Kas yra folio rūgštis ir kodėl ji svarbi?
Folio rūgštis yra vandenyje tirpus vitaminas, kuris atlieka itin svarbų vaidmenį žmogaus organizme. Ji atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese, padeda formuotis naujoms ląstelėms bei audiniams, todėl yra reikalinga augimo ar vystymosi laikotarpiu (nėštumo metu, vaikystėje ir paauglystėje). Pagrindinė folio rūgšties nauda – padeda palaikyti normalią kraujodarą.
Be to, šis vitaminas palaiko nervų sistemos veiklą, dalyvauja aminorūgščių apykaitoje ir padeda palaikyti normalią imuninės sistemos funkciją. Kadangi organizmas folio rūgšties nekaupia, ją būtina nuolat gauti su maistu arba papildais.
Folio rūgšties svarba nėštumo metu
Folio rūgštis nėščiosioms yra vienas svarbiausių vitaminų, nes padeda palaikyti motinos audinių augimą nėštumo metu.
Maisto papildai nėščiosioms ir maitinančioms turėtų būti vartojami dar prieš pastojant, nes folio rūgštis planuojant nėštumą gali padėti pasiruošti organizmą vaisiaus užsimezgimui ir vystymuisi. Be to, taip pat galima užtikrinti, kad svarbiausiu momentu moters kūnas jau turės pakankamai šio elemento.
Kam dar naudinga folio rūgštis?
Folio rūgštis ne tik naudinga nėštumo laikotarpiu, bet ir svarbi kiekvienam žmogui. Vitaminas B9 prisideda prie normalios kraujodaros, padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir gali padėti mažinti nuovargio bei streso simptomus. Dėl šių savybių folio rūgštis dažnai rekomenduojama žmonėms, jaučiantiems energijos trūkumą ar susilpnėjusį atsparumą ligoms.
Be to, folio rūgštis vyrams taip pat yra naudinga, nes padeda palaikyti normalią kraujotaką, dalyvauja ląstelių dalijimosi procesuose ir gali prisidėti prie bendros fizinės bei psichologinės savijautos gerinimo. Reguliarus šio vitamino vartojimas padeda palaikyti energiją, stiprina imunitetą ir skatina organizmo atsistatymą po įtemptų dienų ar fizinio krūvio.
Kaip atpažinti folio rūgšties trūkumą?
Folio rūgšties trūkumas gali paveikti tiek fizinę, tiek emocinę savijautą. Kadangi vitaminas B9 svarbus kraujodarai, energijos apykaitai ir nervų sistemos veiklai, jo stoka pasireiškia gana aiškiais požymiais, tokiais kaip:
- nuolatinis nuovargis ir silpnumas;
- blyški oda, dusulys;
- dirglumas, prasta nuotaika ar koncentracijos stoka;
- galvos svaigimas ar skausmas;
- lūpų kampučių įtrūkimai ar liežuvio uždegimas;
- susilpnėjęs imunitetas.
Pastebėjus šiuos simptomus, verta pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti kraujo tyrimus, kurie padės tiksliai nustatyti, nes šie simptomai gali rodyti folio rūgšties trūkumą organizme.
Folio rūgšties šaltiniai maiste
Natūrali folio rūgštis yra daugelyje augalinės kilmės produktų, pavyzdžiui:
● tamsiai žalialapėse daržovėse (špinatai, šparagai, brokoliai, briuselio ir lapiniai kopūstai, avokadai, porai);
● ankštinėse daržovėse (pupelės, žirniai, lęšiai, avinžirniai), riešutuose ir citrusiniuose vaisiuose (apelsinai);
● viso grūdo produktuose (duona, makaronai);
● gyvulinės kilmės produktuose (kepenys, inkstai, kiaušiniai, jūros gėrybės).
Vien iš maisto ne visada pavyksta gauti reikiamo folio rūgšties kiekio, ypač nėščiosioms ar didesnį fizinį krūvį patiriantiems žmonėms. Tokiais atvejais praverčia folio rūgšties tabletės ar pastilės, kurios padeda palaikyti optimalų šio elemento lygį organizme.
