Kavos vartojimas gali apsaugoti nuo ligų

Kavos vartojimas gali apsaugoti nuo ligų

Kas yra kava? Kompleksas įvairių cheminių medžiagų: angliavandenių, riebalų, amino rūgščių, vitaminų, mineralų, alkaloidų ir fenolo junginių.


Biologiškai aktyvūs junginiai kavoje

Chlorogeninė rūgštis

Kava – turtingiausias chlorogeninės rūgšties šaltinis, kuri pasižymi antioksidacinėmis savybėmis mėgintuvėlyje. 200 ml kavos puodelis turi 70-350 mg chlorogeninės rūgšties.

Kofeinas

Svarbiausias kofeino poveikis centrinei nervų sistemai, veikia stimuliuojančiai. Greitai pasisavinamas skrandyje ir plonoje žarnoje. Standartinis puodelis kavos turi 100 mg kofeino.(72-130 mg). Espresso kavoje -58-76 mg kofeino. JAV kava yra silpnesnė.

Diterpenai

Kafestolis ir kaveolis – didina cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) koncentraciją kraujyje. Šias medžiagas pašalina popieriniai filtrai.  Skandinaviška virta kava, turkiška kava, prancūziška (cafetiere, French press) turi šių cholesterolį didinančių medžiagų santykinai daug  - 6-12 mg puodelyje. Tuo tarpu filtruota kava ir tirpi kava turi mažai 0 ,2-0,6 mg/puodelyje.


Ligų prevencija

Pasirodo, kavos vartojimas gali apsaugoti nuo ligų, tai intensyviai tyrinėjama.

2 tipo cukrinis diabetas

Sisteminė studijų apžvalga, 193000 vyrų ir moterų: daroma išvada, kad 2 tipo cukrinio diabeto rizika yra 35 proc. mažesnė tiems, kurie vartoja 6 puodelius kavos ir 28 proc. mažesnė tiems, kurie vartoja 4-6 puodelius kavos per dieną, negu tiems, kurie vartoja tik 2 puodelius. Mechanizmas yra neaiškus, nes kofeinas kaip cheminė medžiaga, veikia atvirkščiai – mažina gliukozės toleranciją ir jautrumą insulinui. Studijų rezultatai labai įdomūs, tačiau rekomenduoti kavą apsisaugojimui nuo diabeto dar anksti.

Parkisono liga

47000 vyrų studijos duomenys: tie, kurie vartoja nors vieną puodelį kavos per dieną, turi 40 proc. mažesnę riziką per 10 metų susirgti Parkinsono liga, negu tie, kurie negeria. Tačiau moterims toks ryšys nerastas. 238000 moterų studija nustatė, kad mažesnis sergamumas Parkinsono liga toms, kurios vartoja kavą, bet postmenopauzėje niekada nevartojo estrogenų.

Storosios žarnos vėžys

Kelių studijų rezultatai: vartojant 4 ar daugiau puodelius kavos yra 24 proc. mažesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu negu nevartojant.

Kepenų cirozė

8 metų trukmės 120000 vyrų ir moterų studija: 1 puodelis kavos 22 procentais sumažina mirties nuo alkoholinės kepenų cirozės riziką.


Kavos saugumas

Išeminė širdies liga

10 studijų apibendrinimas: nėra ryšio tarp išeminės širdies ligos ir kavos vartojimo. Išskyrus norvegų studiją – nefiltruota kava didina riziką.

Hipertenzija

Kofeino vartojimas didina kraujospūdį, tai yra žinoma. Nustatyta, kad vartojant 5 puodelius kavos per dieną, AKS (kraujospūdis) vidutiniškai padidėja: sistolinis 2,4, diastolinis 1,2 mm Hg. Atrodo nedaug, tačiau nustatyta, kad sistolinio kraujospūdžio sumažinimas 2 mm Hg, 10 proc. sumažina mirtingumą nuo insulto ir 7 proc. išeminės širdies ligos.

MTL (blogasis) cholesterolis

Nefiltruotos kavos naudojimas didina serumo bendrą cholesterolį ir MTL priklausomai nuo dozės. Filtruotos kavos naudojimas labai mažai įtakoja. Cholesterolį didina kafestolis ir kaveolis, kurie pašalinami popierinių filtrų pagalba.

Homocisteinas

Homocisteino koncentracijos kraujo plazmoje padidėjimas siejamas su didesne rizika kardiovaskulinėms ligoms – išeminei širdies ligai, insultui, periferinių kraujagyslių ligoms. Vartojant 4 puodelius kavos per dieną patvirtinamas homocisteiną didinantis kavos efektas. 200 mikrogramų folio rūgšties vartojimas apsaugo nuo homocisteino padidėjimo, kurį sukelia 2-3 puodeliai kavos.

Nepageidaujamas kavos poveikis

Širdies ritmo padidėjimas, nemiga, galvos skausmas, nervingumas, rankų tremoras, pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, diurezės padidėjimas. Nutraukus vartoti pasireiškia galvos skausmu, nuovargiu, dirglumu, todėl rekomenduojama nutraukinėti palaipsniui.

Kavos ir vaistų vartojimas

Vaistai, kurie mažina kofeino pašalinimą iš organizmo ir taip didina kofeino sukeltą efektą: cimetidinas, disulfiramas, estrogenai, flukonazolis, mexiletinas, chinolonai, terbinafinas.

Fenitoinas ir cigarečių rūkymas didina kofeino metabolizmą kepenyse, todėl jo poveikis mažėja.

Kofeinas slopina vaistų metabolizmą kepenyse: antipsichotinių, klozapino, didina klozapino konc. serume ir didina riziką toksiškumui.

Mažina acetaminofeno pašalinimą ir stiprina aspirino veikimą, todėl gaminami kompleksiniai vaistai.

Sąveika su maisto medžiagomis

Kalcis ir osteoporozė

Išgėrus vieną puodelį kavos – kalcio netenkama 4-6 mg. Dauguma studijų nerado ryšio tarp kavos naudojimo ir kaulų tankio. Tirtas ryšys tarp rizikos šlaunikaulio lūžiui ir kavos naudojimo. Tik viena studija Norvegijoje nustatė, kad vartojant mažiausiai 9 puodelius kavos padidėja rizika šlaunikaulio lūžiui. Tačiau JAV studijose rastas ryšys. Framingamo studija – vartojant 2 puodelius kavos padidina riziką šlaunikaulio lūžiui per sekančius 12 metų 69 procentais. Kita studija, kuri tyrė slaugytojas nustatė, kad 4 puodelių kavos vartojimas padidina riziką lužiams 3 kartus per sekančius 6 metus. Moterims virš 65 metų vartojant 190 mg kofeino – 20 proc. didesnė lūžių rizika.

Rekomendacija – užtikrinti pakankamą kalcio ir vit. D suvartojimą, ir riboti kavos iki 3 puodelių per dieną – tai padės sumažinti riziką osteoporozei ir lūžiams.

Geležis

Kavos polifenoliai gali sujungti nehemo geležį ir sumažinti pasisavinimą. 150-250 ml kavos gėrimas sumažina geležies pasisavinimą 24-73 proc. Todėl kartu vartoti kavą ir geležį nereiktų.

Gydytoja dietologė
Daiva Pipiraite