Pataria, kaip teisingai vartoti ir derinti maisto papildus imunitetui

Pataria, kaip teisingai vartoti ir derinti maisto papildus imunitetui

Imuniteto stiprinimas – nuoseklus ir kompleksiškas procesas. Stiprinti imunitetą padeda subalansuota mityba, pakankamas fizinis aktyvumas, kokybiškas poilsis, gyvenimas be žalingų įpročių ir t.t. Norint išvengti ligų ir negalavimų, per dieną ypač svarbu gauti ir tam tikrą maisto medžiagų kiekį iš įvairių produktų grupių: grūdinių, daržovių ir kt. Pakankamą reikiamų elementų kiekį žmogus gauna vartodamas visavertį, sveiką maistą, tačiau šaltuoju sezonu, kai sunku rasti šviežių daržovių ar vaisių, dėl netinkamos mitybos ar kitų priežasčių, šių medžiagų organizmui gali trūkti. Tokiais atvejais gali prireikti organizmą papildyti imunitetą stiprinančiais vitaminais ir mineralais.

Eurovaistinė internete“ vaistininkės Greta ir Evelina, nemokamai konsultuojančios klientus internetu, atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie maisto papildus imunitetui ir kaip teisingai juos vartoti.

 

Kaip sužinoti, kad atėjo laikas stiprinti imunitetą?

Imunitetas gali nusilpti ne tik dėl nepakankamo maistinių medžiagų ir vitaminų kiekio mityboje, bet ir dėl netaisyklingų dietų, staigaus svorio netekimo, alkoholio vartojimo, rūkymo ar net oro užterštumo. Imunitetą silpnina ir stresas, per ilgai besitęsiantis fizinis ar protinis darbas, miego trūkumas.

Maisto papildus imunitetui svarbu vartoti atsižvelgiant į organizmo poreikius – jei nuolat jaučiate nuovargį, silpnumą, tapote jautresnis, pradėjo dažniau pulti infekcinės ligos – tai gali būti nusilpusio imuniteto požymiai. Tokiu atveju pirmiausia rekomenduojama atlikti kraujo tyrimus, kurie padės išsiaiškinti, kokių medžiagų organizmui trūksta ir su gydytoju pasitarti dėl tinkamų dozių. Galiausiai reikiamus maisto papildus padės išsirinkti vaistininkas ir pasiūlys geriausią iš tinkamų variantų, taip pat patars, kaip suderinti maisto produktų, papildų ir vaistų vartojimą ir t.t.
 

Kas padeda stiprinti imunitetą?

Imunitetą stiprina antioksidantai – vitaminai A, C, E. Taip pat selenas ir cinkas, vitaminas D, propolis, žuvų taukai, augaliniai ežiuolės ir erškėčio ekstraktai. Ko gero dažniausiai imunitetui stiprinti vartojami žuvų taukai, vitaminas D bei C.
 

Kokių formų maisto papildus imunitetui galima rinktis?

Maisto papildus galima rinktis įvairiausiomis formomis – kapsulėmis, tabletėmis, skystos formos, taip pat purškalus, guminukus, draže ar inhaliatorius.

Riebaluose tirpius vitaminus A, E, D rekomenduojama vartoti aliejinės formos (aliejinės kapsulės ir kt.). Siekiant užtikrinti efektyvų gerųjų medžiagų įsisavinimą venkite vitaminus vartoti nevalgius.
 

Kokiu paros metu vartoti ir kaip derinti maisto papildus tarpusavyje?

Siekiant, kad nusilpęs organizmas geriau įsisavintų vitaminus, svarbu atsižvelgti į tam tikras vartojimo ypatybės. Pavyzdžiui, vitaminas C gerina geležies preparatų įsisavinimą, todėl juos dažnai rekomenduoja vartoti kartu. Tačiau jei kartu su geležies preparatais yra vartojami kalcio ir magnio turintys maisto papildai, pastaruosius vartokite vakare, darydami bent poros valandų pertrauką, o geležį – ryte arba taip, kaip nurodė gydytojas.

Vandenyje tirpius vitaminus, tokius kaip vitaminas C, B grupės vitaminai, foliatai,  rekomenduojama vartoti rytais, užgeriant stikline vandens prieš valgį. Jei skrandis jautrus – gerti praėjus keletui valandų po valgio. Riebaluose tirpius vitaminus (pvz. vitaminą A, D, E, K) – gerti pietų arba vakarienės metu.

Magnio poveikį sustiprina B grupės vitaminai. Tačiau didelės vitamino C dozės mažina B12 įsisavinimą, todėl jų nerekomenduojama vartoti kartu.  

Rekomenduojama tarp bet kokių skirtingų preparatų vartojimo išlaikyti bent 15-30 minučių tarpą.
 

Į kokius kasdienius ar mitybos įpročius atsižvelgti vartojant maisto papildus?

Jokių maisto papildų nerekomenduojama vartoti su alkoholiu ar užsigerti kava – visa tai stabdo maisto papildų įsisavinimą. Visus medikamentus rekomenduojama užsigerti tik vandeniu.

Taip pat rekomenduojama turėti omenyje, kad didelis cukraus kiekis apsunkina vitamino C įsisavinimą. Tad vartojant šį vitaminą, reikėtų vengti saldumynų, daug cukraus ar gliukozės turinčio maisto produktų ir vaisių.

Apsunkinti vitaminų patekimą į organizmą gali ir stresas, žalingi įpročiai ar antibiotikų vartojimas.

 

Kaip patiems stiprinti imunitetą kasdien?

Svarbu nepamiršti stiprinti imunitetą ir patiems – kasdien bent 30-60 min. praleisti gryname ore, mankštintis, nuolat vėdinti patalpas. Taip pat miegoti bent 7-8 val. per parą, nepamiršti sveikos ir subalansuotos mitybos – rinktis supermaistą. Tai vertingi maisto produktai, turintys daugybę vitaminų ir mikroelementų (avokadai, morkos, burokėliai, brokoliai, artišokai, Briuselio kopūstai, saldžiosios bulvės, daugelis ankštinių daržovių, baltymais turtingas maistas, vaisiai ir t.t.).

 

Iškilusius klausimus dėl maisto papildų imunitetui vartojimo ir pasirinkimo ar imuniteto stiprinimo galima aptarti nemokamai konsultuojantis su „Eurovaistinė internete” vaistininkais internetu