas lieknėti.

Faktas: Laikantis tokios dietos, kalorijos gaunamos iš baltyminių produktų ( mėsos, kiaušinių, sūrio) ir tik nedidelė dalis iš angliavandenių (duonos, makaronų, bulvių, vaisių ir daržovių). Žmonėms greitai pabosta ši dieta ir jiems labai norisi draudžiamo ar ribojamo maisto. Be to minėta dieta stokoja svarbių organizmui maistinių medžiagų, kurių yra angliavandeniuose.
Dauguma tokių dietų leidžia vartoti riebius produktus, pavyzdžiui kiaulieną ar sūrį. Tokios dietos gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje ir padidina riziką susirgti širdies ligomis.
Daug baltymų ir mažai angliavandenių turinčios dietos gali padėti greitai numesti svorio. Tačiau svoris krenta ne dėl deginamų riebalų, bet dėl prarastų skysčių.
Tai nesveikas lieknėjimo būdas! Šis būdas apkrauna inkstus, organizmas netenka daug skysčių, skauda galvą , jaučiamas nuovargis, silpnumas. Ketoninių medžiagų pagausėjimas kraujyje (ketozė) gali sąlygoti šlapimo rūgšties koncentracijos padidėjimą, kas didina riziką susirgti podagra bei inkstų akmenlige. Ketozė gali būti labai pavojinga nėščioms moterims ir žmonėms sergantiems diabetu.

Tik laikydamiesi subalansuoto raciono, svorio atsikratysite nepakenkdami savo sveikatai.


Mitas: Vartoti pieno produktus nesveika ir jie tukina.

Faktas: Pieno produktuose yra daug naudingų maistingų medžiagų. Jose yra kalcio, reikalingo augančiam vaiko organizmui ir suaugusiųjų kaulams stiprinti. Pieno produktuose yra vitamino D, kuris padeda įsisavinti kalcį, ir baltymų stiprinančius raumenis bei padedančius organizmui tinkamai veikti.
Neriebūs pieno produktai taip pat turi vertingų organizmui maistinių medžiagų. Rinkitės neriebų pieną, sūrį, jogurtą, nekaloringus ledus.


Mitas: Badavimas padeda numesti svorio.

Faktas: Badavimas yra pats blogiausias būdas lieknėti. Organizmas negauna reikalingų maistinių medžiagų, netenka raumenų, prastėja imuninės sistemos veikla ir neišvengiamai, dažnai negrįžtamai atrofuojasi visi organai (širdies raumuo, smegenys, virškinimo organai ir kiti), trinka tų organų veikla. Tokie pakitimai vyksta ir labai nukusių žmonių organizme, nežiūrint to, kad riebalai dega. Kraujyje būna ketozė, taip organizmas iš paskutiniųjų gelbėjasi ir aprūpina smegenis maistu- ketonais, mat gliukozės katastrofiškai trūksta.
Tyrimai rodo, kad geriausias būdas lieknėti ir išlaikyti pasiektą rezultatą yra toks, kai per savaitę netenkama 1-1,5 kg, valgant vertingą, įvairų maistą ir daugiau sportuojant.


Mitas: Valgymas 1-2 kartus per dieną – geras būdas lieknėti.

Faktas: Kad būtumėte darbingi ir gerai jaustumėtės, kiekvieną dieną organizmui reikia tam tikro kiekio kalorijų. Jeigu praleisite pusryčius ar pietus, greičiausiai per vakarienę valgysite daugiau ir taip atstatysite nesuvartotas kalorijas. Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie nevalgo pusryčių sveria daugiau nei tie, kurie ryte sočiai pavalgo.
Sveikesnis būdas lieknėti yra reguliariai maitintis visą dieną, valgant kuo įvairesį, bet nekaloringą maistą.


Mitas: Tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui greipfrutai, kopūstų sriuba degina kalorijas ir taip galima sulieknėti.

Faktas: Nėra tokių maisto produktų, kurie degintų riebalus. Kai kurie maisto produktai, turintys kofeino, gali trumpam pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą, tačiau jie tiesiogiai nepadeda numesti svorio. Geriausias būdas atsikratyti nereikalingų kilogramų, apriboti gaunamų kalorijų kiekį ir daugiau sportuoti.


Mitas: Žoliniai svorio metimo preparatai yra nekenksmingi sveikatai ir efektyvūs

Faktas: Moksliškai nėra patvirtintas žolinių svorio metimo preparatų saugumas ir efektyvumas.
Kai kurie žoliniai svorio metimo preparatai yra nesaugūs ir gali pakenkti žmogaus sveikatai. Prieš vartodami žolinius svorio metimo preparatus, pirmiausia pasitarkite su gydytoju.


Mitas: Riešutai tukina ir jų reikėtų atsisakyti, jei norite numesti svorio.

