Skrandžio
rūgšties gamyba yra natūralus organizmo procesas, reikalingas maistui
suvirškinti bei mineralams įsisavinti. Jei
rūgšties per daug, klaidinga manyti, kad žalojamas tik skrandis. Iš tiesų
kenčia ir stemplė. Stemplės gleivinė nepritaikyta itin rūgščiam skrandžio
turiniui, kuris sugrįžta, kai stemplės sfinkteris ne visiškai užsidaro. Todėl jaučiamas
skausmas stemplėje, pradeda pykinti, gali pasireikšti kosulys, raugėjimas,
balso pakitimai. Daugelis kenčiančių nuo stipraus rėmens graužimo ignoruoja
organizmo siunčiamus signalus. Medicinos specialistai pataria: jei rėmens
graužimo pojūčiai kartojasi bent dukart per savaitę, reikėtų imtis veiksmų,
norint išvengti komplikacijų. Per ilgą laikotarpį negydomas rėmuo gali sukelti net
onkologinius susirgimus.
Norint padėti savo virškinimo sistemai,
rekomenduojama nenumoti ranka į gyvenimo būdą bei mitybą. Tačiau mitybos ir
gyvenimo būdo pakeitimas dažnam asocijuojasi su „uždraustais vaisiais“. Rėmeniui
suvaldyti kartais nereikia imtis drastiškų priemonių ir griežtai atsisakyti
mėgstamų produktų – gali pakakti kelių raciono ir gyvenimo būdo pakeitimų. Specialistai
atkreipia dėmesį, kad tai, kas tinka kitam, nebūtinai tiks ir jums. Taigi,
apsišarvuokite kantrybe ir nebijokite eksperimentuoti.
5 „nekalti“ įpročiai
1. Kramtomoji guma. Būtinai atkreipkite dėmesį,
kokią gumą kramtote. Pavyzdžiui, šaltmėtė ir pipirmėtė skatina skrandžio sulčių
išsiskyrimą, sukelia dirginimo pojūtį.
2. Valgymas prieš miegą. Bent 3–4 val.
prieš miegą pasistenkite nebevalgyti. Jei einate miegoti iškart po valgio,
sukuriate puikias sąlygas pasireikšti rėmens simptomams.
3. Valgymo poza. Valgyti rekomenduojama
patogiai atsisėdus prie stalo, o pavalgius mažiausiai dvi valandas nesigulti.
Tam, kad skrandžio sultys nekiltų aukštyn, pasistenkite po valgio rasti laiko
trumpam pasivaikščiojimui.
4. Valgymo intervalai. Rekomenduojama
laikytis 2–3 val. valgymo mažomis porcijomis intervalo ir nepraleisti valgymų,
taip išvengsite persivalgymo priepuolių ir pilnumo jausmo.
5. Alkoholio ir gazuotų gėrimų vartojimas. Alkoholis ir
gazuoti gėrimai yra vieni iš skrandžio dirgiklių, kurie sukelia rėmens graužimo
simptomus.
Jei eksperimentams nėra laiko
Kartais gyvenimo ir mitybos keitimas, nuolatinės
paieškos efektyviausio ir greitai veikiančio būdo, kaip įveikti rėmens graužimą,
vargina, reikalauja laiko ir ne visuomet pasiteisina. Tačiau visiškai nesiimdami
veiksmų, galite sulaukti ir komplikacijų. Kai skrandžio rūgštis nuolat degina
stemplę, joje formuojasi žaizdelės, kurios, negydomos, gali sukelti stemplės
vėžį. Todėl labai svarbu ne tik suvaldyti rūgštį, bet ir apsaugoti stemplės
gleivinę. Taigi, jei eksperimentams neturite laiko, geriau nedelskite –
rinkitės tinkamą medikamentinį gydymą.
Vaistinėje
galima rasti galybę preparatų, kurie mažina skrandžio rūgštingumą. Medicinos
specialistai įspėja, kad tie pacientai, kurie skuba tik sumažinti rūgštingumą,
gali dar labiau sau pakenkti. Neutralizuojant skrandžio rūgštis sukuriama puiki
terpė bakterijų dauginimuisi, kurios gali paveikti kvėpavimo takus, taip
sukeldamos net plaučių uždegimą.
Atkreipkite dėmesį į tai, ar pasirinktas preparatas
veikia dvejopai: stemplėje ir skrandyje. Kaip minėta, stemplės apsauga yra pirmoji
pagalba, kai kyla rūgštys. Sutrikus stemplėje esančio raumens, kuris atsakingas
už maisto „užrakinimą“ skrandyje, funkcijai, atsiranda varginantis deginimo pojūtis. Jaučiant
rėmens graužimą, medicinos specialistai rekomenduoja rinktis būtent „GerdOFF“, kuris ne tik apsaugo stemplės gleivinę, bet ir slopina nemalonius
simptomus, tokius kaip: deginimas už krūtinkaulio, rūgšties atpylimas,
dirginantis kosulys (ypač naktį), raugėjimas, užkimęs balsas, pasunkėjęs
rijimas. Galima rinktis iš burnoje tirpstančių
tablečių ir sirupo
paketėliuose. Sirupą itin patogu naudoti vyresniems pacientams, vaikams, nėščioms
moterims prieš miegą. „GerdOFF“ –patikima priemonė, sukurta, patentuota ir pagaminta Šveicarijoje.