Jeigu nežinote, kokia folio rūgštis geriausia, rinkdamiesi atsižvelkite į jos formą, nes nuo to priklauso jos pasisavinimas. Geriau įsisavinama yra aktyvioji forma, pavyzdžiui, „Ecosh“ bioaktyvi folio rūgštis (foliatas). Ši forma greičiau veikia organizme, todėl rekomenduojama tiems, kurie nori užtikrinti efektyvų vitamino pasisavinimą ir palaikyti normalią medžiagų apykaitą.
Kaip vartoti folio rūgštį?
Folio rūgšties vartojimas paprastas, tačiau svarbu laikytis rekomenduojamų normų. Suaugusiesiems įprastai rekomenduojama suvartoti apie 200–400 mikrogramų (µg) folio rūgšties per dieną, o moterims, planuojančioms nėštumą ar nėštumo metu, – iki 400–800 µg kasdien. Norma gali skirtis, priklausomai nuo individualių poreikių, todėl prieš pradedant vartoti, verta pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
Folio rūgštį galima vartoti tiek su maistu, tiek atskirai, nes šis elementas gerai pasisavinamas abiem atvejais. Vis dėlto, jei vartojate kitus papildus, rekomenduojama folio rūgštį gerti ryte arba dienos metu, užgeriant stikline vandens. Folio rūgšties nerekomenduojama gerti vakare, nes ji dalyvauja energijos gamyboje.
DUK
Ar folio rūgštį reikia vartoti tik nėštumo metu?
Ne, folio rūgštį rekomenduojama vartoti dar prieš planuojant šeimos pagausėjimą. Nors nėštumo metu folio rūgšties poreikis padidėja, ji naudinga ir vyrams, ypač jei mityba nėra subalansuota ar jaučiamas nuovargis bei energijos trūkumas.
Kiek laiko galima vartoti folio rūgštį?
Folio rūgštį galima vartoti ilgą laiką, ypač jei yra padidėjęs jos poreikis ar nepakankamas kiekis maiste. Daugeliu atvejų šis vitaminas vartojamas kasdien kelis mėnesius ar net nuolat, nes organizmas jo nekaupia. Svarbu laikytis rekomenduojamos dozės ir, jei folio rūgštis vartojama ilgesnį laiką ar kartu su kitais papildais, pasitarti su gydytoju ar vaistininku dėl tinkamiausio vartojimo.
Ar galima vartoti kartu su multivitaminais?
Taip, folio rūgštį galima vartoti kartu su multivitaminais. Kadangi daugelyje kompleksinių vitaminų ji jau yra įtraukta tinkamomis dozėmis, svarbu patikrinti multivitaminų sudėtį. Taip užtikrinsite optimalų vitaminų balansą organizme.
Ar folio rūgštis gali turėti šalutinį poveikį?
Šalutinis poveikis pasitaiko retai ir dažniausiai būna susijęs su per didelėmis dozėmis, vartojamomis ilgesnį laiką. Tokiais atvejais gali pasireikšti lengvas virškinimo diskomfortas ar pykinimas. Laikantis rekomenduojamų normų, folio rūgštis yra saugus ir naudingas vitaminas, padedantis palaikyti gerą savijautą bei organizmo funkcijas.
Kuo skiriasi folio rūgštis ir folatas?
Folio rūgštis ir folatas dažnai painiojami, tačiau tai nėra visiškai tas pats. Folatas – tai natūrali vitamino B9 forma, randama maiste, o folio rūgštis – sintetinė, stabilioji šio vitamino forma, naudojama maisto papilduose. Abu variantai suteikia tą pačią naudą, tačiau foliato aktyvioji forma dažnai geriau pasisavinama, nes organizmas gali ją iš karto panaudoti ląstelių veiklai, DNR sintezei ir kraujo gamybai.