- Valgykite saikingai 6 kartus per dieną.
- Per parą patartina išgerti 2 litrus skysčių.
- Pirmojoje nėštumo pusėje galite valgyti viską, antrojoje pusėje maisto kaloringumas turi siekti 2500 kcal per parą.
- Prisilaikykite baltymų, riebalų ir angliavandenių, vitaminų ir mikroelementų rekomenduojamų normų.
- Venkite saldumynų, aštrių, riebių padažų, keptos riebios mėsos.
- Stenkitės valgyti maltos mėsos ar žuvies troškinius.
- Nepiktnaudžiaukite kava. Geriau gerkite pienu balintą kavą.
- Venkite gėrimų, kurių skonis pagerintas įvairiais saldikliais, geriau vartokite pačios pasigamintas sultis, netonizuojančią arbatą.
- Alkoholio vartojimas ar rūkymas visiškai nesuderinamas su nėštumu.
- Gimdyvė, galinti valgyti tarp sąrėmių, turi vartoti angliavandenių turtingą, tyrės konsistencijos maistą – vaisius, vaisių sultis, sultinį.
- Po gimdymo pirmasis valgymas – skystas maistas.
- Žindyvė turi gauti per parą apie 2700 kcal, valgyti 6 kartus per dieną saikingai, pieno ji turi gerti tris kartus per dieną, suvartoti 2–3 litrus skysčių, valgyti šviežių vaisių ir daržovių, rupios duonos, rinktis ekologiškus maisto produktus.
- Nėštumo ir žindymo laikotarpiais nepatartina nuolat papildomai gerti vitaminus. Juos vartoti reikia su pertraukomis ir tik gydytojui rekomendavus.
Prisiminkite, kad nėštumas – normalus fiziologinis moters gyvenimo tarpsnis. Negalima valgyti už du, t. y. dvigubai padidinti paros maisto davinį. Svarbu sveikai maitintis, nes visas maistines medžiagas vaisius gauna per motinos kraują. Nėščioji turi valgyti mišrų maistą iš visų maisto grupių, papildydama jį reikiamu geležies, folio rūgšties, kalcio, jodo, cinko kiekiu.
Būtina žinoti, kad susirgusi nėščioji ir žindyvė neturi gydytis pati, nes ne visi vaistai jai tinka.