Ką verta žinoti apie žuvų taukus ir omega-3?

Ką verta žinoti apie žuvų taukus ir omega-3?
ŽUVŲ TAUKAI

Žuvų taukai visada buvo vartotojų bei gamintojų dėmesio centre ir yra vienas gausiausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Šios omega-3 riebalų rūgštys, taip pat žinomos kaip polinesočiosios riebalų rūgštys, yra ilgos grandinės riebalų rūgštys, turinčios didelę naudą sveikatai.
Žuvų taukai yra išgaunami iš riebių žuvų, nes tai yra pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, ir perdirbami į formą, kurią galima vartoti tiesiogiai arba per įvairius maisto papildus. Tiesiogiai žuvų taukų galima gauti valgant žuvis.

OMEGA-3

Žmogaus kūnas negali sintetinti omega-3 riebalų rūgščių, tokių kaip eikozapentaeno rūgštis (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR), tačiau jos atlieka svarbų vaidmenį organizmo mitybos poreikiui patenkinti. Taigi šių riebalų rūgščių reikia gauti iš kitų šaltinių. Žuvų taukuose yra daug EPR ir DHR, todėl tai populiariausi omega-3 produktai.

DHR ir EPR*

Šios riebalų rūgštys ne veltui naudojamos sveikatai gerinti. Jos gali būti naudingos širdžiai, smegenų funkcijai, regėjimui, imuninei sistemai. Norint suprasti, kuris poveikis yra stipresnis, reikėtų atkreipti dėmesį į šių riebalų rūgščių santykį konkrečiame produkte.

KITOS NAUDINGOS MEDŽIAGOS

Dažnai žuvų taukuose būna vitamino E, kuris kartu atlieka ir konservanto vaidmenį. Be to, vitaminas E – puikus antioksidantas. Vitaminai A ir D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Dantims, kaulams į pagalbą ateina vitaminas D, o regėjimui dar papildomos jėgos suteikia vitaminas A.