Gyvybės
mikroelementai nėščiajai – geležis, folio rūgštis ir vitaminas B12
Dažna nėščioji išgirsta
apie mažą hemoglobino kiekį kraujyje. Taip atsitinka, kai kraujyje stipriai
sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių – eritrocitų, kurių sudėtinė dalis yra
baltymas hemoglobinas, aprūpinantis organizmą deguonimi. Tuomet deguonies
pritrūksta ir besivystančiam būsimam vaikeliui – vaisių gali ištikti hipoksija
(deguonies badas), kuri gali sukelti persileidimo pavojų, kraujavimą gimdymo
metu ir po jo, vaikas gali gimti mažesnio svorio ir lėčiau vystytis.
Hemoglobino
nėščiajai pritrūksta greičiau
Nėštumo metu hemoglobino
kiekis gali sumažėti gana greitai, ypač antrojoje nėštumo pusėje, nes
nėščiosios organizme padaugėja kraujo, kuriuo aprūpinama vis sparčiau auganti
gimda, o skystosios kraujo dalies, vadinamos kraujo plazma, padaugėja labiau
negu raudonųjų kraujo kūnelių – eritrocitų. Kraujas tarsi praskiedžiamas, todėl
sumažėja hemoglobino koncentracija.
Hemoglobino norma yra
120–150 g/l, tačiau dėl nedidelio jo sumažėjimo nėščiajai jaudintis nereikia.
Netekus daug hemoglobino,
susergama anemija (mažakraujyste), kuri pavojinga ir įsčiose augančio vaikelio
sveikatai. Hemoglobino gamybai organizme reikia daug medžiagų, ypač svarbios
yra geležis, vitaminas B9 (folio rūgštis) ir vitaminas B12.
Geležies
nėštumo metu reikia dvigubai daugiau
Geležis – būtina
raudonųjų kraujo kūnelių eritrocitų susidarymui, taigi ir hemoglobinui. Šis
mineralas svarbus būsimo vaikelio smegenų vystymuisi, ypač pirmąjį nėštumo
trimestrą, kuomet vaisius dar neturi skydliaukės, – geležies reikia skydliaukės
hormonų gamybai. Trūkstant šio mikroelemento ir mažėjant eritrocitų skaičiui,
nėščioji gali susirgti geležies stokos anemija, dėl kurios placenta bus
prasčiau aprūpinama deguonimi ir jo neužteks vaisiui.
Geležies poreikis
laukiantis vaikelio išauga dvigubai, jos reikia vaiko vystymuisi ir augimui.
Organizmas turi savybę kaupti šio mikroelemento kiekį: nepanaudotas iš karto
atidedamas „atsargoms“.
Geležies nėštumo metu
daugiau negu įprastai reikia ir dėl spartesnės medžiagų apykaitos, taip pat
placentai formuotis. Apie 200 mg šio mikroelemento moteris netenka gimdydama.
Nėščiajai per parą rekomenduojama suvartoti 25 mg geležies, o trečiąjį nėštumo
trimestrą – 30 mg. Gauti tiek geležies iš maisto praktiškai neįmanoma, todėl
nėščiosioms, nevartojančioms šio mikroelemento papildomai, dažnai nustatoma jo
stoka.
Ypač geležies pritrūksta
antrąjį ir trečiąjį trimestrą, kai jos reikia daugiau ir augančiam vaisiui, ir
placentai. Geležies stokos rizika nėštumo metu didesnė, jeigu jos trūko dar iki
šio periodo, taip pat laukiantis kelių vaikelių, jeigu nėštumo pradžioje
vargina dažnas vėmimas. Dar vienas rizikos faktorius – gausios mėnesinės iki
nėštumo.
Geležies trūkumo
požymiai: greitas nuovargis, silpnumas, dirglumas, gali traukti nevalgomi
dalykai. Esant dideliam geležies trūkumui, kamuoja galvos skausmai, dusulys,
padažnėja širdies plakimas, išblykšta oda, sumažėja atsparumas infekcijoms.
Geležies organizmas
negamina, todėl jos gauname iš maisto produktų ir maisto papildų. Šio mikroelemento
gausu raudonoje mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, žuvyje. Daug jo yra ir
galvijų kepenyse, bet jose kaupiasi sunkieji metalai, todėl nėščiosioms
patariama atsisakyti šio produkto. Ankštinės daržovės, špinatai, brokoliai,
riešutai ir visagrūdžiai produktai yra turtingi ne tik geležies, bet ir
maistinių skaidulų. Tačiau geležis iš jų pasisavinama prastai, skirtingai nei
iš mėsos, ir tai priklauso nuo kartu valgomo kito maisto.