Faktas: Nors riešutai kaloringi, daugumoje jų nėra sočiųjų riebalų rūgščių. Sotieji riebalai yra tokie riebalai, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje ir didina riziką susirgti širdies ligomis.
Riešutai yra geras baltymų ir skaidulų šaltinis, ir neturi cholesterolio. Nedideliais kiekiais, riešutai gali būti vertinga lieknėjimo programos dalis.


Mitas: Raudonos mėsos valgymas kenkia jūsų sveikatai ir apsunkina svorio metimą.

Faktas: Raudonoje mėsoje, vištienoje ir žuvyje yra sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio. Tačiau mėsoje yra ir naudingų organizmui medžiagų, pavyzdžiui baltymų, geležies ir cinko. 
Saikingas liesos mėsos valgymas gali būti vertinga lieknėjimo programos dalis. Rinkitės neriebius mėsos gabaliukus, arba prieš ruošiant nupjaukite matomus riebalus.


Mitas: Produktai, kuriuose yra krakmolo, tukina ir norint numesti svorio reikėtų jų atsisakyti.

Faktas: Bulvėse, ryžiuose, duonoje, pupelėse ir kai kuriose kitose daržovėse yra daug krakmolo. Tačiau krakmolas yra svarbus energijos šaltinis.
Produktai, kuriuose yra daug krakmolo nebūtinai yra kaloringi. Priklauso nuo kiekio ir paruošimo. Valgant gausiai ar su riebiais padažais, kalorijų kiekis žymiai išauga. Valgydami tokius produktus, venkite riebių padažų ir rinkitės tuos, kuriuose yra daug skaidulų, pavyzdžiui grūdus, pupeles ar žirnius.


Mitas: Norėdami numesti svorio, atsisakykite greito maisto.

Faktas: Greitmaistyje dažniausiai daug riebalų, ypač trans riebalų, didinančių širdies ligų riziką. Tačiau svorį galima numesti ir retkarčiais protingai valgant greito maisto produktus. Rinkitės salotas ir maistą keptą ant grotelių. Riebius padažus ir pagardus, pavyzdžiui majonezą, salotų užpilus vartokite tik nedideliais kiekiais. Neretai namuose ruoštas kotletas yra dar riebesnis už greitmaisčio restoranuose parduodamus sumuštinius.

Jeigu labai mėgstate, retkarčiais galima pasimėgauti keptomis bulvytėmis ir šokoladu – tačiau valgykite tik nedideliais kiekiais.


Mitas: Žuvyje nėra riebalų ir cholesterolio.

Faktas: Nors žuvyje yra šiek tiek riebalų ir cholesterolio, tačiau daugumoje jų sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio kiekis yra mažesnis nei jautienoje, kiaulienoje ar vištienoje. Žuvis yra vertingas baltymų šaltinis. Riebesnėse žuvų rūšyse (lašiša, sardinės, silkė, ančiuviai) yra daug omega-3 riebalų rūgšties.


Mitas: Neriebūs ar mažai riebalų turintys produktai yra nekaloringi.

Faktas: Tiesa, jog riebaluose yra kelis kartus daugiau kalorijų nei baltymuose ir angliavandeniuose. Be to, riebaluose esančias kalorijas organizmas linkęs ne deginti, bet atidėti atsargai. Todėl siekiant sulieknėti pirmiausia sąlyga – atsisakyti riebaus maisto.

Tačiau prisimintina ir tai, jog kiti produktai, turintys mažai ar visai neturintys riebalų, vis vien gali būti labai kaloringi. Dažnai tokiuose produktuose yra daug cukraus, miltų ar krakmolo.


Mitas: Tapus vegetaru, jūs tikrai suliesėsite ir tapsite sveikesni.

Faktas: Vegetariškos dietos gali būti sveikos, kadangi jose mažiau sočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio ir daugiau skaidulų. Pasirinkus tokią dietą, galima numesti svorio, bet tik tuo atveju, jeigu tinkamai subalansuojamas racionas. Jeigu vegetarai gausiai vartoja cukarus ir kitų rafinuotų angliavandenių, svorio jie tikrai nenumeta. Vegetarai, lygiai taip pat kaip ir ne vegetarai, rizikuoja pasirinkti netinkamus maisto produktus, kuriuose nėra vertingų organizmui maisto medžiagų. Saldumynus, bandeles ir kitus kaloringus vegetariškus produktus reikėtų valgyti saikingai. Atsisakius mėsos organizmas negauna labai svarbių amino rūgščių, geležies, įvairių tik mėsoje esančių vitaminų. Tad vegetarai turėtų labai atidžiai parinkti maistą, kad jis būtų visavertis, ypač tai svarbu vaikams.

Gydytoja dietologė
Daiva Pipiraitė