Folio
rūgštis – vaiko smegenims ir sveikiems nervams
Geležies pasisavinimą
organizme gerina folio rūgštis (vitaminas B9), kuri taip pat dalyvauja
kraujodaros procesuose. Folio rūgštis stiprina geležies veiksmingumą, skatina
eritrocitų susidarymą. Šis vitaminas reguliuoja ląstelių dalijimosi procesus,
jo reikia ir paveldimumo informaciją saugančių nukleino rūgščių sintezei, todėl
folio rūgštis labai svarbi augimui, vystymuisi ir ląstelių kaitai.
Vaisiaus smegenys pradeda
formuotis jau antrąją nėštumo savaitę. Net ir trumpalaikis folio rūgšties
trūkumas šiuo periodu gali turėti skaudžių pasekmių. Neišnešiotas naujagimis,
apsigimimai, fizinės ir psichinės raidos
sutrikimai – tai kaina už nepakankamą dėmesį būtinoms maistinėms medžiagoms
nėštumo metu.
Folio rūgštis taip pat
svarbi baltymų apykaitai, kai kurių aminorūgščių susidarymui, ji stiprina
imuninę sistemą. Šis mikroelementas reguliuoja riebalų apykaitą kepenyse bei
kai kurių vitaminų pasisavinimą.
Vitaminas B9 būtinas
nervų sistemai, teigiamoms emocijoms, yra reikalingas laimės hormonų serotonino
ir noradrenalino gamybai. Šie hormonai suteikia optimizmo, džiaugsmo, geros
nuotaikos, pasitikėjimo savimi. Taigi svarbiausios folio rūgšties veiklos
sritys – smegenys ir nervų sistema.
Daugiausia folio rūgšties
yra tamsiai žalios spalvos daržovėse, kepenyse, jautienoje, ėrienoje,
kiaulienoje, vištienoje, kiaušinio trynyje, piene, sūryje, lašišoje, tune.
Vienas iš geriausių folio rūgšties šaltinių yra mielės, tačiau jos – itin
nepatvarus mikroelementas, kuris greitai suyra termiškai apdorojant maistą,
ilgai neišsilaiko kambario temperatūroje, šviesoje.
Vitaminas
B12 – būtinas folio rūgščiai ir geležiai
Vitaminas B12 dalyvauja
folio rūgšties apykaitoje, nuo jo priklauso pastarosios veiksmingumas.
Pritrūkus šio vitamino, eritrocitai tampa labai dideli, greitai suyra, todėl
negali atlikti deguonies pernešimo funkcijos. Vitaminas B12 padeda pasisavinti
geležį, o jo stokojant, organizme sumažėja ir geležies.
Vitaminas B12 kartu su
folio rūgštimi dalyvauja aminorūgšties metionino, veikiančio augimą ir
vystymąsi, sintezėje. Vitamino B12 trūkumas ne tik sutrikdo aminorūgščių,
baltymų ir lipidų apykaitą, dėl jo trūkumo folio rūgštis negali atlikti
svarbiausių savo funkcijų – dezoksiribonukleino (DNR) ir ribonukleino (RNR)
rūgščių sintezės. DNR ir RNR yra sudėtingos struktūros medžiagos, iš kurių
sudaryti visų kūno ląstelių branduoliai, turintys genetinę informaciją.
Dėl vitamino B12 ir folio
rūgšties stokos sutrinka normalus ląstelių dalijimasis, audinių ir organų
augimas bei vystymasis. Pirmiausia tai paveikia greitai atsinaujinančius raudonuosius
kraujo kūnelius (eritrocitus) ir žarnyno gleivinių ląsteles, o nėštumo metu –
embriono ir vaisiaus vystymąsi. Nėštumo metu ne tik atsinaujina moters
ląstelės, bet ir atsiranda daug naujų – besiformuojančio organizmo ląstelių,
todėl vitamino B12, kaip ir folio rūgšties, poreikis labai padidėja.
B12 lemia nervų sistemos
ir virškinamojo trakto būklę, kuri labai svarbi nėščiai moteriai. Šio vitamino
stoka gali sukelti psichinius sutrikimus, pažeisti daugelį organų. Vitamino B12
trūkumas nėštumo metu susijęs su mažesniu naujagimių svoriu bei didesne
cholesterolio koncentracija jo kraujyje, vėliau šiems naujagimiams padidėja 2
tipo cukrinio diabeto rizika.
Vitaminas B12 randamas
tik gyvūninės kilmės maisto produktuose, daugiausia jo yra galvijų kepenyse ir
inkstuose. Dėl jo stokos sukeltos anemijos pasekmių ypač nukenčia vegetarės ir
veganės, atsisakančios mėsos, kiaušinių, pieno produktų, jūros gėrybių, jeigu
jos papildomai nevartoja šio vitamino. Greičiausiai šio mikroelemento trūkumas
atsiranda nėštumo metu, kai jo reikia papildomai būsimam kūdikiui.
DIFOLIN linijos maisto
papildai sukurti specialiai planuojančioms pastoti, besilaukiančioms,
žindančioms
Bendradarbiaujant su
ginekologais ir kitų sričių gydytojais, specialistais, įsiklausant į jų
išsakomas problemas, poreikius, rekomendacijas, buvo sukurti „Difolin“ linijos
maisto papildai.
„Difolin+“
(NAUJIENA)
„Difolin+“ skirtas
moterims, kurioms labai svarbus tinkamas geležies įsisavinimas; kurioms yra
nustatyta geležies, folio rūgšties, vitamino B12 stoka; kurioms yra padidėjusi
rizika bet kurios rūšies (geležies, folio rūgšties ar vitamino B12) anemijos
(mažakraujystės) atsiradimui.
Šių straipsnyje nurodytų
besilaukiančioms mikroelementų – geležies, folio rūgšties, vitamino B12, kurie
taip pat labai svarbūs ir žindančioms, planuojančioms pastoti moterims, yra
maisto papilde „Difolin+“.
„Difolin+“ sudėtyje yra
mikrokapsuliuota liposominės formos geležis, užtikrinanti tris kartus geresnį
geležies įsisavinimą lyginant su kitomis geležies formomis. „Difolin+“
liposominės formos geležis nedirgina skrandžio, nesukelia pykinimo ar kitų
nemalonių virškinamojo trakto sutrikimų, nejaučiamas nemalonus geležies poskonis
burnoje.
Folio rūgšties, vitamino
B12 pakankamas kiekis organizme leidžia išvengti mažakraujystės atsiradimo.
Taip pat gali padėti palaikyti normalią kraujodarą, energijos apykaitą, nervų
sistemos, imuninės sistemos veiklą, mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Siekiant garantuoti
geresnį geležies įsisavinimą iš maisto, „Difolin+“ sudėtyje yra vario ir
vitamino C, kurie pagerina geležies absorbciją bei pernešimą organizme.
Atsižvelgiant į tai, kad
4 iš 5 moterų nustatoma vitamino D3 stoka, „Difolin+“ sudėtis papildyta
vitaminu D3, kuris padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, normalią
kaulų būklę bei raumenų funkciją, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių
dalijimosi procese.
„Difolin“ – išskirtinis maisto papildas
Lietuvos rinkoje, kurio sudėtyje yra folio rūgštis ir taip reikalingas
vitaminas D3. Difolin sukurtas moterims, kurios planuoja nėštumą, laukiasi ar
žindo, nes jo sudėtyje yra folio rūgštis, kurią specialistai rekomenduoja
vartoti mažiausiai tris mėnesius iki pastojimo ir viso nėštumo bei žindymo
metu; ir vitaminas D3, kurio trūkumas nustatomas 4 iš 5 moterų. Tai – du
būtiniausi vitaminai nėštumo ir žindymo laikotarpiu, kuriuos rekomenduoja
Pasaulio sveikatos organizacija bei Karališkoji akušerių ir ginekologų
kolegija.
„Difolin“ sudėtyje
esanti folio rūgštis ir vitaminas D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos
veiklą, dalyvauja ląstelių dalijimosi procese. Folio rūgštis padeda palaikyti
motinos audinių augimą nėštumo metu, normalią kraujodarą, padeda mažinti
pavargimo jausmą ir nuovargį. Vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų
būklę, normalią raumenų funkciją.